logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer DEH-2020R Nie działa pomimo wymiany końcówki

greg30_73 06 Cze 2005 20:33 2077 8
REKLAMA
  • #1 1555199
    greg30_73
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Sprzęt otrzymałem jako całkowicie niesprawny. Po wstepnych oględzinach stwierdziłem uszkodzenie układu PAL 005A (rozerwany!) i zwarcie do masy. Wymieniłem końcówke mocy na odpowiednik TDA 7560. Pomogło to jednak tylko częściowo. Zwarcia już nie ma i można podłączyć zasilanie ale z głośników nic nie słychać. Regulacja głośności na panelu przednim działa bez zażutu, szukanie i zapis stacji także. Napięcie "standby"na układzie wynosi 5V a "mute"tylko 4V. A powinno byc chyba ok. 8V Z góry dziekuje za kazdą radę.
  • REKLAMA
  • #2 1555207
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Niska dochodzi na we koncówki mocy?
  • #3 1555529
    greg30_73
    Poziom 12  
    Tego akurat nie sprawdzałem, ale układ nie reaguje szumem na żadnym z wejśc. Wydaje mi sie że problem jest w zamienniku- inne rozmieszczenie końcówek? Lub coś z napięciami "standby" i "mute". Lub po prostu trafił mi się felerny scalak :-(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1555732
    robson@
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    sprawdz napiecia na wyjsciach głosnikowychpowinno byc w okolicy 6,5vna wszystkich wyj jednakowona plusach i minusachwszystkich czterech wyjść mozeszsprawdzic tranzystory wyciszające równiez
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1557217
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Sprawdź czy jakiś sygnał na końcókę dochodzi, jak nie zainteresuj się prockiem audio.
  • #6 1561543
    greg30_73
    Poziom 12  
    Już naprawione!!! A jednak to wadliwa końcówka. Po wymianie na nową, z innego źródła radio działa jak nowe :-) Dzieki za pomoc!.
  • REKLAMA
  • #7 2974899
    robert klimowski
    Poziom 21  
    Ocena: 50
    "malowane" scalaki to już plaga!!!! nawet całkiem porządne firmy teraz to sprzedają. warto by chyba założyć jakiś osobny temat o tym
  • #8 3579971
    michalmic
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    miałem to samo po założeniu dodatkowych radiatorów na tylnym panelu zaczeło działac poprawnie
  • #9 4793521
    scorialit
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    witam, mam radio pioneer deh 2020R, chyba zrobilem jakieś zwarcie, i teraz nie dziala regulacja głośnosci, przyciski nie reaguja, wie ktos moze co sie moglo stac i jak to naprawic

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pioneer DEH-2020R otrzymano jako niesprawny z uszkodzonym układem końcówki mocy PAL 005A, który był rozerwany i powodował zwarcie do masy. Wymiana końcówki mocy na zamiennik TDA 7560 wyeliminowała zwarcie i umożliwiła podłączenie zasilania, jednak z głośników nie było dźwięku mimo poprawnej pracy regulacji głośności i funkcji radia. Zauważono nieprawidłowe napięcia na pinach "standby" (5V zamiast około 8V) i "mute" (4V). Sugerowano sprawdzenie napięć na wyjściach głośnikowych (około 6,5V na wszystkich wyjściach) oraz sygnału na końcówce mocy i ewentualnej diagnostyki procesora audio. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana wadliwej końcówki mocy na nową z innego źródła, co przywróciło pełną funkcjonalność radia. W dyskusji pojawiły się także uwagi o problemach z podróbkami scalaków oraz sugestie dotyczące chłodzenia radiatorami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA