logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tp-Link WRD4300 - Tp-Link WRD4300 oraz Modem Thomson TWG870 UG-upc

winettou 06 Lut 2013 22:08 4584 22
  • #1 11898662
    winettou
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Tak więc zakupiłem sobie WRD4300 postawiłem już na nim gargoyle (przyznam wygląda ciekawie i daje spore możliwości) jednak teraz chciałbym abyście mi pomogli to porządnie skonfigurować. Czyli jak co poustawiać, żeby było najwydajniej.

Zaczynamy neta mam z Modem Thomson TWG870 UG-upc działa on jedynie na 192.168.0.* i tylko końcówki mogę w nim zmieniać. Jak go ustawić na DMZ i static ip czy jak? podłączam się do niego LAN: laptopem oraz PC no i WRD4300.
    Wifi wyłączyłem w nim ale ciągle włącza się samo-.-
    Obecne ustawienia
    Ip 192.168.0.1
    Sub Mask 255.255.255.0
    DHCP nie
    Firewall wylaczony
    DNS 62.179.1.6#
    DNS2 62.179.1.6*

Jak skonfigurować gargoyle w sensie podstawowe ustawienia od NAT itp czy dawać hasło na sieć czy może filtracje po macu itd.
    W sieci WiFi mam do 10 urządzeń podłączonych maxymalnie, używamy torrentów oraz streamowania onlie.

Jak skonfigurować WA901 ND który będzie stał w budynku obok. Client + AP będzie optymalne? i w nim jakieś zabezpieczenia dawać typu filtracje maca czy hasło czy to wszystko będzie weryfikowane przez 4300?
    Wa901 ND ma wymienione anteny ze standardowych na 5 dbi (mam nadzieję że to wystarczy do dobrego połączenia się)

Dzięki za odpowiedz:)
  • #2 11899238
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    winettou napisał:
    ak skonfigurować gargoyle w sensie podstawowe ustawienia od NAT

Aby działały funkcje routera musi być konfiguracja przez WAN czyli z NAT-em.

winettou napisał:
    itp czy dawać hasło na sieć czy może filtracje po macu itd.

Wystarczy zabezpieczenie hasłem WPA2,

winettou napisał:
    Jak skonfigurować WA901 ND który będzie stał w budynku obok. Client + AP

Zrobił bym WDS Repeater na ap-ku.
  • #3 11900364
    syngress
    Poziom 11  
    winettou napisał:
    Tak więc zakupiłem sobie WRD4300 postawiłem już na nim gargoyle (przyznam wygląda ciekawie i daje spore możliwości) jednak teraz chciałbym abyście mi pomogli to porządnie skonfigurować. Czyli jak co poustawiać, żeby było najwydajniej.

Zaczynamy neta mam z Modem Thomson TWG870 UG-upc działa on jedynie na 192.168.0.* i tylko końcówki mogę w nim zmieniać. Jak go ustawić na DMZ i static ip czy jak? podłączam się do niego LAN: laptopem oraz PC no i WRD4300.
    Wifi wyłączyłem w nim ale ciągle włącza się samo-.-
    Obecne ustawienia
    Ip 192.168.0.1
    Sub Mask 255.255.255.0
    DHCP nie
    Firewall wylaczony
    DNS 62.179.1.6#
    DNS2 62.179.1.6*

Jak skonfigurować gargoyle w sensie podstawowe ustawienia od NAT itp czy dawać hasło na sieć czy może filtracje po macu itd.
    W sieci WiFi mam do 10 urządzeń podłączonych maxymalnie, używamy torrentów oraz streamowania onlie.

Jak skonfigurować WA901 ND który będzie stał w budynku obok. Client + AP będzie optymalne? i w nim jakieś zabezpieczenia dawać typu filtracje maca czy hasło czy to wszystko będzie weryfikowane przez 4300?
    Wa901 ND ma wymienione anteny ze standardowych na 5 dbi (mam nadzieję że to wystarczy do dobrego połączenia się)

Dzięki za odpowiedz:)

Defoultowo nic nie zmieniasz.
    Pamiętaj, że GUI to tylko początek zbaway - pozostaje jeszcze terminal, i tam dopiero można :wink:

Możesz sobie zablokować ping na bramę i usunąć z komunikacji IPv6
    Zrobisz to edytując plik /etc/config/firewall

Wcześniej zainstaluj sobie nano

opkg update
    opkg install nano

następnie edytuj reguły firewalla

config rule
            option name 'Allow-Ping'
            option src 'wan'
            option proto 'icmp'
            option icmp_type 'echo-request'
            option family 'ipv4'
            option target 'DROP'

config rule
            option name 'Allow-DHCPv6'
            option src 'wan'
            option proto 'udp'
            option src_ip 'fe80::/10'
            option src_port '547'
            option dest_ip 'fe80::/10'
            option dest_port '546'
            option family 'ipv6'
            option target 'DROP'

config rule
            option name 'Allow-ICMPv6-Input'
            option src 'wan'
            option proto 'icmp'
            list icmp_type 'echo-request'
            list icmp_type 'echo-reply'
            list icmp_type 'destination-unreachable'
            list icmp_type 'packet-too-big'
            list icmp_type 'time-exceeded'
            list icmp_type 'bad-header'
            list icmp_type 'unknown-header-type'
            list icmp_type 'router-solicitation'
            list icmp_type 'neighbour-solicitation'
            list icmp_type 'router-advertisement'
            list icmp_type 'neighbour-advertisement'
            option limit '1000/sec'
            option family 'ipv6'
            option target 'DROP'

config rule
            option name 'Allow-ICMPv6-Forward'
            option src 'wan'
            option dest '*'
            option proto 'icmp'
            list icmp_type 'echo-request'
            list icmp_type 'echo-reply'
            list icmp_type 'destination-unreachable'
            list icmp_type 'packet-too-big'
            list icmp_type 'time-exceeded'
            list icmp_type 'bad-header'
            list icmp_type 'unknown-header-type'
            option limit '1000/sec'
            option family 'ipv6'
            option target 'DROP'

DNSy proponuje ustawić na googla
    - 8.8.8.8
    - 8.8.4.4
    mają szybki response, możesz to ustawić z GUI lub w pliku /etc/config/network

config interface 'lan'
            option ifname 'eth0'
            option type 'bridge'
            option proto 'static'
            option ipaddr '192.168.1.1'
            option netmask '255.255.255.0'
            option dns '8.8.8.8 8.8.4.4'

Możesz również postawić na Gargoyle Extroota - podpinasz pendrive'a pod USB i sprawiasz by był traktowany jak wolna powierzchnia dysku dla routera.

Daj znać, jeśli będziesz chciał ogarnąć temat, zrobi się mały poradnik.

Napisałeś, że masz w sieci 10 Klientów bezprzewodowych i wszyscy korzystacie z P2P, na dzień dobry powinieneś zainteresować się limitami i konfigurować dosyć rozbudowanego QOS'a.
  • #4 11900495
    winettou
    Poziom 14  
    Tak wiem o możliwościach Gargoyle powoli zaczynam się z nim bawić zrobiłem już exroota później dokupie i zrobie dysk podłączony i drukarke ale najpierw chce skonfigurować router. Czyli mówisz że dnsy ustawić na google, myślałem że muszę te które mam z UPC na Thomsonie. Odnośnie Thomsona ustawiać na nim statc ip i np DMZ czy jak? Bo ogólnie sieć teraz działa ale nie jestem z niej zadowolony jest dosyć wolna i często podczas 1 otwierania strony wyskakuje że nie istneije dopiero po refreshu włączała się strona.

Ustawienia które podałeś wrzucę do routera zarówno na roota jak i exroota :)
  • #5 11900541
    syngress
    Poziom 11  
    winettou napisał:
    Tak wiem o możliwościach Gargoyle powoli zaczynam się z nim bawić zrobiłem już exroota później dokupie i zrobie dysk podłączony i drukarke ale najpierw chce skonfigurować router. Czyli mówisz że dnsy ustawić na google, myślałem że muszę te które mam z UPC na Thomsonie. Odnośnie Thomsona ustawiać na nim statc ip i np DMZ czy jak? Bo ogólnie sieć teraz działa ale nie jestem z niej zadowolony jest dosyć wolna i często podczas 1 otwierania strony wyskakuje że nie istneije dopiero po refreshu włączała się strona.

Zakładam, że masz modem z funkcją routera - w tym przypadku aby uzyskać WAN IP na twoim routerze ratuje cię wyłącznie BRIDGE. Niestety opcja będzie zablokowana przez usługodawcę. Zostawiasz konfiguracje modemu tak jak jest - kabel z modemu puszczasz do portu WAN w routerze. Oczywiście otrzymasz adresacje z puli prywatnych.

Modem nie będzie potrzebował firewalla, dlatego warto wyłączyć go w opcjach modemu (odciążysz CPU). Za filtrowanie ruchu będzie odpowiedzialny router z OpenWRT. Po wyłączeniu firewalla powinieneś odczuć różnicę w bardziej stabilnym działaniu modemu.

winettou napisał:

Ustawienia które podałeś wrzucę do routera zarówno na roota jak i exroota :)

To jest tak, twój router posiada pewien ograniczony obszar pamięci, to tam właśnie instalowany jest obraz firmware, z reguły pozostała niezajęta część tego obszaru formatowana jest i przydzielana czy też montowana do katalogu /overlay.
    Teraz /overlay nakładana jest na obszar, o którym wspominałem na samym początku, w ten sposób widzimy jeden system plików.

Reasumując /overlay to /root || /etc || /lib || /usr - itd .. ;)
  • #6 11900920
    winettou
    Poziom 14  
    Firewall w modemie z UPC mam wylączony od 1 dnia ponieważ jest jakimś nieporozumieniem blokuje on ludziom witryny po paru odwiedzinach. Niestety do tego posiada inne wady. X razy próbowałem już wyłączyć w nim WiFi ale zawsze włącza się samo ponownie. Słyszałeś może o jakiś obejściach na tego typu modemy żeby poodblokowywać w nich przydatne funkcje?
  • #7 11901127
    syngress
    Poziom 11  
    Czytałem na sieci, lubisz lutować ? :->
  • #8 11901713
    winettou
    Poziom 14  
    Znalazlem gdzieś ostatnio http://www.boards.ie/vbulletin/showthread.php?t=2056684993
    jak zrobić DMZ na UPC myślisz że to będzie słabsze rozwiązanie? Exroota już mam teraz kupie dysk i USB HUBa to będę bawił się dalej:) Ustawienia pozmienianie w firewallu

Edit:
    Pytanie o QoS, czy da się w nim ustawić maci czy same ip i potem ip muszę przypisać do macow?
  • #9 11902689
    syngress
    Poziom 11  
    Nie pamiętam, chyba po IP - wcześniej możesz na sztywno przypisać numer IP do adresów MAC.

Jeśli chodzi o ten art, który znalazłeś, to zależy co chcesz uzyskać - osobiście wolę modem osobno, router osobno. W taki sposób nie otrzymasz publicznego IP na routerze.
  • #10 11903377
    winettou
    Poziom 14  
    Ale ja chcę mieć publiczne ip na routerze:D stworzyłem most sobie między routerami z tego arta http://pclive.pl/porady-komputerowe/internet-...czenia-wds-mostu-pomiedzy-dwoma-ruterami.html
    Pytanie czy da się łączyć z siecią 192.168.1.* w której mam oba routery w momencie kiedy jestem podłączony lanem do modemu który jest w nacie 192.168.0.* ?
  • #11 11903445
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Nie bardzo rozumiem w jaki sposób chcesz mieć publiczne IP na TP-linku skoro urządzenie od dostawcy działa jako router?
  • Pomocny post
    #12 11903683
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 11903856
    syngress
    Poziom 11  
    @jur-ek.adam jesteś pewny, ze UPC nie chowa tej opcji ?
  • #14 11903885
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 11903889
    syngress
    Poziom 11  
    Nie posiadam takiej konfiguracji.
    Skoro udostępnili, problem z głowy..
  • #16 11903905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 11903912
    syngress
    Poziom 11  
    Myśle, ze autor będzie zainteresowany aktualizacją..
  • #18 11903916
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 11904289
    winettou
    Poziom 14  
    Ok dzięki sprawdzę to jak będę w domu:) Jeżeli się uda to rozumiem, że w Thomsonie wszystko wyłączyć również DHCP a wszystko ustawiać przez router?
  • #20 11904561
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 11910317
    winettou
    Poziom 14  
    Czuję się z lekka zmieszany ponieważ nie mam dostępu do WRD 4300(192.168.1.1) w momencie kiedy jestem podłączony kablem do modemu z UPC (192.168.0.1). Jak prawidłowo skonfigurować WDS? ponieważ znalazłem na necie sporo różnych sposobów w tym na stronie tp-linka piszą że mam DHCP ustawić tylko na głównym routerze (WRD4300). Więc prosiłbym o objaśnienie jak najlepiej biorąc pod uwagę ze WA 901 ND ma stwierdzony błąd że przy AP +WDS nie da się połączyć z routerem jeżeli jest hasło(bez hasła działa poprawnie). Może jakaś zmiana softu na nim? niestety mam wersje 2.3 i nie znalazłem nic na niego czy może źle szukałem? Zaznaczę, że chciałbym mieć możliwość dostępu do routera z zewnętrznego ip.

Jak skonfigurować na gargoyle żeby po restarcie automatycznie włączała się sieć wifi? bo w tej chwili muszę kliknąć przycisk z tyłu routera.

Jaki dysk polecici tam podpiąć? cos na USB czy może Rj45?
  • #23 11927421
    winettou
    Poziom 14  
    Rozumiem, że na routerach mam zastosować główny WRD 4300 AP + WDS a na drugim WA901ND Wireless Bridge Client via Client z repeater czy Wireless Bridge Client via WDS + AP?

Kolejne pytanie czy do sieci tej jak będę kupował dysk to kupować podłączany na USB 2.0 czy na RJ45 i jakie są plusy jakiego rowiązania?

Z góry dzięki za pomoc

Routery ustawione działa ok, jedna rzecz mnie zastanawia czy dobrze zrobiłem. Na WA901ND zainstalowałem ddwrt jest w fazie testów i bricka dostaje router ale odratowałem go:) Pytanie brzmi czy ustawiam go na WDS Station i potem dodaje kolejna wirtualna sieć z której rozsyłam sygnał (AP) o innej nazwie niż moja główna sieć? Bo inaczej nie chce zacząć to mi działać.

Kolejne pytanie jaki router polecicie żeby kupił sąsiad i jaką anetene kierunkową, panelową żeby z niej łapał sygnał i rozsyłał go na dom u siebie. W tej chwili zasięg ma 2-3 kreski.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił router Tp-Link WRD4300 i zainstalował na nim oprogramowanie Gargoyle, jednak potrzebuje pomocy w jego konfiguracji. Modem Thomson TWG870 UG-upc działa na adresie 192.168.0.* i użytkownik ma problemy z jego ustawieniami, w tym z wyłączaniem WiFi, które włącza się samo. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące ustawienia DMZ, statycznego IP, wyłączenia DHCP i firewalla w modemie, a także konfiguracji NAT na routerze. Użytkownicy sugerują użycie zabezpieczeń WPA2, a także wyłączenie zbędnych funkcji w modemie, aby poprawić stabilność połączenia. Pojawiły się również pytania dotyczące konfiguracji WDS oraz podłączenia dodatkowego urządzenia WA901 ND. Użytkownik planuje również podłączenie dysku do routera i zastanawia się nad najlepszym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA