Witam.
Przyjechałem do bazy po materiał. Zauważyłem nową instalację alarmową wykonaną przez firmę Juwentus z Łodzi.
Co mnie zaciekawiło - czy wejście przewodów do kontenera biurowego może być tak wykonane? Telefonem wykonałem zdjęcia, które przedstawiam.
Czy takie wejście przewodów jest prawidłowe?
Musze zacząć robić fotki, ostatnio widziałem kabelek do kamery...
Ziemia, później niestety asfalt, ale szczęśliwie było pęknięcie, gdzie się zmieścił kabelek i znowu do ziemi Ale wszystko w porządku, bo kabelek czarny
Ja kiedyś widziałem w Podkowie Leśnej k/Warszawy kabel instalacyjny biały 9powiedzmy8X0,5mm ) wychodzący z ziemi (łączył system w garażu z domem) dalej kabel wchodził w otwór wywiercony w rynnie plastikowej (tak ,tak tej co odprowadza wodę z dachu podczas opadów) tu było "uszczelnienie " w postaci kleju PCV z pistoletu na "gorąco" dalej przewód wychodził z tejże rynny na dachu biegł w rynnie poziomej ok 5 metrów by skryć się pod dachówką i dotrzeć przez dziurę w dachu do centrali alarmowej znajdującej się na piętrze. To dopiero była pomysłowość instalatora
Szafka w empiku. Skrętka wprowadzona do szafki pod kasą. Tam profesjonalista zrobił przedłużkę, skręcając kolejne kable ze sobą. Obizolował pojedynczą warstwą taśmy izolacyjnej każdą żyłkę i na tym poprzestał. Jak robiliśmy serwis, taśma była tylko na dwóch kabelkach .
Przykład rozbudowy monitoringu przez kilka różnych firm; nie ma odpowiedzialnych.
Witam
Otworzyłem ten temat dla rozrywki instalatorów i ku przestrodze inwestorów.
Proszę o minimum komentarzy tylko ewentualny zarys sytuacyjny gdyby zdjęcie było nie jasne dla bezpośredniego zrozumienia. Nie ma co podawać wykonawcy systemu bo nie o to chodzi, jak mówiłem temat dla uciechy oka i ewentualny materiał szkoleniowy MIŁEGO PRZEGLĄDANIA
PS
Zastrzegam sobie jak i innym umieszczającym fotki możliwość wykorzystania zdjęć na swoich stronach w dziale ciekawostki instalacyjne lub coś w tej tematyce.
Taki stan zastaliśmy u jednego z klientów, zwracam uwagę a aku przypięty paskiem, skręcony drutem sabotaż, a drzwiczki chyba otwarte przez nadmiar kabli.
No czemu nie. Ja mam takie dwa kwiatuszki. Kamerka z Kieleckiego biurowca. (jedna z szanowanych firm ochroniarskich.)
Skrętka z Legnicy (chyba). Twórczość artysty lokalnego.
Ale Panowie to świetny pomysł na złodziei kabli,obcinasz i alarm.Rewela Chyba że tamper niepodpięty :/ Ale inwestorom też sie nie dziwie,miałem paru klientów uwielbiających prowizorki
Nie widze nic nadzwyczajnego na tych pierwszych zdjęciach, standardowa sytuacja gdy instalacja jest wykonywana w czasie budowy lub tuz przed wykonczeniem budynku. Budowlańcy/wykończeniowcy odkręcaja urządzenia od ścian jak trzeba wygipsować, pomalować albo glazure ułożyć, a potem wisi to tak bo właściciel zapomina, albo czeka na lepsze czasy do momentu jak coś zacznie wariować. Puki da się uzbroić to zapomina o temacie. Normalka...
Ja załączam fotki trochę odmiennych instalacji: nie elektrycznych, a telefonicznych, i nie u nas, ale w Bejrucie. Ale i u nas też znajdą się podobne kwiatki. Zwróćcie uwagę na komentarze.
Nie chcę być gorszy. System "zrobiłem" prawie od nowa
Konfiguracja czujki na kablu chyba 8x0.5mm, który ułożony jest prosto do CA:
Podłączamy tamper, aby bez przyczyny nie zadziałał:
Na koniec zasilanie i no, musi zadziałać:
Całość, to jest radiolinia dwukanałowa (jak widać jeden wykorzystany), jedna czujka i jeden kontaktron podłączone było do Integry 32, czy 64, już nie pamiętam, bo klient chciał w przyszłości rozbudować. I rozbudowałem o trzy czujki i jedną klawiaturę A wystarczyło dać DSC PC1616 i dwie LED5511Z