logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5512 – czy wzmacniacz wykorzystuje końcówki STK? Schemat i opinie

czarny6 14 Lut 2005 14:48 4163 19
REKLAMA
  • #1 1227786
    czarny6
    Poziom 2  
    Witam serdecznie
    mam pytanie
    zatknalem sie z opinia o niezbyt trwalym dzialaniu koncowek stk (podobno sa drogie i ciezko dostepne) stosowanych m. in. w diorach i podobno w radmorach.
    czy ktos posiada schemat radmora 5512 badz jest mi w stanie powiedziec czy w ww modelu sa one stosowane

Korzystajac z okazji prosze o rade dotyczaca wyboru jakiegos polskiego wzmacniacza: trwalego, o dynamicznym soczystym dzwieku, sterowanego pilotem.
  • REKLAMA
  • #2 1228051
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    czarny6 napisał:
    zatknalem się z opinia o niezbyt trwalym dzialaniu koncowek stk (podobno sa drogie i ciezko dostepne)

Awaryjne może one nie są, jednak spalenie STK byłoby druzgocącą stratą.
    Układy trudne do zdobycia, a ich ceny są conajmniej niewspółmiernie duże w stosunku do osiągów jakościowych. W dodatku na rynku roi się od dość tanich podróbek tych układów, które padają jak muchy nawet od samego włączenia...

Cytat:
    czy ktos posiada schemat radmora 5512 badz jest mi w stanie powiedziec czy w ww modelu sa one stosowane

Są.

Cytat:
    Korzystajac z okazji prosze o rade dotyczaca wyboru jakiegos polskiego wzmacniacza: trwalego, o dynamicznym soczystym dzwieku, sterowanego pilotem.

Z "pilotowanych" mamy jeszcze Radmora 5510, oraz Diory "500". I jak 5510 gra podobno całkiem nieźle, tak Diory poprostu tragicznie...
    Pozostaje jeszcze Radmor Amplifikator, ale to już wydatek rzędu 4000zł
  • #3 1228461
    czarny6
    Poziom 2  
    OK Dziekuje bardzo:)

Ciekawi mnie jeszcze opinia co do jakosci diory ws704 (cena na alegro praktycznie porownywalna z seria 500) czy gra ona rownie tragicznie co jej poprzedniczka czy moze lepiej niz radmor 5512
    Dziekuje za wszelkie info
  • #4 1228562
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Wszystko wskazuje na to, że Diory WS504 i 704 różnią się tylko kolorem i wykończeniem obudowy.
    Czy grają lepiej niż Radmor 5512, osobiście nie mam pojęcia, gdyż nie miałem okazji oceniać Radmora. WSy "500" Diory, to wzmacniacze w pewnych miejscach trochę przekombinowane, a w innych wręcz niedopracowane technicznie, co ma też swoje odbicie na dzwięku. A Radmor... To Radmor - z definicji powinien działać i grać lepiej ;-)
  • #5 1460484
    sadi7
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    W Radmor A 5512 zastosowano STK 4204 Mk5. Trudno ja dostac,ale są łatwo dostepne zamienniki STK 4214 i STK 4224 w cenie okolo 40 PLN za sztuke-drogo nie jest! Jesli chodzi o sterowanie pilotem to Radmor 5512 jest super. Pilotem można regulować głosność,balans,wysokie i niskie tony,właczać i wyłaczać kontur,funkcje poszerzenia efektu stereo,funkcje polepszenia odsłuchu monofonicznego,właczać i wyłączać sleeptimer jak w TV;),no i oczywiscie zmieniać zródła sygnału! Jest naprawde bardzo wygodny w obsłudze. Nigdzie nie widziałem tak rozbudowanego zdalnego sterowania wzmacniacza jak w Radmorze 5512. taki sam pilot jest podobno w Radmorze 5610-ale to jest już unikat,kupic go prawie niemożliwe. Co do brzmienia...trzeba posłuchać i porównac. Słuchałem m.in. Unitry WS 303,Radmora 5412,NADa 320, yamahy ax 396-Radmor A 5512 pasuje mi najbardziej.
  • REKLAMA
  • #7 3954259
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3954410
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Ewentualnie chińska podróba za kilkadziesiąt zł. która i tak długo nie podziała gdyż padają one jak muchy :D. Więc czy wogóle warto się w to pakować? Wnioski wyciągnij sobie sam.
  • #10 3956638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 4787350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4800619
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Jest możliwość ale trzeba troszke "pogrzebać".
  • #16 4800643
    vasteq
    Poziom 18  
    Ocena: 184
    ale co się bardziej opłaca zamontować - LM3886 czy TDA7294 ... a może jakiś inny? Z tego co wiem to TDA jest mocniejszy, ale LM ma lepszą jakość brzmienia. Czy w tym wypadku jakość ma jakiekolwiek znaczenie? Czy jakość i tak nie zależy od przedwzmacniacza?
  • #17 4807976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #18 4808169
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Układy tda i lm to pierdziawki przy stk. Jednak faktycznie może być problem z dobraniem tam jakiegoś podrabianego układu. Załatw sobie schemat układu może da się pokombinować nad obniżeniem napięcia zasilania calości.
  • #19 4808252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Radmor 5512 wykorzystuje końcówki mocy STK 4204 Mk5, które są trudne do zdobycia i stosunkowo drogie, jednak dostępne są zamienniki takie jak STK 4214 i STK 4224 w cenie około 40 zł za sztukę. Na rynku pojawiają się liczne podróbki układów STK, które cechują się niską trwałością i szybkim uszkodzeniem. Układy TDA7294 i LM3886 nie nadają się do zastąpienia STK w Radmorze 5512 ze względu na wysokie napięcie zasilania ±60V, które przekracza ich specyfikacje. Pilot zdalnego sterowania w Radmorze 5512 jest bardzo rozbudowany, umożliwiając regulację głośności, balansu, tonów wysokich i niskich, włączanie/wyłączanie konturu, efektu stereo, odsłuchu monofonicznego oraz funkcji sleeptimer i zmiany źródeł sygnału. W porównaniu do innych polskich wzmacniaczy, Radmor 5512 jest ceniony za trwałość i jakość dźwięku. Diory WS504 i WS704 są technicznie podobne i mają gorszą reputację dźwiękową niż Radmor 5512. Radmor 5510 i Diora 500 to inne modele z pilotem, przy czym Diora jest oceniana negatywnie pod względem brzmienia. Zakup oryginalnych końcówek STK 4204 Mk5 jest możliwy bezpośrednio u producenta (Sanyo) za około 90-300 zł, co może być kosztowne, a podróbki są ryzykowne. Próby modyfikacji zasilania w celu zastosowania innych układów końcówek są niezalecane ze względu na wysokie napięcie i skomplikowaną konstrukcję wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA