logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB

nelik1987 15 Wrz 2006 23:11 45841 34
REKLAMA
  • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB
    Witam dzisiaj mam zaszczyt zaprezentować Wam moja najnowsza konstruckję a mianowiecie Naświetlarkę UV do płytek PCB

OPIS:

Naswietlarka wykonana jest z płyty wiórowej (pozstawa i wieko) i sklejki 10mm (ścianki), Całość pomalowana na 2 kolory czarny i żółty jak widać :D

W środku zamontowałem 4 świetlówki UV każda o mocy 8W. Nad nimi jest szyba na której kładziemy płytki do naswietlania. Poe robocze jest wielkosci kartki A4. Do poprawnego działania swietlówek trzeba było podłaczyć jeszcze 4 startery i 2 stateczniki. z tyłu gniazdo zasilania (takie jak w komputerze) bezpiecznik, a z przodu włacznik.

Wieko jest oklejone na brzegach kantlaminatem który przprasowyje się żelazkiem a nastepnie odcina nadmiar.

Poniżej kolekcja fotek z budowy a także fotek końcowych

JUŻ NIEDŁUGO w servisie Allegro bedziecie mogli kupić pełen opisj JAK ZBUDOWAĆ NASIWETLARKĘ UV

(kiedyś już coś podobnego wystawiałem JAK ZBUDOWAĆ SUBWOOFER 100W, podradniik cieszy się bardzo duzym zainteresowanie) Polecam wszytskiem ten poradnik zaglądajcie na moje aukcje (nick: nelik_stg) albo piszcie.

Załączniki:
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB 8.JPG (94.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    nelik1987
    Poziom 31  
    nelik1987 napisał 2190 postów o ocenie 428, pomógł 43 razy. Mieszka w mieście Gdańsk. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3024601
    wolu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Myślę, że jeśli ktoś chce iść na łatwiznę to obudowa od uszkodzonego/nieużywanego skanera również będzie odpowiednia.
  • #3 3024678
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    tak i tym własnie róznią się konstruktorzy od tych którzy wolą isc na łatwiznę, Ci pierwsi zawsze włożą własną inwencję w budowę i projektowanie a ci drudzy zawsze koopiuja czyjeś pomysły lub ida po najmniejszej lini oporu
  • #4 3024919
    chomikaaa
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    a co to za filozofia nie widze w tej konstrukcji nic innowacyjnego nawet timera nie zastosowales

ja w swojej konstrukcji przelozylem solarium do twarzy kupione na gieldzie za 30 zl w obudowe po skanerze za 0zl koszt moja praca + koszt solarium
    mam jeszcze timer mechaniczny i 6 swietlowek moc 105W w srodku 6 starterow 3 dlawiki

http://www.fisertek.it/index_000002.html oto link do produkcji wloskiej
    Załączniki:
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5084.JPG (70.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5085.JPG (60.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5086.JPG (58.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5087.JPG (58.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3024959
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    Bardzo ładna konstrukcja i estetyczna! Daję 5+/6 :D
  • #6 3025140
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Bardzo ładna i estetyczna konstrukcja godna uwagi.
  • #7 3025463
    ::::::Kornel:::::
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    co to wogule jest ta naświetlarka
  • #8 3025503
    Matheush18
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Właśnie, "z czym to się je" ??? Czyżby to odbijało na płytce ścieżki ???:idea:
  • #9 3025682
    chomikaaa
    Poziom 18  
    nswietlarka to urzadzenie do naswietlania plytki pokrytej lakierem (preparatem) positiv 20 ktora to przykrywa sie wydrukowana na folii mozajka sciezek w wyniku naswietlenia (swietlowki musza emitowac promieniowanie uv wiec solariu sie nadaje) lakier zakryty przez sciezke nie ulega naswietleniu poniej trzeba go jakby wywolac w roztworze kreta o malym stezeniu i ten naswietlony sie splukuje pozaostawiacaj utrwalna mozajke na laminacie i poniej trawimy

uwaga na positiv20 jest on swiatloczuly wiec trzeba napylac na plytke w ciemnosci metoda ta jest wielokrotnie opisana tu na forum mozna poszukac jak kogos interesuje nie bede szczegolow opisaywal dokladnie

jesli kogos interesuje moge zrobic zdjecia wewnatrz i timera bo tu go nie widac

z solarium wykozystalem wszystko co dalo sie wykrecic wraz z lustrem za swietlowkami

pomysl z solariumjest na tyle dobry ze za solarium z 6 swietlowkami i starterami i 3 dalwikami i timerem mechanicznym dalem 30zl a cena jedenej swietlowki uv w sklepie to ok 30zl

solarium tym nasiwtlalem zanim wpadkowalemje w skaner z odleglosci 30cm olytki okolo 15min czas taki dlatego ze mialem pwnosci z nasiwtleniem moze i by starczylo z 2 min

w skanerze jeszcze nie testowalem ale bede mial wolny czas to sprawdze poatym tu bedzie duzo wieksze skupienia niz jak naswietlalem z dystansu

plytki wyszly dobrze za kazdym razem

poleca kupowinie plytek z naniesownym preparatem sa nieznacznie drozsze ale mamy plytke od razu a nie trzeba sie p&$&^%** z nanoszeniem pre3paratu i zawsze efekt w pelni zagwarantowany no chyba ze przesadzi ktos z plukaniem w krecie

moge tez umiescic zdjecia z trawienia i po naswietleniu
  • #10 3026289
    wojto15-05
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    bardzo ladne wykonanie ale ten timer w konstrukcji "chomikaaa" przewaza :D zrob timer i bedzie git ;) moja ocena to 5-/6 pozdro
  • #11 3027756
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    jaką długość fali musi miec świetlówka?ewentualnie jaki model i jakiego producenta należy zastosować?
    pzdr

Dodano po 11 [minuty]:

a pozatymm co to za filozofia zbudować naświetlarkę do pcb?i jeszcze z tego kasę trzepać? wystarczy dać halogena 500W z zarnikiem bez filtru UV, takie zastosowanie jest stosowane w profesjonalnym sprzęcie za pere tysięcy np firmy BUNGARD. powinni ci wprowadzić opłatę za korzystanie z tego forum za robienie komery ze swoich "projektów".dla mnie to żadna nowość. wole juz woofery;) tez pracuje nad mszynką do PCB, ale bedzie to frezarka CNC a nie naświetlarka. PZDR
  • #12 3028035
    nelik1987
    Poziom 31  
    jezeli nie robiłeś naietlarki to pewnie nie wiesz że naświetlarka z halogenu strasznie się grzeje i jest bardzo nieporęczna a przy deficycie mejsca to bardzo wskazane mieć małą naświetlarkę, pozatym otwarty chalogen sieje całą gamą również szkodliwych promieni świetlnych przeba by wychodzić z pokoju żeby oczu siebie nie zepsuć labo to zamknąć jakoś, następna sprawa że halogen pobiera 500W a moja naświetlarka jakieś 30-40W. Timer jestzbędny w urzadzeniu chyba że bym naświetlał przez 30 min to bym mógł zapomnieć o wyłaczeniu ale kilka minut to mozna z zegarkiem posiedzieć, róznież sie nad tym zastanawiałem ale po co robić sobie dodatkowe kosztu dodając ze naswietlarka nie była tania
  • #13 3028083
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    jak by halogen byl taki szkodliwy to by go do oswietlen nie stosowali. UV tez nie jest takie obojętne dla oczu.prawda jest taka, połozysz plytkę w nasłonecznionym miejscu to tez ci sie wywoła. a szybę jaką zastosowałeś?zwykłał?
  • #14 3028094
    nelik1987
    Poziom 31  
    szyba jest kwarcowa, ale halogen jest stosowany tylko z grubą szybą z filtrami a jak ją zdejmiemy to nie radzę w niego patrzeć. Naświetlarka ma zaknięcie i nawet promyczek światła się nie wydostaje z niej
  • #15 3028293
    marcin_17
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Cytat:
    Polecam wszytskiem ten poradnik zaglądajcie na moje aukcje (nick: nelik_stg) albo piszcie.

Komus sie chyba pomylily dzialy...
    Niech ktos zdejmie ten temat ze strony glownej....
  • REKLAMA
  • #16 3028416
    MaThiR
    Poziom 16  
    Ocena: 258
    Estetyczna konstrukcja. Ciekawy pomysł na pisanie porodników. 5+/6
  • #17 3028475
    chomikaaa
    Poziom 18  
    co ciekawe znajduja sie chyba jednak chetni na zakup informacji ktore sa powszechnie dostepne i mieszcza sie na jednej serwetce

no ale jesli ktos nie umie uzyc szukaj i woli kupic to jego sprawa nie mozna takowemu zabronic

pozatym nie wiem co tam kolega uzyl takiego innowacyjnego zeby sprzedawac plan o ile mozna to nazwac planem

plan czego skrzynki? reszte jak polaczyc mozna sie dowiedziec tu lub w sklepie a zrobienie kupienie timera ulatwia nam sprawe no chyba ze ktos lub zajmowc sie jedna rzecza na raz i ma go sporo

w konstrukcji autora nie podobaja sie mi kable ktore poprowadzil przy swietlowkach wielkosc skrzynki tez jest spora ale moze byc podyktowana wielkosci dostepnej szyby zaopatrzylbym tez urzadzenie we wlacznik on off bo rozlanczanie wyciakajac kabel z gniazdka jest jakby to ujac malo profejonalne procz planu przydaloby sie podac koszt jaki trzeba poniesc na podzespoly a z tego co wiem te swietlowki sa drogie i nie wiem czy te fioletowe sie do tego nadaja napisz ich symbol to soprawdzimy jak maja dlugosc fali

swietlowki z solarum maja odp a te?
  • #18 3028708
    nelik1987
    Poziom 31  
    co do poradników typu jak zbudować subwoofer czy jak zbudowac naswietlarkę to ciesza się one powidzeniem a to dlatego bo ja dokładnie opisałem co tzreba po kolei robić, wielu ludzi nie zna się na tym jest leniwa i chce mieć wszytsko na tlaerzu a ja pomagam im w takiej sytuacji. Instrukcja budowy subwoofera jest bardzo bogato opatrzono w fotki co swietnie działa na czytającego który nie chce czytać setek stron tekstu lecz woli zobaczyć jak to wygląda w praktyce.

Powiem tak ja tez bym nie kupił żadnego z poradników tego typu bo jestem sprytny i oszczędny wolę poszukac w necie popytać ludzi.

nie wiem jaki jest model tych swietlóek bo nie mam jej teraz w domu, co do włacznika to jets z przodu i prosze mi nie mówić ze wyłaćzam naswietlarkę moetoda wyjęcia kabla zasilania bo to jest naprawde wyjsćie prostackie a takich to ja nie preferuje

Dodano po 1 [minuty]:

a dlaczego nie miał bympodawac linka gdzie mozna kupoiwac jakieś przedmioty, jak ktoś pisze zrobiłem coś tam a ktoś inny odpowiada faja sprawa tylko mogłes kupić takie coś i podaje link do allegro czy to też zabronione??
  • #19 3030516
    Jazzstar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    A ja się tak apropo zapyta o szyby stosowane w skanerach. Czy takie szyby przepuszczają UV czy nie ??
  • REKLAMA
  • #22 3036946
    chomikaaa
    Poziom 18  
    dzialac bedzie napewno a pytanie tylko jak bardzo czas sie skroci

teraz nawet poswiece plytke na dobranie optymalnego czasu naswitlenia tzn bede naswietlal probki z roznym czasem
  • #23 3037013
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    chomikaaa napisał:
    dzialac bedzie napewno a pytanie tylko jak bardzo czas sie skroci

teraz nawet poswiece plytke na dobranie optymalnego czasu naswitlenia tzn bede naswietlal probki z roznym czasem

Zamiast używać wielu próbek weź jeden pasek laminatu i zasłoń część kawałkiem nie przepuszczającego uv, naświetlaj np. 10 sec, odsłoń z 1 cm, i znowu 10 sec. naświetlania, itd... Otrzymasz jeden pasek laminatu o naświetleniu stopniowanym co 10 sec. Myślę że wyraźniej będzie widać różnice na jednym kawałku.

Warto też na płytkę próbną nałożyć jakiś wzór powtarzający sie i dość skomplikowany np. jakieś literki o różnych grubościach, i wybrać ten najlepszy.

Pozdr. Daniel
  • #24 3046191
    BRASS
    Poziom 15  
    Ja używam zwykłego halogenu 500W działa tak samo. tylko trochę prądu bierze.
  • #25 3046371
    chomikaaa
    Poziom 18  
    ja naswietlalem solarium do twarzy z pewnej odleglosci ale wole miec to zamkniete w obudowie i podczas nasiewietlania nie opuszczac pomieszczenia w ktorym to robie stad upakowalem w skanerze
    ot wygoda i bezpieczenstwo dla oczu

LAMPY JAKIE POSIADA MOJA NASWIETLARKA TO:

TL 29D16/09N

A Z TAKIE SOLARIUM CALE BEBECHY ZOSTALY WYJETE

naswietlarka posiada takze diodke informujaca o swieceniu zestawu wykozystalem tu diode ktrora syganlziwala prace skanera drobiazg ale moze sie przydac dodajac troche estetyki :D
    Załączniki:
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB 131464908.jpg (59.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5122.JPG (53.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5125.JPG (104.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5126.JPG (80.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5128.JPG (90.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5130.JPG (93.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5131.JPG (88.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Naświetlarka UV do płytek drukowanych PCB IMG_5133.JPG (97.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 3216830
    TTOM
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Gorąco polecam zamianę starterów i statecznika na statecznik elektroniczny o ciepłym starcie - pozwoli to na zwiekszenie żywotnosci świetlówek uv o jakieś nawet 25 % - unika się w ten sposób "szarpania" elektrod - są wstępnie podgrzewane i dopiero zasilane właściwym prądem.

Poza tym że koszt nie jest duży /1 statecznik to max 80 -100 zł/ - trzeba pamiętać, że przy wymianie świetlówki powinno się także wymieniać starter - pozwala to zagwarantować także dluższe jej życie - no i to też koszt /mały ale zawsze/.
    Poza tym statecznik elektroniczny pozwala uniknąć plątaniny przewodów - warto się nad tym zastanowić w takiej konstrukcji gdzie świetlówki są kosztowne.
    Może to byc także pomysł na późniejsze zmodyfikowanie naświetlarki.

Poza tym to bardzo praktyczny wynalazek taka naświetlarka.
  • #27 3218239
    chomikaaa
    Poziom 18  
    80zl za zasilacz elektroniczny do swietlowki to lekka przesada no chyba ze masz hurtownie elektryczna i sobie wemiesz do domu potrzebne elementy

jedna swietlowka uv kosztuje 30zl

ja opisalem budowe naswietlarki z solarium do twarzy koszt budowy to 30 zl za cale sprawne uzywane solarium + obudowa po starym skanerze 0zl i troche drutu za 5zl to calkowity koszt zestawu

dla amatora to i tak sporo rowniedobrze mozna kupic profesjaonalna naswietlarke z tme za 800zl bo po co ja robic

procz tego startetra za 80zl na 1 czy 2 swietlowki w moim przpadku potrzebujesz dla 6 sztuk liczac po 2 siwetlowki na zasilacz elektroniczny to juz jest 240zl + swietlowki 180zl + uchwyty do swietlowe + timer wychodzi duuuuuuuuuuuzo za duzo

osobiscie nie widz sensu tego stosowania ze wzgledu na to ze za 80zl mamy cale solarium i jeszcze 2 swietlowki na zapas pozatym a ze naswietlamuy krotko naswietlam 1,5min nie sprawdzalem czy krocej wystarczy taka swietlowka starczy nam jeszcze na lata oczywiscie dla amatora bo jak ktos swieci solarium godzine dziennie to czas bedzie odp krotszy ich zycia
  • #28 3595918
    Radiohobby
    Poziom 2  
    A czy do budowy naświetlarki nadaja się świetlówki do testowania banknotów (8W), albo fotograficzna lampa błyskowa (szybkie błyski jeden za drugim)?
  • #29 3596691
    nelik1987
    Poziom 31  
    no lampa błyskowa to nie bardzo bo z tego co wiem to mało tego UV emituje taka lampa ale trzeba by na specyfikacje zobaczyć ale świetlówki do testowania banknotów jak najbardziej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji naświetlarki UV do płytek drukowanych PCB, wykonanej z płyty wiórowej i sklejki, wyposażonej w 4 świetlówki UV o mocy 8W każda, zasilane przez 4 startery i 2 stateczniki, z szybą kwarcową do umieszczania płytek. Urządzenie ma obudowę inspirowaną skanerem, co zapewnia wygodę i bezpieczeństwo podczas naświetlania. Naświetlarka służy do eksponowania płytek pokrytych światłoczułym lakierem (np. pozytyw 20), który po naświetleniu UV i wywołaniu w roztworze umożliwia trawienie ścieżek. W dyskusji poruszono kwestie długości fali UV, zastosowania timerów mechanicznych i elektronicznych, kosztów świetlówek i stateczników, a także alternatywne źródła światła, takie jak halogeny, lampy błyskowe czy diody LED UV. Zwrócono uwagę na zalety i wady poszczególnych rozwiązań, m.in. halogeny emitują dużo ciepła i promieniowania niepożądanego, diody LED wymagają dużej ilości i są droższe, a świetlówki UV są efektywne, choć kosztowne. Rekomendowano stosowanie stateczników elektronicznych z ciepłym startem dla wydłużenia żywotności świetlówek. Poruszono także temat dostępności i ceny komponentów oraz praktyczne wskazówki dotyczące testowania czasu naświetlania i wzorów testowych na płytkach PCB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA