logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować system z uszkodzonego dysku z bad sectorami na nowy HDD?

shermanxD 01 Lut 2013 19:12 1494 2
REKLAMA
  • #1 11874503
    shermanxD
    Poziom 10  
    Mój problem wygląda następująco: dysk w moim laptopie ma sporo bad sectorów przez co zwyczajnie się zawiesza, mam problemy z kopiowaniem z partycji D: itd.

Planuję zakup nowego dysku i mam do was pytanie. Jak wygląda procedura (i czy takowa jest możliwa) przekopiowania całej zawartości na nowy HDD z tego uszkodzonego? W innym temacie wygrzebałem info nt. programów do klonowania i wyczytałem o opcji dokładnego klonowania wszystkich sektorów, ale tu rodzi się największy problem! Przy skanowaniu dysku w poszukiwaniu błędów po dojściu do uszkodzonego sectora wszystko się zwyczajnie zwiesza i nie da się nic dalej zrobić, więc podejrzewam, że przy kopiowaniu zawartości dysku stałoby się to samo. Czy jest jakiś inny sposób aby ominąć te rozwalone obszary? I jak miałbym wykonać całą operację? Nowy dysk włożyć do obudowy i podpiąć pod USB i wtedy kopiować czy jak? I czy to jest w ogóle opłacalne pod względem czasu i roboty? Na samą myśl o ponownej instalacji wszystkich programów robi mi się niedobrze, ale gdyby kopiowanie dysku miało zająć powiedzmy pół dnia to chyba sprawniej będzie zacząć wszystko od nowa. Przepraszam za składnię i proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 11875011
    quattro87
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Spróbuj zrobić obraz starego dysku używając NORTON GHOST, na płyte DVD wrzuć obraz zawierający windowsa, sterowniki etc. potem załaduj go na nowym dysku, bo klonowanie dysku z wieloma bad sectorami zawsze zakończy się niepowodzeniem i szkoda twojego czasu, najlepiej poźniej podpiąc stary dysk przez usb i powoli zgrywać dane które da się uratować.

pozdrawiam
  • #3 11876077
    shermanxD
    Poziom 10  
    W sumie chyba najszybciej i najmniej problemowo będzie w takim razie postawić wszystko od nowa. Dziękuję za odpowiedź i zamykam temat :)
REKLAMA