Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother/DCP7030 - 2 białe paski

Voytu$ 05 Sep 2013 18:03 2694 4
    Voytu$
    Level 19  
    Moja 2 drukarka laserowa (Brother DCP7030), lecz nie mam z takimi urządzeniami żadnego doświadczenia.

Zmieniłem z drukarki na urządzenie wielofunkcyjne niedawno. Na wydrukach miałem 2 delikatne pionowe paski. Kupiłem nowy toner (bęben/kaseta pozostał). Niestety bez zmian w wydruku. Rozkręciłem bęben, wyczyściłem dokładnie wszystkie rolki... bez zmian.

Może ktoś podpowie? Może coś w drukarce trzeba wyczyścić? Czy może rolka światłoczuła do wymiany?

Dziękuję za każdą konstruktywną podpowiedź :)
  • Helpful post
    yogi2006
    Level 15  
    1. Czy jak patrzysz na wałek tonera to widzisz takie paski na nim? Czy proszek jest na całej powierzchni równomiernie naniesiony? Jeśli widzisz wymień wadliwe elementy tonera lub cały toner.

2. Jeśli na wałku tonera proszek jest równo naniesiony. Rozkręciłeś moduł bębna i nie widziałeś takich śladów po takich paskach na OPC to pozostaje przeczyścić "szybę lasera", który powiedzmy, że nanosi wydruk na bęben OPC. W załączniku masz schemat jak przebiega promień lasera (czerwona linia). Element do czyszczenia zaznaczyłem kółkiem.
    Voytu$
    Level 19  
    Na wałkach tonera, czy bębna nic nie widać. Na 2 różnych tonerach paski są takie same. Bęben czyściłem jak pisałem, wałki równe, bez ubytków. Zaczynam się obawiać, że może to być optyka, próbuję się dostać właśnie do modułu optyki/lasera lecz na razie nie mogę sobie poradzić z rozkręceniem a service manuala też niezbyt dużo w tej kwestii (rozkręcania) znalazłem.

Dzięki zatem, stawiam na optykę i próbuję się tam dostać..

P.S. Nie mam pojęcia jak stwierdzić równomierne naniesienie na wałek OPC (?).
    yogi2006
    Level 15  
    Jest to widoczne w postaci rys, jeśli nie wiesz o co chodzi to znaczy, że u Ciebie wygląda wszystko dobrze. Zobacz na zdjęciu przykładowy zużyty wałek (zdjęcie zapożyczone z innego wątku)

Uważam, że powinieneś wyjąć moduł bębna z tonerem i sprawdzić jak wygląda to ostatnie szkło które zaznaczyłem na schemacie. Podejrzewam, że wystarczy je przeczyścić. Bardzo możliwe, że obejdzie się bez rozkręcania.
    Voytu$
    Level 19  
    Winna była na 99% optyka. W końcu do dziada się dobrałem. Wątpiłem trochę czy to ona, ponieważ wyglądała na czyściutką, jednakże po wyczyszczeniu i złożeniu paski zniknęły.

Ale... jak prawie skończyłem (zostały mi boczki do założenia), to po ich założeniu wyskoczył mi błąd 72 i za nic nie mogę dojść o co chodzi. Teoretycznie jest to coś z zacięciem papieru, ale nic takiego nie ma miejsca. Kilka stron przekserowałem na "prawie" skręconym urządzeniu (jedną fakt, wcięło jak niechcący otworzyłem przód) ale później jeszcze drukowała i po skręceniu bum. Błąd 72... odkręciłem boki - NIC. Dalej mam cały czas błąd 72, nic nie grzebałem w mechanizmach.

Pomocy!

Ten temat zatem zamykam i dziękuję za pomoc, kontynuacja o błędzie 72 w nowym wątku.