logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wd green 1 tb - kupiłem owy dysk z uwalona tablica na allegro

7n4j0mY 08 Lut 2013 22:23 4569 32
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak krok po kroku uruchomić dysk WD Green 1 TB z uszkodzoną tablicą partycji i błędem CRC, skoro system widzi go bez pojemności i nie da się go sformatować?

Tego dysku nie da się bezpiecznie „postawić na nogi” samymi narzędziami do partycji, bo z odczytu SMART wynika już poważne uszkodzenie: parametr (05) ma wartość 104, a BF wskazuje na wstrząs albo upadek dysku [#11909150][#11910067] Zamiast męczyć TestDiskiem czy skanami powierzchni, najpierw trzeba sprawdzić SMART w CrystalDiskInfo/HDTune i, jeśli dysk jest wykrywany, podłączyć go bezpośrednio do SATA, a nie przez USB, bo dopiero wtedy można sensownie diagnozować stan nośnika [#11907950][#11908063][#11911446][#11964576] Padły też sugestie zerowania/remapu spod Windows albo GParted, ale to ma sens tylko przy dysku wykrywanym przez BIOS i bez ewidentnych objawów awarii mechanicznej [#11919658][#11920616][#11920534] W tym wątku ostatecznie ustalono, że uszkodzona jest głowica, więc nie jest to problem samej tablicy partycji, tylko sprzętowej awarii dysku [#12012148] W praktyce najlepszą drogą jest reklamacja/zwrot albo naprawa w serwisie, a nie używanie go do archiwizacji danych, bo taki nośnik nadal może się rozsypać [#11909150][#11961038][#11963990]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 11907915
    7n4j0mY
    Poziom 12  
    Witam tak jak w temacie. Nie wiem jakie są dane na dysku ale wiem że był u specjalisty który stwierdził że trzeba naprawić tablice dysku ( poprzedni właściciel mi to napisał po zakupie;/ ). Nie wiem ile to kosztuje ale zapewne za 10 zł nie zrobią mi tego. Nie zależy mi na tych danych chcę tylko uruchomić dysk. Jednak jest problem bo system go nie widzi. Znaczy się urządzenie dodane w mój komputer niewidoczne a w menadżerze dysków widoczny ale bez info jaki duży. I wyświetla komunikat i trzeba wybrać mbr i guid czy coś takiego. Ale za każdym razem wyskakuje błąd plików crc. Proszę o pomoc tylko tak krok po kroku bym to zrobił. Wiem że mam to zrobić testdisk ale narazie trwa analiza i podejrzewam że do rana może się zrobi. Natomiast w aplikacji easeus partition master wybierając surface test zaczyna mi liczyć jakieś bad sektory. Czy ten dysk rzeczywiscie ma te bad sektory czy raczej nie? Proszę o wszelkie informacje pomocy mi krok po kroku bo jestem zielony w tym temacie
  • REKLAMA
  • #2 11907950
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    Proszę zamieścić screen SMART dysku z CrystalDiskInfo lub HdTune 2.55.
  • #3 11908025
    7n4j0mY
    Poziom 12  
    Crystal go nie widzi a hd tune niie moze rozpoczac testu i to chyba przez ten test disk

Dodano po 5 [minuty]:

Bez test disku nie moze chce rowniez wykonac testu smart
    pozatym niewiedzialem ze test dysk zapisuje plik txt ktory osiagnal rozmiar 12 gb i rosnie wiec anulowalem
    sa na to jakies lepsze sposoby?

Dodano po 1 [minuty]:

Jednak smart ruszyl ale chwile potrwa,
    zalacze plik jak sie zrobi
  • #4 11908063
    Dra98
    Bez wiedzy w jakim stanie jest dysk ciężko coś rozważać, osobiście bym go nie mordował i sprawdził SMART - nie chodzi o test tylko screen z zakładki health.
  • #5 11908076
    7n4j0mY
    Poziom 12  

Dodano po 37 [sekundy]:

Da sie z nim cos zrobic?
  • #6 11909150
    Dra98
    7n4j0mY napisał:
    da sie z nim cos zrobic?

Tak - reklamować że dysk uszkodzony. Parametr (05) - 104 czarno widzę.
  • REKLAMA
  • #7 11910067
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Również parametr BF - dysk upadł albo rzucano nim. O innych błędach dysku już nie wspomnę.
  • #8 11910099
    winuser2
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Na zrzucie kolega dał dane dysku 320 GB a w temacie mowa o 1 GB WD Green, nie widzicie ?
  • #9 11911205
    7n4j0mY
    Poziom 12  
    Rzeczywiście dalem z dysku 320 gb. To dysk z lapka i nie upadł nigdy. Poprostu ma juz troche bo 1,5 roku działał łącznie. Teraz dodaje z tego dysku. Niestety hdtune go nie widzi a crystal go zobaczył

Co z nim? dacie mi rade wytłumaczyć jak postawić go na nogi? Dysk mi jest potrzebny a nie mam zbyt pojęcia jak to zrobić. W sumie to jestem zielony i tylko info krok po kroku mi pomoze bo niestety nie dojde sam. I tak jak pisałem wcześniej nie zależy mi na tych danych które były tam zapisane. Poprostu ma być czysty.
  • #11 11911392
    7n4j0mY
    Poziom 12  
    Ok wszystko ładnie i pięknie ale jest tak że ten dysk co jest uszkodzony to jest w obudowie na usb. Ja mam laptopa więc nie mam jak utworzyć dyskietki i niezbyt wiem o co chodzi;/ spróbuję sobie z tym poradzic ale nie gwarantuje że mi się uda bo mam pendrive ale nie wiem jak zrobić żeby z niego startował komputer;/ i mam karte pamieci ale tez nie wiem jak z niej wystartowac.
  • #12 11911446
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    MHDD można odpalić z bootowalnej płyty. Tutaj ściągniesz obraz:
    http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
    Masz komputer stacjonarny? Jeśli tak, to wyjmij dysk z obudowy, podłącz go do peceta i na nim wykonaj powyższą procedurę.
  • #13 11912015
    7n4j0mY
    Poziom 12  
    Niestety owy program wymaga podłączenia dysku jako master, ponieważ tylko takie dyski obsługuje a ja mam laptopa i nie wiem czy podłaczenie dysku 3,5 cala 1tb bezpośrednio przez wejście mojego 320 gb 2,5 cala dysku się uda. Proszę o jakieś wskazówki i porady
  • #14 11914751
    7n4j0mY
    Poziom 12  
    Niestety albo tak często zaglądacie na mój temat albo szkoda wam klawiatury na mnie. Proszę o pomoc ponieważ nie wiem co mam zrobić z tym dyskiem i jak;/
  • #16 11920119
    7n4j0mY
    Poziom 12  
    Opis ładnie wykonany tylko jak zrobić by przestawić na to PIO bo mam API i nie mogę zmienić;/

Poprostu mam zablokowane i nie ma możliwości zmiany tego
  • #17 11920534
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 659
    Nie wykrywa dysku przy obecnym ustawieniu?
    Czy Viktoria raportuje jakieś błędy przy starcie?
    Jaki system operacyjny, ile bit? Jakie ustawienie dla dysków (AHCI czy IDE)?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #18 11920571
    7n4j0mY
    Poziom 12  
    Powiem tak. Wykrywa dyski owszem. Ale ten dysk nie jest wogóle opisany tak jak powinien. Pozatym pokazuje że ma ~2048 gb czyli 2 tb. Możliwe że pokazuje całą pojemność dysku bo mimo iż dysk ma 1 tb to słyszałem, że ma pojemność boczną tzw zapasową czy do przywrócenia danych że ma drugie tyle na recovery plików jednak jak to jest w realiach to nie wiem. I pozatym wrzuciłem remat coś się zaczęło chyba robić bo jest opcja stop ale niestety nie pokazuje czasu do końca. Ty byś dał rade mi to zrobić? Wysłałbym dysk do Ciebie jeśli można a potem byś mi go odesłał
  • #19 11920616
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Zerowanie możesz wykonać spod GParted.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2472876.html
  • #20 11921090
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    7n4j0mY napisał:
    wiem że był u specjalisty który stwierdził że trzeba naprawić tablice dysku ( poprzedni właściciel mi to napisał po zakupie;/ )

A co było w opisie aukcji dotyczącej tego dysku? Jak ten dysk był opisany? Czy mógłbyś wskazać aukcję na której ten dysk nabyłeś? Czy nie zainteresowało Cię dlaczego o tym, co trzeba naprawić sprzedający powiedział Ci dopiero po zakupie?
  • REKLAMA
  • #24 11961038
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    W opisie aukcji nie ma ani słowa o jakichkolwiek niesprawnościach. Opowieści sprzedawcy po zakupie świadczą - moim zdaniem - o oszustwie. Ja na Twoim miejscu oddałbym dysk i zażądał zwrotu pieniędzy. Powód - towar nie jest zgodny z opisem.
  • #25 11963813
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1849
    Zacznie się wzajemne obrzucanie odpowiedzialnością za powstałe uszkodzenie. Sprzedający będzie upierał się, że wysłał dysk sprawny, a Kupujący przeciwnie. Nie ma siły, by udowodnić Sprzedającemu świadome i celowe działanie w celu osiągnięcia korzyści majątkowej. Choć przyznaję rację Koledze jankolo to czarno widzę polubowne załatwienie sprawy.
    Sprzedający napisał o dysku: " Urządzenie wykrywane jest przez system operacyjny lecz nie można go sformatować. " i tak jest, niestety.
  • #26 11963926
    7n4j0mY
    Poziom 12  
    Poprzez allegro spór został rozwiązany ale nie na moją korzyść. Znaczy się na moją ale przesyłka zostaje u mnie a sprzedający zwrócił mi 80 zł kosztów. Wg allegro tak ma to wyglądać i tak zostało to zrobione. Jutro wysyłam dysk do kogoś kto się lepiej na tym zna. Okazuje się że kieszeń jest jeszcze uszkodzona a ja mam tylko laptopa. Po naprawie kupuję mostek serwisowy Y1031 na allegro za 78 zł z wysyłką. Dowiedziałem się że to utrzyma dysk stabilnie. A obudowa zostanie jako przechowywalnia dla dysku gdy będę go odłączał od laptopa. Więc temat uważam za zamknięty bo niestety mi tłumaczyć byście musieli jak k... na gracicy. Ponadto dodam że w chwili zakupu na allegro tego dysku w komputroniku były dyski 1tb seagate za 189 zł z roczną gwarancją z tym że sprzęt był po naprawie serwisowej ( gdzieś używany naprawiony i znów na półkę ). Ten dysk co go posiadam nie ma gwarancji od 2010 roku. Cieszy mnie tylko fakt że dysk ma ok 370 h przebiegu to powinien działać jakiś czas tymbardziej że on będzie mi służyć do archiwizacji danych. Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odpowiedzi
  • #27 11963930
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    krakarak napisał:
    Sprzedający będzie upierał się, że wysłał dysk sprawny, a Kupujący przeciwnie. Nie ma siły, by udowodnić Sprzedającemu świadome i celowe działanie w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Chyba jednak jakaś podstawa znalazłaby się:
    7n4j0mY napisał:
    ale wiem że był u specjalisty który stwierdził że trzeba naprawić tablice dysku ( poprzedni właściciel mi to napisał po zakupie;/ )

(wytłuszczenie moje)
  • #28 11963990
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1849
    7n4j0mY złóż propozycję zajęcia się dyskiem Koledze migol21 lub oceń co się bardziej opłaca - wysyłka dysku i jego "naprawa" czy może sprzedaż z uczciwym opisem i zakup nowego ? Bo tak to będziesz brnął w koszty bez końca a ciągle będziesz miał protezę a nie pewny dysk. Użycie go jako dysku do przechowywania danych nie jest szczęśliwym pomysłem, chyba że faktycznie ktoś będzie potrafił właściwie go zdiagnozować.
  • #29 11964576
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 415
    Cytat:
    tymbardziej że on będzie mi służyć do archiwizacji danych.

To nie jest dobry pomysł jeśli nie masz pewności co do sprawności dysku.
    No chyba ,że sam się prosisz o kłopoty.

Korekt. to był inny dysk .
    Dlatego się piszę by nie mówić o dwóch dyskach na raz w jednym wątku.

Zasadniczo jeśli coś z tym dyskiem jest trzeba go najpierw podpiąć jak przykazano do SATA. Nie przez mostki itp.

Potem podać o co prosiłem o ile jest widoczny.
    Najistotniejsze aby BIOS go wykrył.
  • #30 11965184
    7n4j0mY
    Poziom 12  
    Bios go nie widzi. nie wiem jak jest na stacjonarnym pc bo nie posiadam ale w laptopie w sumie nie ma miejsca by go podpiac wiec go nie widzi. Nie mam czasu chodzić po kolegach i myśleć jak co zrobić zresztą dosłownie jak blondynce byście musieli wszystko tłumaczyć. Wysyłam dysk do Wasilkowski i on chce się nim zająć. Powiedział że naprawi mi go za free ale koszty przesyłki będę musiał opłacić tylko czyli niecałe 40 zł. Mi to pasuje jak nie ruszy to na magnes do lodówki go sobie zostawie:) Pzdr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił dysk WD Green 1 TB z uszkodzoną tablicą na Allegro. Po zakupie okazało się, że dysk nie jest widoczny w systemie operacyjnym, a w menedżerze dysków wyświetla błędy związane z CRC. Użytkownik próbował użyć programów TestDisk i EaseUS Partition Master, ale napotkał trudności. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie testu SMART oraz zerowanie dysku. Użytkownik miał problemy z podłączeniem dysku do laptopa, co utrudniało diagnostykę. Ostatecznie, po wielu próbach, ustalono, że głowica dysku jest uszkodzona, co potwierdziło, że sprzedający nie rzetelnie opisał stan dysku w aukcji. Użytkownik zdecydował się na wysłanie dysku do specjalisty w celu naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA