logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sagem 800-840 f@st - Zwiększona prędkość, rozłącza podczas logowania.

Uniqa 10 Lut 2013 15:29 1782 6
REKLAMA
  • #1 11914991
    Uniqa
    Poziom 9  
    Witam.

Mam Neostradę.
    Do tej pory miałam prędkość do 1MB. Ostatnio przy podpisaniu nowej prędkość została zwiększona do 10MB.
    Już kilka dni po zwiększeniu zaczynały się problemy z nierozłączaniem połączenia lub nie możliwością zalogowania się do Internetu.
    Nie raz jest wszystko ok i za pierwszym razem się loguje ale ostatnio bywa tak, że niby dwie diody się palą na modemie, loguje się, Internet jest i za jakieś 10-20sekund Internet pada i na modemie ponownie miga dioda ADSL. Jak już znów się ustawi to znów loguję, działa chwilę i znów to samo.
    Nie raz nie idzie w ogóle się nawet zalogować i trzeba ciągle wyciągać kabel od modemu i próbować. Za którymś razem w końcu się udaje i jak już Internet zacznie działać to później działa bez problemu cały czas. Można nawet później wylogować i jeszcze raz bez żadnych już problemów zalogować.
    Pomimo tego, że ma Internet do 10mb ma podczas speed testu do 6mb. Jak już wyczytałam na forum jest to wina modemu, ponieważ na tyle ma przystosowanie i to mi w sumie nie przeszkadza.
    Przeszkadza mi tylko te problemy z zalogowaniem się do Internetu.
    Ta wtyczka od kabla Modemu jest już trochę luźna od ciągłego wyjmowania i wkładania.
    Wydaje mi się, że co raz częściej się zdarza, że ten problem z logowaniem. Obawiam się, że niedługo zupełnie się nie zaloguje.
    Dlatego chciałabym się Państwa poradzić, czy można coś zrobić aby można było się normalnie logować?
    Może już ten modem jest uszkodzony lub kabel/wtyczka za bardzo zużyta.
    Patrzyłam na Allegro to używany taki modem można kupić za jakie 20zł -50zł.Nie wiem tylko czy jest sens? .
    Słyszałam, że można od Neostrady wziąć jakiś modem ale trzeba im płacić za wypożyczenie 10miesięcznie, więc to odpada.
    Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś nowego innego, bardziej przystosowanego do tej większej prędkości.
    Może mógłby ktoś coś polecić?
    Mam tylko pewne wymagania.
    Chciałabym aby był to modem w którym można się łączyć normalnie za pomocą kabla, a nie WIFI oraz możliwość podłączenia drugiego komputera za pomocą kabla skrosowanego bez obowiązku posiadania włączonego komputera tego do którego jest podłączony Internet.
    Są takie modemy?
    Bo teraz mam tak zrobione, że aby na laptopie był Internet w drugim pokoju to ten komputer co do niego jest podłączona Neostrada za pomocą modemu Sagem musi być włączony.
    Czyli podsumowując chcę aby w danym modelu nie było obowiązkowo wymaganego połączenia wifi, żeby można było podłączyć do danego modemu dwa komputery - nie zależne od siebie (tez za pomocą kabla anie WiFi)
    No i oczywiście aby obsługiwał prędkość do 10mb, działał w Neostradzie i nie był drogi.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11915434
    patryk646739
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Kup modem z obsługą ADSL2+ , ten modem nie obsługuje opcji wyżej niż 7 Mb
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11915492
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 144
    Polecam np. TD-W8901N, TD-W8960N, TD-W8968 .Osiągniesz wtedy zamierzony cel
  • #4 11918649
    Uniqa
    Poziom 9  
    Dziękuje za odpowiedzi.

Z tych trzech proponowanych to bym się chyba zdecydował na któryś z tych dwóch TD-W8960N, TD-W8968.
    Cena podobna jeśli się niczym znaczącym nie różnią to chyba ten najbardziej popularny bym wziął czyli TD-W8960N.

Jednak trochę drogie są bo trzeba by zapłacić z 170zł.

Widzę też, że mają Wifi. Jak rozumiem można je wyłączyć i zrobić tak aby Internet był tylko udostępniany na dwa komputery za pomocą kabla?

Znalazłem na Allegro też taki Modem+Router ZyXEL 660H-D1 za 25 zł. Oczywiście używany.
    Czy może ktoś powiedzieć czy by się on nadał w moim przypadku?
    Może byłby jakiś inny tańszy, może być używany sprzęt co by pasował do moich wymagań.
    Jeszcze raz napiszę, nie zależy mi na Wifi. Jedynie proste połączenie dwóch komputerów na kablu do danego modemu/routera.

Aha, a ogólnie w tym obecnym Sagemie nie dałby się coś zrobić aby nie rozłączał się podczas nawiązywania połączenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11918868
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 144
    Jeszcze też możesz kupić sobie TP link TD W8901G cenowo do ok 100 zł, używkę kupisz nawet za 50 zł .

Uniqa napisał:
    Widzę też, że mają Wifi. Jak rozumiem można je wyłączyć i zrobić tak aby Internet był tylko udostępniany na dwa komputery za pomocą kabla?

Tak można wyłączyć radio .
  • REKLAMA
  • #6 11958678
    Uniqa
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi. Kupiłam ten TP link TD W8901G.
    Wszystko fajnie chodzi, nawet Internet przyśpieszył. Jestem zadowolona.
    Mam tylko jeszcze takie pytanie.
    Jak wiecie wcześniej miałam Sagem 800 f@st i miałam takie połączenie.
    Gniazdo telefoniczne główne od tego taki dwójnik i jeden kabel bezpośrednio do modemu i jeden do takiego filtra,a z filtra do telefonu.
    Teraz w pudełku co instalowałam tego TP-Linka filtra żadnego nie było i nie wiem czy powinien być?
    Ogólnie teraz mam tak połączenie Gniazdo tel. główne- > kabel do takiego złącza, dwójnika chyba to się nazywa fachowo adsl splitter i od tej białej kostki są gniazda na telefon i komputer.
    Oczywiście do gniazda komputer idzie kabel do routera, a od gniazda telefon idzie kabel bezpośrednio do telefonu.
    Czy tak właśnie powinno być? Czy może powinnam jeszcze dołożyć ten filtr przed telefonem?
  • #7 11958728
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    W tej kostce jest już filtr, drugiego nie trzeba.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z modemem Sagem 800-840 f@st po zwiększeniu prędkości Neostrady z 1MB do 10MB. Problemy obejmują rozłączanie połączenia oraz trudności z logowaniem do Internetu. Użytkownicy sugerują zakup modemu obsługującego ADSL2+, takiego jak TP-Link TD-W8901N, TD-W8960N, TD-W8968 lub TD-W8901G, które są bardziej odpowiednie do wyższych prędkości. Użytkownik zdecydował się na TP-Link TD-W8901G, co poprawiło stabilność połączenia. Pojawiło się również pytanie o konieczność stosowania filtra ADSL, na co odpowiedziano, że w nowym urządzeniu filtr jest już wbudowany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA