logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naświetlarka UV. Schemat urządzenia zasilającego lampy/świetlówki.

mr_kciuk 14 Lut 2005 17:51 3074 4
REKLAMA
  • #1 1228288
    mr_kciuk
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Witam!
    Chce zbudować coś, co będzie przypominało naświetlarkę UV - podobną do tych, jakie są używane do wyrabiania pieczątek, tylko, że moja musi mieć inną "komore" do naświetlań (utwardzanie modeli techniką UV); potrzebuje samego schematu urządzenia zasilającego lampy/świetlówki: obudowe mam juz rozpracowaną, to samo tyczy się timerka :)
    Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 1228348
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Możesz zastosować elektoniczne stateczniki np. z żarówek energooszczędnych bo zajmują dużo mniej miejsca niż zwykły statecznik i starter , oczywiście jeżeli zastosujesz świetlówki UV , a timer może być zwykły taki do gniazdka.Mam taką naświetlarkę do płytek i chodzi bardzo fajnie.
  • REKLAMA
  • #3 1228383
    mr_kciuk
    Poziom 17  
    Dokladnie o to mi chodzi, timerek juz mam (stary, kiedys go zaprojektowałem i złożyłem do ciemni fotgraficznej), proszę o jakieś gotowe propozycje / plany układu i części, jakie powinienem wrzucic do tej "czarnej skrzynki" :>
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1228811
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    W załaczniku masz schemat co i jak zmotac w układzie z jedna swietlowka lub z dwoma. Dokładne dane elementów to powinni ci podac w sklepie albo hurtowni jak podasz moc swietlowek.
    Załączniki:
    • schematy podpiecia swietlowek.pdf (10.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1228829
    mr_kciuk
    Poziom 17  
    Dzieki za pomoc!! :)
REKLAMA