logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada E500 - Bateria nie jest rozpoznawana po wyjęciu i włożeniu

Wolan 31 Paź 2006 18:07 5034 9
  • #1 3173261
    Wolan
    Poziom 12  
    Witam
    Ostatnio podczas czytania uszkodzonej dyskietki podwiesił mi sie laptop j.w. - nie pomagało gaszenie przyciskami - znieruchomiał. Wyjałem mu zasilacz ale bateria ładnie trzyma ponad 3 godziny - a że był potrzebny działający laptop to mu wyjałem baterie. I zgasł - bo musiał :). Ale po włożeniu z powrotem baterii nie chciał sie uruchomić z niej, właczyłem zasilacz i poszedł normalnie - tyle ze w systemie pokazuje ze nieznana bateria i działa na niej tak z 5 sekund :(. Bateria była naładowana i świeci prawie cała skala na niej (wskaźnik naładowania). Po odpaleniu Knoppixa z płytki ten tez pokazuje nieznany stan baterii - więc to nie wina systemu.
    Spotkał sie ktoś z czymś takim? I jak temu zaradzic? Laptopa czesto używam bez zasilacza i teraz bieda z takim. Na baterii na złączach są jakieś napięcia.
    ewentualnie jak rozebrać baterie - bo może ktoś już taką rozkladał i składał.
    Pozdrawiam i czekam na sugestie
  • #2 3177835
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Bateria/akumulator w notebookach ma trochę elektroniki (między innymi pamięć i układ kontrolny). Jeśli nie ma uszkodzeń mechanicznych to najprawdopodobniej coś z elektroniką. Komputer odczytuje z tych układów potrzebne informacje a jeśli nie odczyta to bez względu na faktyczny stan baterii i tak może pokazać zero i działać jakby była rozładowana. Problem znam z autopsji.

--
    pozdrawiam
  • #3 3178075
    Wolan
    Poziom 12  
    Witam
    hehe - też znam baterie z autopsji :) Ale nie mam szans znalezienia podobnego lapka żeby podmienić baterie i sprawdzić czy to wina płyty czy baterii.
    Na co stawiasz? szkoda mi troszke orać baterie bo takiej jeszcze nie rozbierałem- w sumie świecenie wskaźnika naładowania na baterii nie znaczy wcale że reszta elektroniki - mosfety zwłaszcza - są sprawne.
    wrzucić zdjęcie baterii?
    Pozdrawiam
  • #4 3179636
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Powiem szczerze stawiam na elektronikę baterii. W swojej armadzie 110 rozkopałem baterię (bo ta padła ze starości) i sprawdziłem układ jaki tam siedzi. Udało mi się znaleźć notę. Jest tam jakiś kontroler, który komunikuje się z pamięcią 24C02 czy coś w tym stylu po I²C dobrałem się do pamięci, oczytałem i sprawdzałem z nota co jest grane. władowałem do baterii akumulatorki 2Ah i próbowałem zmienić ustawienia. Niektóre udało mi się pozmieniac a niektóre nie. Dosłownie pomimo wprowadzonych zmian w niektórych miejscach w systemie operacyjnym nie widzę zmian. Zmieniłem równiez domyślną pojemność baterii i zamiast widzieć 2000mAh widzę 23500 w trybie kalibracji i z jakichś powodów kontroler po jej przeprowadzeniu nie może wpisac tego co trzeba w odpowiednie komórki. Stąd wniosek, że to elektronika. Mogę się jednak mylić.

--
    pozdrawiam
  • #5 3186353
    Wolan
    Poziom 12  
    Witam ponownie
    Po przeczytaniu wielu podobnych postów dotyczacych baterii jednak wziąłem sie za swoją. Co prawda w znalezionych postach głównie chodziło o słabe trzymanie baterii a nie o jej brak w systemie po włożeniu - to jednak spróbowałem tamtejszych pomysłów - i udało sie. Bateria dała sie nawet ładnie otworzyć - po czym odlutowałem wszystkie przewody pomiędzy elektroniką a akumulatorkami. Zostawiłem tak na parenascie minut i ponownie zlutowałem do kupy jak było wczesniej. Pamięć w elektronice baterii sie zresetowała - wskaźnik na niej nie pokazywał żadnego napięcia - niby zero ładunku w aku - mimo iz była wczesniej naladowana. Jednak po podpięciu do laptopa - miło dla oka zapaliła sie pomarańczowa lampka ładowania!! Pokazało od zera ładowanie ale zawsze cos. Zapuściłem tryb kalibracji baterii na noc i bateria jak nowa - trzyma jak wcześniej - uff!!. :)
    Może sie to komuś przyda.
    Dziekuje za pomoc
    Pozdrawiam
  • #6 3244128
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 335
    Witam, ja mam ten sam problem i robie teraz twoim sposobem i zaczela sie w koncu franca ładować po resecie :).
    A tak tutaj sie meczylem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic625039.html
    No i jestem juz po pierwszysch testach, wszystko chyba ok, bateria trzyma prawie 1,5h przy takim obciazeniu: odtwarzane mp3 z plyty cd, caly czas wlaczona matryca, srednie natezenie dzwieku, odpalam w miedzy czasie rozne programy typu corel, office, wiec poprostu symuluje normalne aktywne uzytkowanie.
    A przedtem trzymal max 1,5h, jak sie prawie nic nie robilo. To teraz powninien przy ogladaniu stron www trzymac z 2,5 godz, albo lepiej. Jeszcze i tak sprawdze.
    Więc to naprawde pomaga i co najwazniejsze teraz caly czas widzi poprawnie baterie i laduje odrazu.
    ------------------------------------------
    21 Lis 2006 16:16
    No wygląda na to ze teraz jest juz ok, bateria trzyma o wiele dluzej i nie mjuz takich jaj jak byly. Teraz to mozna spokojnie na baterii oglądać cały film w divx-ie. O maly włos i juz bym nową kupił, a tu wystarczył tylko reset baterii. Pozdr. :)
    ------------------------------------------
    23 Lis 2006 14:06
    No niestety znowu problem, to samo, minely dwa dni i znowu :( Nic to jednak nie daje.
    Moderowany przez TONI_2003:

Post został scalony proszę tak nie robić tylko edytować swój ostatni post!
    Potem takie posty wyglądają jak monolog na GG...

• #7 3257194
    Wolan
    Poziom 12  
    Niedobrze :(
    mi działa po tym bez problemów cały czas. Pomierz napięcia na aku rozłaczonych czy nie ma duzych różnic napięc.
    Poza tym znowu czyli co sie dzieje? system nie widzi baterii?
  • #8 3258037
    prez8s
    Poziom 33  
    System nie widzi baterii, zresetowalem ja jescze raz (odlutowalem kabelki na 15min) i dalej nie widzial, no to jeszcze raz i w koncu zaskoczyl, zapuscilem na noc kalibracje, niby wszystko ok, ale wyciagnalem baterie i wlozylem spowrotem i znowu jej nie widzi, jak wyciagne wtyczke zasilania to pochodzi moze z 10s i sie gwaltownie wylacza. Bateria jest naladowana, na kablach do elektroniki ma prawie 12V. Wskaznik napiecia pokazuje pelne naladowanie. Dwa dni wczesniej po tym resecie i calibracji notebook stal wylaczony i nieuzywany, nie podpiety pod zasilacz 1 dzien i potem juz baterii nie widzial, wskaznik na full, a notebook pracowal na niej max 5s. Teraz to juz nie wiem. Podejrzewam ze to wada elektroniki baterii, tyle ze tam wszystkie elementy są w smd wiec raczej nie do naprawienia. W kazdym razie przemyslalem sprawe, nowej baterii nie kupuje, zreanimuje ją tylko zeby wogóle zaczął ją widziec, bez calibracji i ladowania i sprzedaje tego notebooka, jednak ten compaq to jest jakis wynalazek, napedy nie pasują (multibay), problemy z pamieciami, itd, itd..
  • #9 3690754
    GumbaS
    Poziom 11  
    Na bateriach się nie znam, ale może się to komuś przyda:
    tego laptopa można wyłączyć "fizycznie" BEZ wyciągania baterii/odłączania zasilania. Wystarczy trzymać guziczek 'Standby' (ten okrągły, niebieski) i przesunąć przełącznik 'Power'. Nastąpi odcięcie prądu i laptop wyłączy się choćby nie wiem co się działo.
    Pozdrawiam :)
  • #10 3694676
    prez8s
    Poziom 33  
    Ja w kazdym razie go sprzedałem, za duzo problemów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy laptopa Compaq Armada E500, którego bateria po wyjęciu i ponownym włożeniu nie jest rozpoznawana przez system operacyjny, mimo że wskaźnik naładowania baterii pokazuje pełny stan. Laptop działa poprawnie na zasilaczu, natomiast bateria jest wykrywana jako nieznana i działa tylko kilka sekund. Problem nie jest związany z systemem operacyjnym, co potwierdza test na Knoppixie. Przyczyną jest najprawdopodobniej uszkodzenie elektroniki baterii, w tym kontrolera i pamięci komunikującej się po magistrali I²C, a nie samych ogniw akumulatorowych. Rozwiązaniem okazało się rozebranie baterii, odlutowanie przewodów łączących elektronikę z akumulatorami na kilkanaście minut, a następnie ponowne ich przylutowanie, co spowodowało reset pamięci kontrolera baterii. Po tym zabiegu bateria została poprawnie wykryta, rozpoczęła ładowanie i po kalibracji działała jak nowa, utrzymując pełną pojemność. Inni użytkownicy potwierdzili skuteczność tej metody, choć zdarzały się przypadki powrotu problemu, co wskazuje na trwałe uszkodzenie elektroniki baterii. Wskazano również, że elementy elektroniczne baterii są w technologii SMD, co utrudnia ich naprawę. Dodatkowo zasugerowano możliwość fizycznego wyłączenia laptopa bez wyjmowania baterii poprzez przytrzymanie przycisku Standby i przesunięcie przełącznika Power. W efekcie problem jest związany z elektroniką baterii, a nie z samymi akumulatorami czy płytą główną laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA