logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obrotomierz w Skodzie działa dopiero po rozgrzaniu - co może być przyczyną?

marek310 14 Lut 2005 18:18 2099 8
REKLAMA
  • #1 1228386
    marek310
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam! mam problem z moja skoda, a mianowicie z obrotomierzem. uszkodzenir polega na tym, ze kiedy zapalam samochod,obrotoierz nie startuje, a pokazuje calu czas 0, dopiero po dodaniu gazu podnosi sie, ale nie przekracza 4,5tys obrotow. kiedy przejade jakies 15-20km, czasem zaczyna dzalalc normalnie, a czasem trzeba go "puknac" i juz jest wszystko ok. ma ktos pomysl, co to oze byc? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1228445
    Mariusz Z.
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    Może być uszkodzenie mechaniczne. Gdzieś się zacina.
  • #3 1228455
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Możesz też posmarować całą płytkę kalafonią rozpuszczoną w acetonie. Po wyschnięciu przelutuj 100% punktów. Jak nie, to elektrolity. Na 90% pomoże.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #4 1230233
    KAR26
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam - jezeli masz mozliwośc to pozycz(autozłomy lub podobne miejsca) na chwile drugi sprawny licznik i sam sie przekonasz czy masz problem z instalacją(styki) czy licznik pada(uszkodzenie mechaniczne lub zimne luty) bo szybciej podłączysz drugi licznik niz dojdziesz do usterki metodą prób i błędów.
  • #5 1230386
    marek310
    Poziom 13  
    dzisiaj sprawdze. co jest nie tat, tzn luty itp, niestety nie mam innego licznika, zeby zamienic:( mam jednak problem, mianowicie, jak zdejme wskazowki, to jak zaznaczyc, oznaczyc(chodzi mi o sposob), zeby pozniej po zalozeniu dobrze wskazywaly

Dodano po 10 [minuty]:

mama jeszcze jedna prosbe.. czy moglby mi ktos wrucic na elektrode schemat polaczen do tablicy wskaznikow w skodzei felicji, wtedy sprwadzilbym sobie miernikiem jak jest z napieciami i pradami w wiazkach dochodzacych i sprawdzilhym sobie w domu jak ta cala tablica dziala, tzn, czy przy odp pradach i napieciach przylozonych do odpowiednich pinow wszystko wychola sie i swieci jak powinno, pozdrawiam
  • #6 1231580
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Witam.
    Żadnych wskazówek nie zdejmuj, bo raz,że możesz złamac ośkę obrotomierza, a dwa,że póxniej nie ustawisz tak jak trzeba.
    Wydaja mi się,że u Ciebie obrotomierz nie ma dobrej masy.
    Ja tak miałem w starej audi.Dokręciłem nakrętkę , która dociskała folie z masą i jest ok.
  • REKLAMA
  • #7 1233694
    Adrian Rozborski
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Ne rozbieraj liczników bo nie będą już działały jak należy.A co do twojej usterki to sprawdz jak kolega radzi masę na zegarach i kości podłączeniowe do zegarów.Nie wiem też czy nie byłoby mądrze gdybyś zajrzał na przewód przy skrzyni może nie ma dostatecznie dobrego kontaktu
    Pozdro
  • #8 1245021
    marek310
    Poziom 13  
    dzieki wszystkim za pomoc.. dokrecilem srubki i juz wszystko smiga:)pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2451213
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    mam to samo.. i nie bardzo wiem jakie sróbki dokręciłeś?

Podsumowanie tematu

✨ W Skodzie Felicji obrotomierz nie działa prawidłowo zaraz po uruchomieniu silnika – wskazówka pozostaje na zero, a po dodaniu gazu wzrasta do około 4500 obr./min. Po przejechaniu 15-20 km obrotomierz czasem zaczyna działać poprawnie, a czasem wymaga lekkiego stuknięcia, by zaczął funkcjonować prawidłowo. Możliwe przyczyny to uszkodzenie mechaniczne (zacinanie się mechanizmu), zimne luty na płytce obrotomierza lub problemy z masą elektryczną. Zalecane jest sprawdzenie i przelutowanie punktów na płytce, oczyszczenie jej kalafonią rozpuszczoną w acetonie oraz kontrola masy i połączeń elektrycznych, zwłaszcza styku masy na tablicy wskaźników i przewodów przy skrzyni biegów. Wskazano, że demontaż wskazówek jest ryzykowny ze względu na możliwość uszkodzenia osi i trudności w prawidłowym ustawieniu. Ostateczne rozwiązanie problemu w opisywanym przypadku stanowiło dokręcenie śrub mocujących masę lub elementy tablicy wskaźników, co przywróciło prawidłową pracę obrotomierza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA