logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audigy 2 ZS i problem z SPDiF -tryb cyfrowy i tylko 2 kanaly

nitomen 17 Lis 2006 21:00 7114 14
REKLAMA
  • #1 3235099
    nitomen
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam

Mam taki klopot, zmienilem karte SB live 5.1 na Audigy 2 ZS ,calosc jest podlaczona droga cyfrowa do Amplitunera kina domowego Panasonic Sa HE 100 z 5 + 1 glosnikami . Problem w tym ze mam tylko dzwiek Stereo w trybie cyfrowym SPDiF, bo o ile pamietam kiedys bawilem sie w analogowym i wszystko gralo. Ktos ma jakies pomysly czemu tak sie dzieje ?. Na SB Live bylo to samo , filmy DVD w tybie DSP maja 2 kanaly reszte wcina. Amplituner wyswietla tylko 2 kanaly dostepne a pozostale 3 wcina ,kabel orginalny kupiony w sklepie.

Jeszcze jedno pytanko - do czego sluzy gniazdko SPDiF na karcie tzn wiem ze podlacza sie je z napedem DVD w kompie ,ale dokladnie to od czego on jet ?? czy to moze byc tez tego przyczyna ??
  • REKLAMA
  • #2 3235328
    przema72
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    dzieje sie tak ponieważ karty sb mają wyscia cyfrowe tylko po paże głośników a nie wszystkie razem , tzn jeśli ustawisz na 5.1 to przednie kanały bedą cyfrowo w gniezdzie przednich , tylne w gniezdzie tylnich a centralny i sub w odp gnieżdzie , czyli tak jak analogowo tylko że cyfrowa jakość dzwięu i potrzebne 3 ekranowane przewody a nie 6 , natomiast wyj spdif jest tylko stereo i nie da sie tego ominąć trzeba łączyc analogowo
  • REKLAMA
  • #3 3235386
    nitomen
    Poziom 11  
    no ale w instrukcji pisze ze gniazdem SPDiF przekazywany jest sygnal skoncentrowany do dekodera ktory dekoduje wszystkie kanaly i rozdziela . Mam takze rysunek, glosniki cyfrowe 5.1 kanalow i podlaczone wlasnie takim kablem.

OK doszukalem sie jeszcze czegos ciekawego , na rysunku kabel cyfrowy ma wtyczke Jacka z 4 elelmentami a moja jest z 2 , wiec chyba tu jest problem , widzial ktos gdzies taki kabel ??
  • REKLAMA
  • #4 3236522
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Te karty nie posiadają sprzętowego kodera DD bądź DTS. Jedynie przy odtwarzaniu filmów DVD/DivX które posiadają audio kodowane w DD lub DTS otrzymasz 5.1 na amplitunerze(żeby tak było musisz w np. powerdvd i dekoderze ac3 ustawić liczbę kanałów audio na spdif). Włącz Dolby Prologic w amplitunerze, będą działać wszystkie kanały.
  • #5 3243737
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Ewentualnie jeśli gra obsługuje EAX, bądź A3D to wyśle odpowiednio sygnał. A tak potrzebny jest AC3Filter, on posiada SPDIF passthrough i wtedy cały sygnał AC3 z filmu na wyjście SPDIF

Dodano po 2 [minuty]:

...poza tym mówienie, że w trybie cyfrowym sygnał jest cyfrowo wypuszczany parami - przema72, trochę pomyliłeś z wielokanałowym wyjściem analogowym...
  • #6 3666930
    pesel
    Poziom 13  
    i dlatego SB Audigy 2 to wielkie G.
  • #7 3667121
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Czy ja wiem czy g.. po karcie w takiej cenie nie można spodziewać się czegoś specjalnego. Instalujesz codek pack z ac3filter i i zaznaczasz SPDIF a także zmieniasz z 2/0 stereo na 5.1 channel.
  • REKLAMA
  • #8 5907015
    wredniaczek
    Poziom 12  
    mam ten sam problem - ale z kartą Realteka
    zaznaczyłem w ac3filter spdfif pastrought itd.
    w ustawieniach tego dekodera wybałem 5.1 w sekscji input "grają " mi słupki odpowiedzialne za 5 +1 kanałów - w output jest to samo - a na Yamaha RX-v463 "pali się kontrolka L i R - czyli - że po spdif przyszło tylko stereo -

jak oglądam film w ten sposób - to mam wycięte dialogi (bo nie ma centralnego, oraz efekty - nie ma - amplituner nie wykrył ich w sygnale przychodzącym"
  • #9 5908006
    Damnian
    Poziom 34  
    po pierwsze i najważniejsze to jaki system masz w pc, w windows vista możesz zapomnieć o 5.1 w trybie spdif. W tym filmie o którym piszesz jak jest signal input ?
  • #10 5908376
    wredniaczek
    Poziom 12  
    Witam - ja swój problem rozwiazałem (REALTEK HD) - zainstalowałem KMPlayer-a w dekoderach dzwięku wybrałem ac3filter -- w opcjach konfiguracji - są trochę bardziej zaawansowane - i inne niż np. w allplayer - pomimo, że to ten sam kodek - można tam wybrać SPDIF- Out. - i na tych ustawieniach działa- DTS DD2.0, DD5.1, nie działa mi tylko Audio CD w DTS - player wykrywa DTS - ale na dekoderze "pali" się PCM - i słychać trzaski - poszukam jakiegoś innego playera - i myślę, że będzie dobrze. (WinXP SP3 PL PROF.)
  • #11 5908491
    Damnian
    Poziom 34  
    Tak jest Kmplayer to najlepszy odtwarzacz jaki miałem dla bardziej zaawansowanych, jeśli trzeszczy to spróbuj zmienić Sample
  • #12 6094085
    mcemsi
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Z karty dzwiekowej - jakiejkolwiek ktora posiada SPDIF - wielokanalowo puscisz TYLKO sygnaly DTS i DD (AC-3) . Reszta jest traktowana jako PCM i tylko 2 kanaly poleca.

Niektore (wyzsze modele Creative , C-Media HD czyli np. Xonar albo kiedys Soundstorm) pozwalaja na realtime kodowanie do DD (DD Live) lub DTS (DTS Connect) i bedzie 5.1 ale to juz zbyt usztucznione jak dla mnie.
  • #13 6238143
    kerioo
    Poziom 2  
    Witam ja mam ten sam problem i najdziwniejsze jest to że juz w testach głośników w Creative Audio Center odzywają się tylko 2 kolumny ,za to przy teście Cyfrowy Interferjs Audio (prawym klawiszem myszy na głośności w Vistcie i urządzenia do odtwarzania) obsługiwane formaty ->DD->testuj i jest oki.
    Ps. Skąd info. że w wiście zapomnieć o DD w Spdif ?
    Proszę o odpowiedź jak w takim razie uzyskać na pewno działający dźwięk DD z komputera jaka karta ? lub jakie podłączenie cyfrowe ?

Ps.2. Tak przy okazji Dziękuję wszystkim uczestnikom forum za cenne rady w tym i wielu innych postach , naprawde bardzo pomocne wielu osobom !!!
  • #14 6238202
    Damnian
    Poziom 34  
    Bo do Visty ''zapomnieli'' dodać sprzętowe wspomaganie przez directSound (API), mikrosoft wymyślił sobie XACT. Mówiąc krótko wszysko przeszło pod sterowanie softu a więc systemu czyli CPU, wszystkie sprzetowe filtry, próbkowanie, 3D itp straciły zupełnie sens bytu na kartach muzycznych bo sterownik nie miał bezpośredniego dostępu do zasobów karty.. Nie wiem jak teraz jest, ponoć Alchemy od creative miało coś zmienić i fachowcy od mikrosoftu coś mówili ze powrócą do directSound.
  • #15 6246841
    kerioo
    Poziom 2  
    A jednak jest rozwiązanie nawet dla posiadaczy Audigy SE , sterowniki i oprogramowanie odblokowane przez
    Daniela Kawakami "P17_XFXA_WDRV_1_04_0078.exe" co najważniejsze sprawdzone i działa pod Vistą !!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku wielokanałowego dźwięku 5.1 w trybie cyfrowym SPDIF na karcie dźwiękowej Creative Audigy 2 ZS podłączonej do amplitunera Panasonic SA-HE100. W trybie SPDIF dostępne są tylko 2 kanały stereo, mimo że amplituner i konfiguracja sprzętowa obsługują 5.1. Wynika to z faktu, że wyjście SPDIF w kartach Sound Blaster przekazuje sygnał cyfrowy tylko w stereo PCM, a wielokanałowy dźwięk 5.1 jest możliwy jedynie przy przesyłaniu zakodowanego sygnału AC3 (Dolby Digital) lub DTS, które karta może przesłać bezpośrednio tylko jeśli źródło audio jest zakodowane w tych formatach. Karty Audigy 2 ZS nie posiadają sprzętowego kodera Dolby Digital ani DTS, więc wielokanałowy dźwięk w SPDIF wymaga odtwarzacza i kodeków (np. AC3Filter) z funkcją passthrough SPDIF. Analogowe wyjścia wielokanałowe działają niezależnie i pozwalają na pełne 5.1. Dodatkowo, w systemie Windows Vista i nowszych występują ograniczenia w obsłudze sprzętowego przetwarzania dźwięku przez DirectSound, co komplikuje uzyskanie 5.1 przez SPDIF. Rozwiązaniem jest stosowanie odpowiednich kodeków, odtwarzaczy (np. KMPlayer) z obsługą SPDIF passthrough oraz ewentualnie specjalnych sterowników odblokowujących funkcje kart Creative pod Vistą. Kabel SPDIF z wtyczką Jack 2-elementową jest standardem stereo, a kable z 4-elementową wtyczką mogą być stosowane w innych konfiguracjach, co może powodować problemy z kompatybilnością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA