Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer DEH 2000R - Brak dźwięku na wszystkich kanałach

05 Lut 2013 18:07 2568 10
  • Poziom 14  
    Witam. Posiadam radio Pioneer DEH 2000R. Ostatnio w tym radiu wystąpiło zwarcie, na skutek którego spalił się bezpiecznik. Powodem była zwarta nóżka kondenstatora na zasilaniu do masy. Skutkiem tego zwarcia było też spalenie układu PAL005 (wzmacniacza mocy).
    Usunąłem przyczynę zwarcia, wlutowałem nową końcówkę mocy (TDA7386), złożyłem radio, podłączyłem do zasilania i głośników i nic. Zero odzewu z głośników.
    Warunki sprawdzania radia:
    - Akumulator naładowany
    - Wszystkie kanały obciążone głośnikami o impendancji 4ohm
    - Radio się włącza prawidłowo
    - Radio ma wypięty napęd CD
    - Radio nie ma podłączonej anteny

    Moje pytanie: co może być przyczyną, że nic nie słychać z głośników?
    Pozdrawiam.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 34  
    jak wyglądają napięcia na mute i STBY pobierz sobie datasheet TDA7386 i zobacz
  • Poziom 14  
    Napięcia:
    STBY: 0.34V
    MUTE: 0.01V
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 14  
    Winą tego jest prawdopodobnie układ sterowania wzmacniaczem.
  • Poziom 17  
    Sprawdz na 3 pinie procesora albo na testpoincie (SYSPW) czy wychodzi 5v, jesli tak to idziesz dobrym tropem.
    Pioneer DEH 2000R - Brak dźwięku na wszystkich kanałach

    edit;
    Jeśli masz te 5v na SYSPW to ok, ale jeśli nie to wylutuj Q982 i wtedy sprawdź STANDBY na układzie TDA.
  • Poziom 14  
    Witam po długiej przerwie!
    Właśnie wykonałem pomiary na SYSPW.
    Przed wylutem Q982 - 0V na SYSPW
    Po wylucie Q982 - 0V na SYSPW
    Co dalej?
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
  • Poziom 17  
    Jeżeli ścieżka nie jest pęknięta (jest przejście między procesorem a końcówką mocy na linii SYSPW) to najprawdopodobniej masz ubity procesor, bo z tego co ja widzę w s-manualu to SYSPW idzie bezpośrednio z procesora na końcówkę mocy TDA;
    Weź baterie 5V, na chwilę podłącz minus na obudowę radia, + podłącz w testpoint SYSPW - to wszystko przy wyrzuconym napędzie cd (łatwiej Ci będzie), i na włączonym radio. Napisz czy dźwięk się pojawi.

    Pozdrawiam

    edit; teraz przyszło mi do głowy że TDA może robić zwarcie na tej linii. Odlutować to nie bardzo bo to wewnętrzna noga układu TDA i bedzie trudno ją podnieść, ale utnij delikatnie ścieżkę tak by nie dochodziła do TDa i zmierz SYSPW. Jeśli pojawi się SYSPW to TDA do wymiany, natomiast jeśli się nie pojawi to wykonaj manewr z pierwszej części postu (oczywiście te +5V podaj na noge STAND-BY układu TDA), może być z odciętą ścieżką - jak TDA jest sprawne to musi zadziałać.
  • Poziom 14  
    Jest tylko mały problem, bo jak wylutowywałem ten tranzystor SMD, to gdzieś mi poleciał i nie mogę go znaleźć. Jak go znajdę, to będę coś działać.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    W tej chwili ten tranzystor nie jest Ci do niczego potrzebny ;) sprawdź bez niego to co napisałem wyżej.
  • Poziom 14  
    Witam. Niestety, nie znalazłem tego tranzystora. Za to pojawił się problem z radiem. Otóż kiedy podłączyłem je do akumulatora, wtedy głosniczek PIEZO w radiu zaczął wydawać cichy dźwięk. Po założeniu panelu, dźwięk z tego głosniczka był przerywany co około 1 sekundę. Wyświetlacz panelu się świecił, a znaki na wyświetlaczu pojawiały się, gdy głosniczek wydawał dźwięk. Włącznik jest sprawny. Co może być przyczyną tego, że radio od razu się włącza, a znaki na wyświetlaczu pojawiają się, gdy PIEZO wyda dźwięk?. Pozdrawiam.