logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP7030 - Jak usunąć biały pasek na wydrukach?

dragon90077 26 Wrz 2011 19:29 5372 6
REKLAMA
  • #1 9966393
    dragon90077
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu związanego z pojawieniem się białego pasku "niewydruku". Drukarka jest w miarę nowa około 2000 tys stron dodam że problem pojawia się zarówno na starym jak i na nowym tunerze.Bęben z uwagi na dostępność przeczyściłem płynem do soczewek VE a wielokrotna próba przesuwania zielonego suwaka również nie poradziła sobie z tego typu problemem

Czy ma ktoś jakiś pomysł co można jeszcze zrobić ?
    dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9966928
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Wstaw skan tego wydruku. Można jeszcze wyczyścić laser. Ale przy tym przebiegu nie sądzę, że to jest przyczyną. Chyba, że przebywa w zapylonym pomieszczeniu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 10592425
    pasqdnik
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam,
    Kolego dragon90077, doszedłeś może co było przyczyną? Dostałem na serwis podobną maszynę (7840W) z tym samym objawem. Tylko jakoś średnio mi się widzi rozbieranie całej maszyny, żeby do lasera się dostać...

EDIT: Dla potomnych:

No niestety, trzeba było rozebrać calutką maszynę, żeby dostać się do lustra. Wyczyszczone, złożone i działa.
  • REKLAMA
  • #4 11628347
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11628764
    dominik91p
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Jeśli masz czarny pasek to nie będą to lustra lasera. Tu bym stawiał na ładowanie bębna a raczej jego brak.
  • REKLAMA
  • #6 11628813
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11628832
    dominik91p
    Poziom 27  
    Ocena: 48
    Aha no to jak najbardziej :) Z tym że Laser sam z siebie nie robi takiego równego paska. Zanim rozbierzesz drukarkę proponuje podejrzeć przesłonę lasera znajdziesz ją nad bębnem. Być może coś ci przybrudziło samą przesłonę albo coś tam tkwi. Zobacz jeszcze sam wałek z tonerem czy aby na pewno w tym miejscu pokrywa się nim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z białym paskiem na wydrukach z drukarki Brother DCP7030, mimo że bęben i toner były wymieniane. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne i naprawcze, w tym czyszczenie lasera oraz lustra, a także sprawdzenie przesłony lasera i wałka z tonerem. Wskazano, że białe paski mogą być spowodowane zanieczyszczeniami lub problemami z ładowaniem bębna. W przypadku podobnych problemów z innymi modelami, konieczne może być rozebranie urządzenia w celu dostępu do wewnętrznych komponentów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA