logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie spalanie Renault Clio 1.2 92r. mimo sprawdzenia czujników i sondy lambda

jakub_grzeszczak 30 Sie 2008 03:09 5858 9
REKLAMA
  • #1 5489264
    jakub_grzeszczak
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam problem ze spalanie mojego Clio 1.2 92r. śledziłem taki sam temat na forum.. ale tam sytłacja sie poprawiła po wymianie termostatu. U mnie to nic nie dało.. i nadal pali około 12-13 L benzyny jak i LPG bez zwgledu na ekonomiczność jazdy. Jadąc spokojeni sapli 12L dynamicznie i ostro 12,5-13 L ON i LPG. W stacji diagnostycznej podłączyli go do komputera, i nie wykryli żadnych błedów, czujniki temperatury, sonda lambda, spaliny jest wszytko ok. ( dodam ze nie ma katalizatora, lecz wszyscy twierdza ze brak jego nie powinien powodować takiego spalania) Silnik pracuje równo, z ławościa odpala ciepły jak i zimny, załozyłem nowe swiece przewody i filty. Można powiedzieć ze wszytko jest ok. Aa silnik mam mały wyciek oleju z pod uszczelki głowicy ( czy to moze wpływac na spalanie?) Liczac spalanie i tankujac go załamuje rece.. pogodził bym sie z tym jakbym miał silnik 2.0 a nie 1.2... Panowie pomocy.... Co jeszcze mogę zrobic z tym smokiem

Dodano po 2 [minuty]:

aha.. klapka sterujaca dolotem zimnego i ciepłego powietrza.. nie otwierała sie poniewaz termostat był uszkodozny ale mechanik kazał mi ja ustawic na połowe otwarta... słuszne rozwiazanie?? i czy ten termostat który tam sie znajduje powinien otwierac sie przy 92*C bo taki był załozony??
    POMOCY
  • REKLAMA
  • #2 5489458
    Przemo-P21
    Poziom 17  
    Ocena: 157
    Hamulec przypadkiem nie zaciera się...
  • REKLAMA
  • #3 5489839
    jakub_grzeszczak
    Poziom 12  
    na luzie jak go pcham idzie bardzo lekko... i tylne felgi sa zimne , ale przednie troche ciepłe.. po długiej jezdzie
  • #4 5492129
    jakub_grzeszczak
    Poziom 12  
    ponownie prosze o pomoc
  • #5 5494895
    tomo19811
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    Masz ten samochód od początku ?? Zanim to sie stało ile ci palił ?? Czy było "coś" grzebane przy samochodzie {naprawy , jakie?} Jakie odcinki pokonujesz mierząc zużycie ??.
  • REKLAMA
  • #6 5495053
    jakub_grzeszczak
    Poziom 12  
    kupiłęm miesiąc temu. z tego co widze było robione sprzegło i pasek wymieniany. mierze na odcinkach 100km w trasie.
    Dzis sciagłem filtr powietrza i załwarzyłem przy dodawaniu gazu ze z wtrysku dosłownie kapie.
  • REKLAMA
  • #7 5496363
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 565
    do sprawdzenia wtryskiwacz..
    do sprawdzenia czujnik wtrysku..
    do sprawdzenia czujnik podciśnienia w kolektorze..
    do sprawdzenia ciśnienie paliwa..
    do sprawdzenia sonda lambda..
    do sprawdzenia jakość tankowanego paliwa jak i dystrybutora..
    do sprawdzenia ciśnienie w oponach..
  • #8 5497119
    tomo19811
    Poziom 18  
    Ocena: 103
    jakub_grzeszczak napisał:

Dzis sciagłem filtr powietrza i załwarzyłem przy dodawaniu gazu ze z wtrysku dosłownie kapie.

O właśnie . tylko że to wyjaśniło by spalanie na benzynie , sprawdź uszczelnienie wtryskiwacza {takie oringi . czy nie są uszkodzone , }

. Kontroli należało by też poddać ciśnienie paliwa {czy aby nie jest za wysokie}, chodzi mi o tu o to zużycie paliwa.
  • #9 5497216
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 5497795
    jakub_grzeszczak
    Poziom 12  
    dzis sprawdzałem kable od sondy i w jeden był przeciety i polaczony szeregowo z komputerem od gazu.. pytajac sie gazownika powiedział ze sa odwrotnie wpiete... jutro bede znał efekty..

Podsumowanie tematu

✨ Renault Clio 1.2 z 1992 roku wykazuje wysokie zużycie paliwa na poziomie 12-13 l/100 km zarówno na benzynie, jak i LPG, niezależnie od stylu jazdy. Pomimo wymiany termostatu, świec, przewodów i filtrów oraz braku błędów diagnostycznych (czujniki temperatury, sonda lambda, analiza spalin), problem pozostaje nierozwiązany. Silnik pracuje równo, łatwo odpala, jednak zauważono niewielki wyciek oleju spod uszczelki głowicy. Podczas jazdy tylne hamulce i felgi są zimne, przednie lekko ciepłe, a na filtrze powietrza zaobserwowano wyciek paliwa z wtryskiwacza przy dodawaniu gazu. Sugerowano sprawdzenie wtryskiwaczy, czujnika wtrysku, czujnika podciśnienia w kolektorze, ciśnienia paliwa, jakości paliwa, ciśnienia w oponach oraz uszczelnień wtryskiwaczy (oringi). Dodatkowo wykryto uszkodzony kabel sondy lambda, który był niewłaściwie podłączony do instalacji LPG, co może wpływać na pracę silnika i spalanie.
REKLAMA