logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykryć sygnał GSM do powiadomień LED przy rozmowach/SMS?

prokopcio 15 Lut 2005 12:50 1655 8
REKLAMA
  • #1 1230820
    prokopcio
    Poziom 29  
    Ocena: 143
    Witam

Chcę zrobić powiadomienie np. Mrugające Diody Led (w nocy) przychodzących rozmów lub SMS. Mam pytanie, zanim sam zacznę kombinować : jak wykryć fale radiowe wysyłane przez telefon GSM - chodzi mi o coś w stylu antenka+wzmacniacz - przecież to na tyle silny sygnał, że powinno się go łatwo wykryć... Zresztą np.radio czy telewizor "wykrywa" ten sygnał dająz znać w głośnikach :-)
  • REKLAMA
  • #3 1234671
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    wystarczy najmniejszy i najprostrzy na świecie wzmacniacz bo ten sygnał rzeczywiście jest silny i napewno diody zaświeca
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1237959
    prokopcio
    Poziom 29  
    diody mam tylko wysterować za pomocą jakiegoś układziku a nie - nimi "wykrywać"
    są takie układziki (naklejki) które się nakleja na telefon i mrugają jak docierają do nich "fale gsm"
  • REKLAMA
  • #6 1263372
    CptGADget
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    A nie prościej kupić na ALLEGRO taki bajer za 2,99 PLN ?
  • #7 1263451
    prokopcio
    Poziom 29  
    możę prościaj. Ja jednak chciałbym sam to wykonać - szerokie możliwości zastosowania.
  • #9 1263593
    prokopcio
    Poziom 29  
    dzięki i sorki ale szukałem (nie znalazłem pewnie dlatego, że nie miałem pojęcia jak to ustrojstwo się nazywa)

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wykrywania sygnału GSM w celu sterowania diodami LED jako powiadomieniami o przychodzących rozmowach lub SMS-ach. Dyskusja wskazuje, że sygnał GSM jest na tyle silny, iż można go wykryć za pomocą prostych układów elektronicznych, np. tranzystora polowego z dołączonym przewodem lub ścieżką na płytce, pełniącej funkcję anteny. Wzmacniacz sygnału, nawet bardzo prosty, może wystarczyć do wysterowania diod LED. Poruszono kwestię szybkości reakcji diod LED jako detektorów, sugerując ewentualne zastosowanie diod Schottky'ego. Autor wyjaśnia, że diody mają być sterowane układem wykrywającym sygnał, a nie same pełnić funkcję detekcyjną. Wspomniano o gotowych naklejkach na telefony, które migają przy odbiorze fal GSM. Pojawiła się sugestia zakupu gotowego modułu dostępnego na Allegro, jednak autor preferuje samodzielne wykonanie rozwiązania dla większej elastyczności zastosowań. Wskazano również na istniejące wątki na forum Elektroda.pl, gdzie temat był już omawiany, co może pomóc w dalszych poszukiwaniach informacji i schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA