logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką pompę CO o mniejszej wydajności niż LFP 25POR40C?

Ryży Ćwok 01 Lut 2013 19:07 2961 10
REKLAMA
  • #1 11874480
    Ryży Ćwok
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Niestety obecna pompa jest zbyt mocna a 90% instalacji CO działa na grawitacji.
    Szukam dobrej ale o wiele słabszej pompy niż LFP 25POR40C.
    Możecie coś polecić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11875967
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Może AutoAdapt.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11876225
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    Wilo Smart kupisz za 320 zł.
  • REKLAMA
  • #4 11876510
    Ryży Ćwok
    Poziom 13  
    Dziękuje.Mam jeszcze pytanie czy obecną pompę można przydławić zaworem kulowym zamontowanym przez pompą lub za?Można to robić czy grozi to uszkodzeniem pompy?
  • REKLAMA
  • #5 11880776
    MaMik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    A, czy zmniejszenie obrotów na I bieg nie wystarczy ?
    Wysokość podnoszenia na tym biegu wynosi ok. 1,6 m przy przepływie 0,5 m³/h
  • Pomocny post
    #6 11880948
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    Ryży Ćwok napisał:
    Niestety obecna pompa jest zbyt mocna a 90% instalacji CO działa na grawitacji.
    Szukam dobrej ale o wiele słabszej pompy niż LFP 25POR40C.
    Możecie coś polecić?

Najefektywniej bylo by przerobienie tych 10% instalacji aby dzialala w grawitacji.
    0 pradu i 0 klopotow.
  • Pomocny post
    #7 11881638
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Saskia ma rację.
    Zupełnie inna sprawa, że do instalacji gdzie większość gałęzi działa na grawitacji pompa o stałym dużym wydatku się fizycznie całkowicie nie nadaje. Skutecznie zakłóci obieg grawitacyjny w pozostałej części układu.
    Tu wszystko trzeba przeliczyć i jeśli bym to liczył dla siebie to pewnie byłbym zmuszony kupić jeszcze droższą i inteligentniejszą pompę niż wcześniej proponowany Autoadapt. Dałem po prostu propozycję w miarę tanią która w miarę poprawnie będzie działać. :D
  • #8 11883700
    Ryży Ćwok
    Poziom 13  
    Tak wiem że Saskia ma rację i końcu przydało by się za to wziąć.
    Przemyślałem to co napisaliście i dochodzę do wniosku że problem ze zbyt szybkim I biegiem w mojej pompie wiąże się z brakiem podmieszania na powrocie kotła.
    Cuś takiego.Wstawię tylko jeszcze zawór grzybkowy do regulacji przepływu.
    Jaką pompę CO o mniejszej wydajności niż LFP 25POR40C?
    Zawór mieszający raczej odpada bo grawitacja pewnie by nie działała?
    Co o tym myślicie?
  • #9 11883925
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Jednym z kotłów w mojej instalacji jest stałopalny.
    W zeszłym sezonie działał on w większości przy cyrkulacji wymuszonej.
    W tym sezonie w większości na cyrkulacji grawitacyjnej (zmienione sterowanie).
    Przy włączonej pompie na wyższym biegu woda krążyła w obiegu i słabo oddawała ciepło. Przy przepływie grawitacyjnym nagrzewa się w kotle (kocioł osiąga wyższą temperaturę na wyjściu i wraca do kotła gdy odda ciepło.
    Przepływ grawitacyjny sam określa szybkość przepływu w zależności od oddawania ciepła. Autoadapt to w zasadzie powielenie tej zasady z jednym małym ale.
    Każdą pompę instalator powinien "douczyć" do instalacji w konkretnym obiekcie. Grawitacja robi to sama.
    Nie stosuję u siebie małego obiegu do rozgrzania kotła i utrzymania temperatury w nim gdyż .... paradoksalnie o to też dba natura (bardzo wolny przepływ na grawitacji).
    Jeśli masz możliwość zrobienia tak aby wszystko działało na grawitacji zrób gdyż według mnie warto.
  • Pomocny post
    #10 11884856
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Ryży Ćwok napisał:
    Dziękuje.Mam jeszcze pytanie czy obecną pompę można przydławić zaworem kulowym zamontowanym przez pompą lub za?Można to robić czy grozi to uszkodzeniem pompy?

Choćbyś i zamknął przepływ pompie nic się nie stanie. Druga możliwość to obniżenie obrotów silnika poprzez włączenie w szereg kondensatora np. 2,2uF.
  • #11 11885446
    MaMik
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Grzegorz Siemienowicz napisał:
    Nie stosuję u siebie małego obiegu do rozgrzania kotła i utrzymania temperatury w nim gdyż .... paradoksalnie o to też dba natura (bardzo wolny przepływ na grawitacji).

Dlaczego paradoksalnie? Jaką temperaturę masz na powrocie kotła, czy dość wysoką aby zmniejszać ryzyko przedwczesnej korozji ? Jaka różnica temperatur zasilanie-powrót, aby zapewnić optymalną pracę systemu grzewczego ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pompy CO o mniejszej wydajności niż LFP 25POR40C, ponieważ obecna pompa jest zbyt mocna, a 90% instalacji działa na grawitacji. W odpowiedziach polecane są modele takie jak AutoAdapt oraz Wilo Smart. Dyskutanci sugerują również możliwość regulacji przepływu za pomocą zaworu kulowego oraz zmniejszenie obrotów pompy. Wskazują na konieczność przemyślenia instalacji, aby lepiej dostosować ją do działania grawitacyjnego, co może poprawić efektywność systemu grzewczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA