logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audigy 2ZS nie dekoduje DTS i DD w filmach - jak to naprawić?

jaciomp 14 Lut 2005 09:35 2052 18
REKLAMA
  • #1 1226966
    jaciomp
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!

zaznaczam iz nie znalazlem odpowiedzi na forum :(

posiadam Audigy 2ZS ktory rzekomo dekoduje dts i DD
    jednak po podlaczeniu wzmaków (stereo na przody i 4-kanalowy na tyl/centralny) i odpaleniu DVD w 5.1 oraz właczenia dekodera....leci stereo!
    dodam iz sprzet jest prawidlowo podlaczony gdyz na konsoli THX oraz calibracji glosnikow test przeszedł pomyslnie-jest 5.1
    ale dlaczego do cholerki nie dziala w filmach?
    dziala tylko opcja stereo surround, no ale to kicha jak na filmy.

mam sld codec pack

instalowalem juz AC-3 filter- instaluje sie i to wszystko nie moge otwzorzyc tego programu , zadnej opcji nic!

ffdshow- są opcje jednak nie ma zadnego rezultatu, nawet glosnosci sie nie da ustawic, mozna machac suwakami do woli!

AC-3 for winamp(cos takiego?) tez nic

co jest grane? ratunkuuuuuu kiedy bede mogl sobie Rayana obejzec w DD?

moze trzeba cos odinstalowac? moze sld? ...he miller drań jeden :)
    moze stery creative przeszkadzaja?
  • REKLAMA
  • #2 1227088
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    opisz jak i czym masz podłączony sprzęt !
  • #3 1227243
    dj_olsen
    Poziom 11  
    podczas ogladania filmu np.playerem bplay jezeli film urzywa ac3 jest opcja na zmiane ustawien ac3
  • #4 1227455
    jaciomp
    Poziom 14  
    No wiec tak...
    mam podlaczony wzmacniacz stereo do wyjscia 1 w karcie
    wzmacniacz 4kanalowy(6-cio ale uzywam 4) do wyjscia 2 i 3 czyli tyl i center/sub
    podlaczone kablami RCA-maly jack
    wszystko gra jak wspomnialem bo test glosnikow jest ok.
    acha dvd odtwarzam w inter video WinDVD platinum
    co ciekawe w innych odtwarzaczach wogole nie ma dźwieku np winMP
    do sterow audigy dołączony jest program DVD audio player
    ale nie moge nic w nim otworzyc

moze odtwarzam ze starego programu i nie ma dekodowania? chociaz na virtualnym panelu jest napis Dolby Digital

Dodano po 1 [minuty]:

nie wiem dlaczego nie dziala AC-3 filter i ffdshow a wszyscy chwalą to sobie i maja ok.
    brak mi juz pomysłów :(
  • REKLAMA
  • #5 1227541
    Karoluss
    Poziom 21  
    Moim zdaniem powinienes podłączyć wzmacinacz który posiada Dekoder DD i DTS do cyfrowego(coaxial) lub optycznego wyjścia kart dzwiekowej. W innym przypadku dzwiek nie bedzie dekodowany a tylko oddtwarzany w formacie Surrond. A ztego co widze masz podłaczenia na analogach !!! Więc nici z dekodowaniem dzwieku!
  • #6 1227563
    jaciomp
    Poziom 14  
    Zaraz zaraz... wieksza czesc zestawów głosnikowych w przystepnych cenach nie posiada wlasnego dekodera a jednak słuzą do słuchania formatu dxwieku 5.1
    po to audigy posiada wbudowane dekodery zeby ograniczyc koszty a dekodowanie DD odbywac sie moze na drodze analogowej więc absolutnie się z Tobą nie zgadzam....
    czekam na znawców tematu i konkretną pomoc
  • #7 1227570
    Karoluss
    Poziom 21  
    Przeanalizuj co napisałem. Podajesz analogowy sygnał z karty dzwiekowej na dekoder DD więc nie bedziesz miał dekodowanego dzwieku w tym formacie. Sprawdz podłączenia i zmień kable. Powinieneś podaś sygnał cyfrowy z karty na wejście cyfrowe Dekodera. Proste i logiczne
    P.S
    Nie spotkałem sie jeszcze z "zestawami głośnikowymi " z dekoderami lol
  • #8 1227623
    jaciomp
    Poziom 14  
    chyba sie nie rozumiemy....
    dekoder jest wbudowany w karte wiec jakim cudem mam sie do niego podlaczyć?
    z karty podaje sygnal wylacznie na wzmacniacz...
    w koncu decoder jest po to aby zamienic sygnal analogowy na DD

ale zaraz....moze...DVD komputerowe ma 2 wyjscia, cyfrowe i analogowe, moze nalezy podpiąć kabel cyfrowy z wyjscia DVD do karty?(wenątrz) no ale nic nie wspomnieli w instrukcji...(moze to miales na mysli?)
  • REKLAMA
  • #9 1227624
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    jaciomp - masz zaznaczone w filtrach/gdziekolwiek dekodowanie AC3? Ew ustawione outpuit jako 5.1, a nie np SPDIF? Bo inaczej wysylasz dzwiek na wyjscie cyfrowe.

Karoluss - nie trzeba zadnego cyfrowego wyjscia i wzmacniacza z DD. Zdekodowac dzwiek AC3 mozna programowo i wypucicic na wyjscia analogowe - tak jak chce to zrobic jaciomp, ake cos mu nie dziala.
  • #10 1227654
    jaciomp
    Poziom 14  
    Platon-no wlasnie! a przeczytaj mój ostatni post co do polaczenia DVD z kartą..moze tu jest problem?
    siedzialem 3 dni we wszystkich opcjach no ale nie znalazlem problemu
    wszystko jest teoretycznie ok
    jestem wkur...! bo wydalem troche kasy specjalnie na karte z dekoderami no i dupa!
  • #11 1227746
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmm dekodowanie i tak jest programowe, wiec bez roznicy jaka karte kupisz. a w panelu sterownia ->dzwieki i multimedia zaznaczyles ze masz 5.1? Probowales innych filtrow AC-3?
  • #12 1227768
    jaciomp
    Poziom 14  
    owszem przeczytaj moj pierwszy post, nie wiem dlaczego pozostałe filtry z netu nie odpalają, nawet same programy nie moiac juz o opcjach, czy to moze byc wina sld codek paka? czy musze go odinstalowac?
    ale to nie powinno miec wplywu na dekodery z audigy....
    moze zaczac od poczatku..moze cos jest zle skonfigurowane kurde
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 1228900
    Adili
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Ja mam tylko Sound Blaster Live 5.1 i jestem z nigo zadowolony. Miałem na początku ten sam problem. Masz źle skonfigurowany program do odtwarzania. Niektóre oddtwarzacze wogóle nie odtwarzają dźwięku Dolby Digital w tym głośnika centralnego. Musisz mieć odtwarzacz obsługujący Dolby Digital bądź wyjście S/PDIF. Programy są standardowo ustawione na oddtwarzanie dźwięku tylko w trybie Dolby Surround. Odtwarzacz musisz skonfigurować sobie sam. Ja miałem go wraz z kartą dźwiękową wspomnianą powyżej i miał on wszystkie dostępne tryby oddtwarzania.

Dodano po 7 [minuty]:

P.S. Filter AC-3 miałem wraz ze sterownikiem karty jest on wbudowany w pakiet instalacyjny każdego starownika firmy Creative. Karta jest w porządku tylko konfiguracja nie taka. Miałem już różne wersje Sound Blaster i nie miałem z nimi problemu.
  • #15 1229836
    jaciomp
    Poziom 14  
    do gader:
    wpisalem ten kod w uruchom (menu start)
    ale windows nie moze znaleźć jakiegos modułu, generalnie jest błąd

acha...moze podalibyscie link do jakiegos porzadnego odtwarzacza DVD do ściągnięcia?
    szukałem power DVD i directDVD ale sa wersje demo albo limitowany czas...taki zeby mial wbudowane dekodery...pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

jak juz wspomnialem dziwi mnie to ze AC_3 filter i inne tego typu rzeczy nie chca się uruchamiac
    nawet wbudowany w stery creative odtwarzacz dvd tez nie dziala-nie ma źródła tzn nie widzi napedu
    a w WIN media player nie ma dżwięku wogóle!
    cos mam skopane na maxa, nie wiem jak sie do tego zabrac...chyba trzeba system przeinstalowac :(
  • #16 1230406
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    widocznie masz win me/98 albo brakuje ci ac3 filter'a

dobra to tak poierz to:
    http://divxcity.pl/programy/kodeki/ac3filter_0_70b.exe

jak zinstalujesz to w panelu sterowania bedzie konfigurator do ac3
    odpal i tam pozmieniaj w output na 5.1

napisz konkretnie na czym ci zalezy
    dolby digital z filmow dvd
    dolby digital z divixa czy oba ?
  • #17 1230460
    jaciomp
    Poziom 14  
    zalezy mi na obu,
    chociaz najbardziej na DVD
    kiedys instalowalem ten ac3 filter i nie chcialo sie odworzyc menu dla konfiguracji..sprobuje i dam znać
    wielkie dzieki za cierpliwosc :)

prawie na pewno mam rozsypany ten inter video dvd platinum

na allegro chodzi Power DVD za 5 zeta
    czy jest to wlasnie ten program? warto go kupic?

problem jest jeszcze taki, jak zainstaluje jakies inne drivery np kx mixer albo cos innego to padają stery creative...to chyba jest normalne ale chcialbym zachowac oryginalne opcje tej karty...

acha mam windows XP
  • Pomocny post
    #18 1230565
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    prawdopodobnie to wesje oem takie od nagrywarek
    w takiej wersji masz dekoder dd5.1 ale juz dts-u niema :(

a jak dvd to wejdz w opcje twojego plajera i ustaw w audio setings
    output analog i dolby 5.1
  • #19 1232103
    jaciomp
    Poziom 14  
    własnie dokopałem sie do opcji trybu dxwiekowego!
    w odtwarzaczu, dziwne ze wczesniej tego nie znalazlem
    wszystko smiga jak nalezy :D :D
    bardzo serdecznie wszystkim dziekuje za pomoc!
    2 razy obejżalem dzis pearl harbour miodzioooooo

temat uznaje za zamkniety

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz karty dźwiękowej Audigy 2ZS zgłasza problem z brakiem dekodowania dźwięku DTS i Dolby Digital (DD) w filmach DVD, mimo że sprzęt teoretycznie obsługuje te formaty i testy głośników 5.1 przechodzą pomyślnie. Podłączenie wzmacniaczy odbywa się analogowo (RCA, mały jack) do wyjść analogowych karty, co wywołuje dyskusję na temat konieczności użycia cyfrowego wyjścia (coaxial lub optyczne) do dekodowania DD/DTS. Jednakże karta Audigy 2ZS posiada wbudowane dekodery, które powinny umożliwiać programowe dekodowanie i wyprowadzenie dźwięku 5.1 na wyjścia analogowe. Problem może wynikać z nieprawidłowej konfiguracji odtwarzacza DVD (InterVideo WinDVD Platinum) lub filtrów AC-3, które nie działają poprawnie (AC-3 Filter, ffdshow). Zalecane jest sprawdzenie ustawień audio w odtwarzaczu, w tym wybór wyjścia analogowego i aktywacja dekodowania Dolby Digital 5.1. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące instalacji i konfiguracji filtra AC-3 oraz sugestie dotyczące alternatywnych odtwarzaczy DVD z wbudowanymi dekoderami. Ostatecznie problem został rozwiązany przez znalezienie i aktywację odpowiedniej opcji trybu dźwiękowego w odtwarzaczu, co pozwoliło na poprawne odtwarzanie dźwięku 5.1 z filmów DVD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA