logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy serwis Scania zmienia mapę silnika za pomocą SP2/SP3?

BanTir 03 Lut 2013 16:50 9900 16
REKLAMA
  • #1 11883175
    BanTir
    Poziom 15  
    Ocena: 114
    Witam

Czy serwis Scania ma możliwość zmiany mapy silnika przy pomocy SP2/SP3?
  • REKLAMA
  • #2 11883582
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Chyba nie, bo są za ciency :D - jak już, to robią kampanię, wgrywają całość ze serwera uaktualnione, czy jakoś tak.
    Z drugiej strony po co poprawiać po fabryce, coś, co było pieczołowicie dobierane, testowane, dopasowywane latami..
  • #3 11883668
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2062
    kwantor napisał:
    Chyba nie, bo są za ciency :D - jak już, to robią kampanię, wgrywają całość ze serwera uaktualnione, czy jakoś tak.
    Z drugiej strony po co poprawiać po fabryce, coś, co było pieczołowicie dobierane, testowane, dopasowywane latami..

Dobierane, dopieszczane, testowane chyba pod kątem ekologii, a właściwie norm spalin które w moim odczuciu coraz mniej mają wspólnego z globalnym efektem ekologicznym eksploatacji samochodu przez całe jego życie. Uwierz mi, że R380 potrafi zejść ze spalaniem po obróbce softu o 2-3 litry na każde 100km.

Cytat:
    jak już, to robią kampanię, wgrywają całość ze serwera uaktualnione

Właśnie tak robią. Szeregowy pracownik serwisu nie ma tam nic do grzebania.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 11883717
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1714
    ladamaniac napisał:
    Właśnie tak robią. Szeregowy pracownik serwisu nie ma tam nic do grzebania.
    Nie jest to dozwolone dla pracownika serwisu, jeśli ktoś chce może na własną odpowiedzialność to zrobić z pomocą kogoś innego np. firmy zajmującej się tuning-iem.
  • #6 11884577
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2062
    Właściwie zdanie powinno brzmieć : pracownik serwisu oficjalnie nie ma tam nic do grzebania. Wiem, na przykład, że w Scanii jest możliwość oficjalnego zdemontowania AdBlue, ale Scania przysyła gotowy soft plus wszystkie stosowne dokumenty pod konkretne auto. Jest to przygotowanie auta do eksploatacji na rynku pozaeuropejskim, pewnie w Dolnym Wongo.
    Kolega Serwisantscanii1 wyjaśni to pewnie dokładniej, jak zajdzie taka potrzeba.
  • #7 11884581
    habi7
    Poziom 15  
    Trzeba mieć też na uwadze, że po modyfikacji ECU jest to widoczne w odpowiedni sposób w SDP3. Dlatego jeśli auto jest na gwarancji to raczej bym się zastanowił, aby gwarancji nie stracic.

Pozatym ASO ma za zadanie naprawiać auto, a nie tuningować..:)

Dorzucam mały wyciąg z instrukcji SDP3.
    Załączniki:
    • symbole.pdf (453.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 11884649
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1714
    habi7 napisał:
    Trzeba mieć też na uwadze, że po modyfikacji ECU jest to widoczne w odpowiedni sposób w SDP3. Dlatego jeśli auto jest na gwarancji to raczej bym się zastanowił, aby gwarancji nie stracic.
    Dokładnie zmiana w ECU będzie widoczna a wtedy można zapomnieć o gwarancji.

ladamaniac napisał:
    w Scanii jest możliwość oficjalnego zdemontowania AdBlue, ale Scania przysyła gotowy soft plus wszystkie stosowne dokumenty pod konkretne auto. Jest to przygotowanie auta do eksploatacji na rynku pozaeuropejskim
    Ale takim autem po rynku europejskim już nie można jeździć.
  • #9 11884678
    habi7
    Poziom 15  
    Dziś na rynku europejskim rządzi ekologia. Jeśli auto wyszło Euro 4,5, to nikt nic nie powie jak zmienimy na Euro 6,np poprzez filtr DPF, ale w drugą strone to nikt się nie podpisze. :)

Pozatym Scania Euro 6 to i tak już ma kosmiczny tłumik :) SCR + DPF....
  • REKLAMA
  • #10 11884719
    BanTir
    Poziom 15  
    może wytłumaczę bliżej o co chodzi bo problem jest dosyć hym... nie spotykany na elektrodzie:D

od jakiegoś czasu zajmuję się kutrami. W jednym z nich zamontowano nowy silnik Scania D12 na PDE. Mapa którą mają wgraną ogranicza ich moc do 300KM.
    Jak wiadomo D12 ma dużo większe możliwości. Są na gwarancji, umowa ze Scania była taka, że po jakimś czasie wgra się nowe oprogramowanie tak, żeby zaczął chodzić na 380-400KM.

Moim zdaniem wystarczy pobranie nowego oprogramowania dla EMS z serwera Scanii i po prostu tego wgranie. (swoją drogą marinizowane silniki ruszy SDP3, czytałem coś o jakimś ECOM-ie...) Jednak teraz Scania twierdzi, że EMS trzeba ściągnąć wysłać do Sodertajle i tam w fabryce wgrają.
    Teraz tak, ściągną przetrzymają go dwa dni na serwisie po czym po cichu po prostu wgrają nowy program i sakasują za MEGA operacje z włączeniem fabryki, czy może po prostu nie kłamią i tak trzeba?:D
  • #11 11884795
    habi7
    Poziom 15  
    Powiem tak... To że silniki są takie same, a różnią się mocą (mapami silnika) to wszyscy wiedzą. Jeżeli chodzi o pobieranie nowego oprogramowania z serwera to jest ono automatycznie przyznawane przez fabrykę (mówię o ciągnikach, nie wiem jak jest w silnikach przemysłowych) do danego auta i jest to oprogramowanie poprawiające, różne parametry pracy silnika, lepsze diagnozowanie, nowe kody błędów, lepsze sterowanie różnymi elementami wykonawczymi silnika. Na pewno to oprogramowanie nie podnosi mocy silnika !!! Co do SDP3 to TAK obsługuje silniki przemysłowe i okrętowe oczywiście z odpowiednim kluczem USB i chyba jakim adapterze (nie pamiętam) W mojej ocenie o ile jaka kolwiek zmiana mocy była by możliwa z poziomu serwisu była by możliwa to tylko w granicach mocy ograniczonej przez fabrykę. Natomiast może się myle, ale wydaje mi sie że taka opcja jest niemożliwe... do fabryki wysyła się plik SOPS pojazdu celem jakieś modyfikacji np. montaż xenonów, a nie zmiany mocy silnika. Plika ECU (mapy) silnika serwis nie ma jak zgrać..

Niestety koncerny rządzą się innym prawem... chcesz mocniejszy motor zapłać więcej przy kupnie... :)
  • #12 11884997
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1601
    A ECU od takiego silnika jest inne niz to z samochodu??
  • #13 11885017
    habi7
    Poziom 15  
    Powiedzmy też odrazu, że JAKOŚĆ silnika przemysłowego od samochodowego jest znacząca... silniki przemysłowe pracują w dużo gorszych warunkach więc z tego co się oriętuje ich same wykonanie troszeczke się różni (wytrzymałość materiałów). Natomiast samo ECU jest raczej to samo różni się tylko mapami, no i brakiem pewnych funkcji potrzebnych w silniku samochodowym... np. sterowanie ham.górskim
  • #14 11885602
    satsun
    Poziom 16  
    Ocena: 64
    SDP3 tak jak kolega wspomniał obsługuje silniki przemysłowe i okrętowe, ale właśnie chyba potrzebny jest jakiś adapter. Tak jak koledzy wspomnieli w scani jest coś takiego jak SOPS, w internecie funkcjonuje już sops editor i u kolegi diagnostic55 można podejrzeć jakies ustawienia można edytować http://diagnostic55.com/sops/sopslist.pdf . SOPS to taka lista wyposażenia etc w samochodzie,taki plik konfiguracyjny samochodu, plik znajduje się w 2 lub 3 jednostkach, VIS, COO, EMS? no i gdy w różnych jednostkach jest inny to się pluje. Nie pamiętam szczerze mówiąc, ale tam jest parę definicji i w ten sposób można nieco pozmieniać, wyłączyć redukcję mocy, egr i inne ale nic związanego z mapami.
    Ogólnie soft w ECU przez warsztaty Scania chyba jest tylko zmieniany przez aktualizację gdy wyjdzie jakaś kampania(ale tego pewien nie jestem).
    Przez SDP3 myślę, że będzie to awykonalne dla serwisu Scani, no chyba, że jakoś dostaną soft od kogoś wyżej. Z edycją SOPS przez serwis Scani jest tak samo, nie mogą tego zrobić i tak jak kolega wyżej wspomniał nawet do montażu xenonów trzeba ten plik aktualizować przez kogoś na zewnątrz. Po co zwykły pracownik ma grzebać tam gdzie nie potrzeba.

Wracając do problemu, uderzyłbym do lokalnych tunerów, myślę, że ktoś ogarnięty powinien być w stanie zmienić mapy, w EMS siedzi chyba MPC555 lub mpc556, może ktoś w Twoich okolicach to zmodyfikuje. Jak ktoś obeznany w temacie się za to weźmie to i coś dobrego z tego wyjść. Z odczytem i zapisem nie ma ogromnego problemu z tego co mi wiadomo. Pozostaje kwestia czy nie będzie negatywnych skutków zmian? Podzwoń po tunerach, ktoś wyżej rzucił link, ewentualnie też mogę Ci dać numer do pewnej osoby, która też coś w tym grzebała. Koszt takiej operacji to pewnie ze 2-3k zł.

Jeszcze jest inna sprawa czy warto się bawić z tymi mapami, czy aby na pewno nie ma innych części, które się różnią(np. turbosprężarka, pompowtryskiwacze)?
    A co do wykonania silników przemysłowych, to ich materiały nie odbiegają znacząco od silników z ciężarówek, choć różnią się paroma elementami, nie wiem właśnie czy nie pompowtryski, tłoki/panewki? Należałoby to zweryfikować bo ja na obecną chwilę nie posiadam takiej wiedzy.
  • #15 11885896
    BanTir
    Poziom 15  
    silnik został zamontowany miesiąc temu, więc na razie ktoś z zewnątrz Scanii odpada na następne 3 lata.

Muszę skoczyć do serwisu i im trochę zmęczyć głowę:P
    Co do różnic w silniku, poświęciłem trochę czasu i porównałem numery
    blok i głowica maja inne, pewnie chodzi o inny montaż chłodzenia bo to się zupełnie różni od silnika samochodowego.
    zawory, łożyska główne i korbowe, pierścienie, korbowód, wał, wszystko dokładnie to samo co w zwykłym d12.
    Ale inny jest tłok, bo jest zwykły pojedynczy, inny pompowtryskiwacz(pewnie inny rozpylacz ze względu na tłok), turbo to samo
  • #16 11890035
    habi7
    Poziom 15  
    Koledzy... głównie, jeśli chodzi o wytrzymałość chodzi co elementy cierne... tłok/tuleja... ale to jest nie ważne w tym temacie. Chodzi o zmianę map. Uważam, że oprócz "tunerów" nikt inny nie jest wstanie tego zmienić.. każdy wie, ze to teoretycznie nic trudnego zgrać eprom (czy jakoś tak) i wgrać nowy.. oczywiście z odrobina pracy, ale żaden serwis nie ma możliwości wykonania takiej usługi.
  • #17 13237754
    mruwkaz11
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Śmiało może robić tuning w swojej Scani. Sam robiłem kilka map do takich aut- i chodzą naprawdę lepiej- i spalanie 2-3 litry mniej. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Serwis Scania nie ma możliwości zmiany mapy silnika za pomocą narzędzi SP2/SP3, ponieważ pracownicy serwisu są ograniczeni przez przepisy dotyczące ekologii i norm emisji spalin. Modyfikacje mapy silnika są zarezerwowane dla tunerów, a wszelkie zmiany w ECU są widoczne w systemie SDP3, co może prowadzić do utraty gwarancji. W przypadku silników przemysłowych, takich jak D12, istnieje możliwość wgrania nowego oprogramowania, ale wymaga to oficjalnych procedur i może być realizowane tylko przez fabrykę. Użytkownicy zauważają, że tuning może poprawić osiągi silnika, ale nie jest to usługa oferowana przez autoryzowane serwisy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA