logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada Sagem F@st 800-840 - częste rozłączanie, brak stabilności ADSL

marcino_16 28 Lip 2008 15:51 6934 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego Neostrada z modemem Sagem F@st 800-840 ciągle zrywa synchronizację ADSL i jak znaleźć przyczynę awarii?

Przy takich objawach winny okazał się uszkodzony kabel od słupa do domu, a po jego wymianie łącze zaczęło działać stabilnie [#5592503] Skoro problem występował na dwóch modemach i po odłączeniu wszystkich telefonów oraz innych urządzeń, to nie wskazywało to na komputer ani sam modem [#5387246] [#5391986] [#5395274] Najbardziej sensowna diagnoza z wątku była taka, że trzeba sprawdzić linię po stronie TP/TPSA: krosowanie na węźle, port na DSLAM-ie i parę w kablu rozdzielczym, bo usterka może być w instalacji operatora [#5386146] [#5526387] W praktyce autor po kolejnych zgłoszeniach doczekał się wizyty montera i wymiany uszkodzonego odcinka kabla, co rozwiązało problem [#5511624] [#5592503]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 5385705
    marcino_16
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam!
    Mam jak już wspomniałem w temacie mam problem z neostrada. Modem (Sagem F@st 800-840) co jakiś czas gubi sygnał (Gaśnie dioda ADSL) i po chwili go odzyskuje (mam już tak ok 4-5 tyg.). Już 4 razy zgłaszałem reklamacje 2 razy przyjeżdżali technicy (tak sie na tym znali jakby tylko gimnazjum skończyli) coś tam poodłączali i popodłączali kable i mówią że jest wszystko ok. Ale problem sie ciągle powtarza neo rozłącza sie czasem co 6godz. co 2 co 1godz. a czasem dosłownie co minute. Robiłem juz chyba wszystko co tylko mozliwe:
    1. Przeinstalowanie systemu (bez rezultatów:|)
    2. Przeinstalowanie sterowników (bez rezultatów:|)
    3. Mój komputer>właściwości>menadżer urządzeń>poodznaczałem wszędzie "zezwalaj komputerowi na wyłączenie tego urządzenia w celu oszczędzenia energii (bez rezultatów:|)
    4. Sprawdzenie przewodów (bez rezultatów:|)
    5. usunięcie aplikacji dostępowej TP i utworzenie nowego połączenia przez winows i puszczenie go przez AutoConnect (bez rezultatów:|)
    6. Skan antywisrusem (bez rezultatów:|)
    7. nie wiem co mam dalej robić......
    Znudziło mi się juz dzwonienie na 0 800 102 102. Może wy mi cos poradzicie co mam dalej robić??
    Pozdro Marcin
  • REKLAMA
  • #2 5385810
    otherlog
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Sprawdź inny modem , podejrzewam uwalonego sagema :(
  • #3 5385944
    marcino_16
    Poziom 14  
    Niestety to nie jest modem mam 2 Sagemy i na kazdym jest to samo. :|:|
  • #4 5385991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5386146
    mrbogus
    Poziom 12  
    Nie napisałeś jaką masz opcję neo, ale wygląda na to że problem jest raczej po stronie tp stawiam na słabą linię. Kliknij dwa razy na zielony trójkąt w trialu potem alt-d zakładka ATM/ADSL i pola margines lub margin jeżeli jest miej niż 6 lub mniej niż 14 dla neo od w 2048 górę to źle pole tłumienie ( tu nie pamiętam angielskiego odpowiednika) jeżeli jest więcej niż 40-50 to też źle. Tak czy inaczej bez sprawdzenia linii przez tp nic się nie zmieni. Możesz sprawdzić na innym typie modemu np speed touch 330.
  • #6 5386531
    giego
    Poziom 15  
    Było jeszcze: dwa razy w zielony trójkącik, alt-d, zakładka CONFIG i ustawić tylko na BULK
  • #7 5386587
    marcino_16
    Poziom 14  
    Opcje mam 1Mb
    No to tak Margin mam zazwyczaj 28-35dB tak wiec linia jest OK.
    A co do BULK to narazie przetestuje.
  • REKLAMA
  • #8 5386613
    |-p2a-|Kubica
    Poziom 1  
    dołączam się do tematu
  • #9 5386666
    marcino_16
    Poziom 14  
    A co do tego BULK to nie działa :| Ma ktoś jeszcze jakieś propozycje??
  • #10 5387246
    otherlog
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Moja propozycja , odepnij wszystkie faksy , telefony , sekretarki i inne urządzenia rj-11 podepnij się samym modemem bez czegokolwiek i popatrz co sie dzieje ? i odpisz
  • #11 5389828
    marcino_16
    Poziom 14  
    Zrobiłem tak jak napisałeś i dalej zrywa...
  • #12 5390690
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Sprawdzałeś na innym modemie? Sprawdziłeś modem na innym komputerze, najlepiej na tej samej linii telefonicznej?
  • REKLAMA
  • #13 5391070
    marcino_16
    Poziom 14  
    Czytaj wyżej mam 2 modemy na obydwu sie dzieje to samo nie mam dwóch komputerów tak wiec to raczej nie mozliwe a do laptopów tez raczej nie mam dostępu. Kupie dony kalbel telefoniczny może to pomoże.
  • #14 5391322
    DriverMSG
    Ocena: 4888
    Kilka tygodni temu po burzy uszkodził się mój router z modemem ADSL więc podłączyłem kompa do w/w modemu Sagem i miałem to samo co ty - czyli co chwilę rozłączało mnie z netem - nawet nie szukałem przyczyny , bo dobrze wiedziałem że za kilka dni dostanę nowy router . No i tak się stało - po podłączeniu routera mam wszystko ponownie stabilne .
    Tak więc i w tym wypadku stawiam na nie wydolność modemu Sagem.
    To że masz dwie sztuki , nie znaczy że są sprawne - najlepiej kup sobie router i ciesz się stabilnym łączem .
  • REKLAMA
  • #15 5391986
    marcino_16
    Poziom 14  
    Dopiero był pan technik wpadł powiedział że mi modem wymienią za 2h mam zadzwonić jak dostane nowy modem to zobaczymy co się będzie działo.

Mam nowy modem ZTE ZXDSL 852 i dalej ten sam prblem
  • #17 5393762
    mr_kciuk
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    miałem podobne objawy: na początku zrywało 1/tydzień, później 1/dzień, aż w końcu x-razy na godzine i nie chciał się wogóle połączyć (tel działał); tel na blue-line, troche ponagleń, przyjechała ekipa z tp, pomierzyli, pokiwali głową, rozłożyli ręce... okazało się że pękła 1 żyłka w kablu (instalacja napowietrzna), zmienili mi całe dojście na nowe i problem jak ręką odjął a szumy teraz to 25 dB, max 31 :), acha było to samo na Thomsonie na USB jak i na routerze Comtraxa
  • #18 5395271
    szaleniec
    Ocena: 199
    DriverMSG napisał:
    Sprawdź napięcie 5V na wyjściach USB , ewentualnie podepnij go pod inne gniazdo - może zasiłka za słaba .

Modem może pobierać maks. 500mA, więc marne są szanse, aby to zasilacz był problemem. Możliwe jednak, że koncentrator USB nie wyrabia prądowo.
  • #19 5395274
    marcino_16
    Poziom 14  
    Dzisiaj bede mial nowy kabel (13m o_O) może wkońcu pomoże Odpisze

Wszystkie USB poodłączałem mam tylko modem wpiety

Zmieniłem kabel i dalej nic ciągle się rozłącza. HELP :cry:
  • #20 5425046
    1433
    Poziom 24  
    Witam!!

Napisz jaki to kabel (żyła to linka czy drut)
  • #21 5425286
    sp4msu
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    A co za różnica ??Cy drut czy linka ? Na 13 mb , każdy przewód pójdzie .
  • #22 5425298
    1433
    Poziom 24  
    Jest rożnica w parametrach.
  • #23 5425317
    sp4msu
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    ????? jakich , Mowa o przewodzie "KABLU " o długości 13-20 mb !!!!
  • #24 5425335
    1433
    Poziom 24  
    Takich jak tlumieność,sygnał/szum
  • #25 5428443
    markonedj
    Poziom 22  
    Ocena: 1
    Dałeś się zrobić w jajo tpsie :) wymieniłeś poczciwego Sagema na ZTE który jest stu krotnie gorszy jeśli chodzi o stabilność.
    W Twoim przypadku to nie jest problem po stronie linii ani tp tylko po stronie sprzętowej. Spróbuj podłączyć router z modemem ADSL, przyczyna może być też w samych portach USB. Jak masz załatwić laptop to spróbuj go podłączyć i zobaczyć co się stanie. Pokombinuj :)
    Pozdro
  • #26 5428463
    meschif
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Zadzwoń kolejny raz do TPSA na infolinie i powiedz zę masz już dość męczenia się z nimi ( miałem podobny problem - coś na centrali podczas krosowaniu rozwalili i też mi się rozłączał modem średnio co 2 godziny) męczyłem się z nimi 2 tygodnie, technicy , nowa instalacja systemu , modemu , wymiana modemu i okazało się że to był problem po stronie TPSA. Dopiero jak napisałem oficjalną reklamację i zażądałem zwrotu abonamentu za czas błędnie działającej neostrady naprawili wszystko A w najgorszym wypadku poproś UKE O pomoc
  • #27 5471028
    marcino_16
    Poziom 14  
    markonedj napisał:
    Dałeś się zrobić w jajo tpsie :) wymieniłeś poczciwego Sagema na ZTE który jest stu krotnie gorszy jeśli chodzi o stabilność.
    W Twoim przypadku to nie jest problem po stronie linii ani tp tylko po stronie sprzętowej. Spróbuj podłączyć router z modemem ADSL, przyczyna może być też w samych portach USB. Jak masz załatwić laptop to spróbuj go podłączyć i zobaczyć co się stanie. Pokombinuj :)
    Pozdro

Kobinowalem juz na wszystkie możliwe sposoby modem byl już wpiety pod wszystkie usb dzisiaj np przez 8h mi nie net nie rozlaczyl a po tych 8h to co 5 minut ok. sie znowu rozlacza ja juz tego nie czaj.

meschif napisał:
    Zadzwoń kolejny raz do TPSA na infolinie i powiedz zę masz już dość męczenia się z nimi ( miałem podobny problem - coś na centrali podczas krosowaniu rozwalili i też mi się rozłączał modem średnio co 2 godziny) męczyłem się z nimi 2 tygodnie, technicy , nowa instalacja systemu , modemu , wymiana modemu i okazało się że to był problem po stronie TPSA. Dopiero jak napisałem oficjalną reklamację i zażądałem zwrotu abonamentu za czas błędnie działającej neostrady naprawili wszystko A w najgorszym wypadku poproś UKE O pomoc

Nie chce mi sie z nimi gadać.....
  • #28 5472993
    kunio13
    Poziom 12  
    Witam!

Miałem tak samo. Też mi rozłączało neostrade na speedtouch i na sagemie. Poszukałem w internecie i znalazłem ze to jest wina windowsa, brakuje mu jakiejś łatki. Poszukam tej łatki i dam znać. Jeszcze jedno pytanie, czy jak rozłącza ci neostrade to wyskakuje jakiś błąd windowsa?? Pozdrawiam!!
  • #29 5474048
    marcino_16
    Poziom 14  
    poprost ikonka modemy na pasku robi sie czrwona za chwile zolta i zielona a dioda na modemie gasnie > mruga i jak jest ok to sie sciagle swieci dioda ADSL oczywiście

Kunio widze że z tej samej wsi jesteśmy ;p
  • #30 5474456
    kunio13
    Poziom 12  
    To jest mała różnica, u mnie wyskakiwał błąd "generic host..........." , wiec to pewnie nie to. :/ Rozmawiałem z osobą która pracowała w tp w dziale coś z neostradą i mówi ze to jest wina po ich stronie. Dla pewności proponuje zainstalować tą łatkę http://www.microsoft.com/downloads/details.as...FamilyID=A87B44B9-7A6A-49B6-BD89-AFAD4E049C48

A no jesteśmy:) Zajmujesz sie może elektroniką??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy niestabilności łącza ADSL w usłudze Neostrada, gdzie modem Sagem F@st 800-840 często traci sygnał (dioda ADSL gaśnie). Próby rozwiązania problemu obejmowały wymianę modemu na ZTE ZXDSL 852, zmianę kabli telefonicznych, odłączanie urządzeń podłączonych do linii telefonicznej oraz reinstalację systemu i sterowników, jednak problem rozłączeń utrzymywał się. Wskazano na możliwe przyczyny sprzętowe, w tym niewydolność modemu lub portów USB, a także na potencjalne problemy z linią telefoniczną, takie jak uszkodzone krosowanie, zakłócenia od innych urządzeń lub uszkodzenia kabla od słupa do domu. Zalecano sprawdzenie parametrów linii (margines szumu, tłumienie) oraz konfigurację modemu (tryb BULK). Ostatecznie problem rozwiązała wymiana uszkodzonego kabla od słupa do domu przez operatora. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące restartu portu DSLAM, zgłaszania reklamacji do operatora oraz ewentualnej interwencji UKE. Wskazano również na możliwe problemy z zasilaniem modemu przez port USB oraz wpływ pasywnych urządzeń USB na stabilność połączenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA