Nie chcąc zakładać oddzielnego tematu przyłącze się do tego:
Mam problem z wentylatorem również w Scanii 4. Działa tylko na czwartym stopniu przełącznika wentylatora. Niespełna pół roku temu wymieniałem na nowy rezystor dmuchawy oraz sam wentylator. Sprawdziłem teraz ponownie rezystor, zrobiłem przegląd i wygląda całkiem ok. Żadnych nadtopień oraz przerw. Jak włączam przełącznik klimatyzacji to również cisza. Klima sprawna, na 4 biegu chłodzi.
Byłem dzisiaj na sprawdzeniu klimatyzacji bo na wejściu do osuszacza puściło uszczelnienie. Wymienili oring i uzupełnili gaz. Wiem, że przed serwisem klimy wszystko było ok z wentylatorem, po powrocie działa tylko na "4". Myślę, że to przypadek że teraz nie działa bo stałem przy gościu i nic oprócz uszczelnienia nie robił. Czy możecie podpowiedzieć co się stało i/lub podesłać schemat elektryczny wentylatora dmuchawy? Pozdrawiam
Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]: janko83 napisał: Sprawdziłem teraz ponownie rezystor, zrobiłem przegląd i wygląda całkiem ok. Żadnych nadtopień oraz przerw.
Jednak kiepsko sprawdziłem... Okazało się, że na jednym z nitów był luz i nie było dobrego styku. Poprawiłem i wszystko wróciło do normy.