logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirpool AWG650. Po wymianie łożysk wycieka woda.

parts 15 Lut 2005 15:35 2552 6
REKLAMA
  • #1 1231335
    parts
    Poziom 11  
    Problem pojawił się po wymianie łozysk. Otóz od strony kola pasowego, podczas płukania spod łozyska wycieka woda.W czasie prania jest ok, dopiero na płukaniu, kiedy pralka nabiera duzo wody pojawia się wyciek. Nie wiem czy jest to powód złego montażu uszczelniaczy,czy zbyt duzego poziomu wody: nabiera wtedy ok.polowę zbiornika.Proszę o porady, z góry dziękuje. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1231368
    Darkoe
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    parts napisał:
    Problem pojawił się po wymianie łozysk. Otóz od strony kola pasowego, podczas płukania spod łozyska wycieka woda.W czasie prania jest ok, dopiero na płukaniu, kiedy pralka nabiera duzo wody pojawia się wyciek. Nie wiem czy jest to powód złego montażu uszczelniaczy,czy zbyt duzego poziomu wody: nabiera wtedy ok.polowę zbiornika.Proszę o porady, z góry dziękuje. Pozdrawiam.

Witam
    To jest przyczyna uszkodzonego uszczelniacza :)
  • REKLAMA
  • #3 1231852
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Witam.
    Skoro wycieka Ci spod łożyska to niestety czeka Cię powtórka z rozrywki i ponowne prawidłowe założenie nowego uszczelniacza.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 1231875
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1232320
    parts
    Poziom 11  
    Domyślam się ze czeka mnie powtórny montaż łozyska,ale zanim to zrobię ,chcę Panów zapytać: czy ten oring o którym mówi kol. ble ble ma być pasowny w gnieżdzie( mój był troche luzny), jak daleko ma być wciśnięty uszczelniacz na wałek?Nie jestem pewien czy dobrze go założyłem.Dziekuje i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 1232582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1238688
    parts
    Poziom 11  
    Dziekuje wszystkim za pomoc, powodem przecieku był zle zalozony uszczelniacz na osi, nie był dopchnięty do gniazda.Teraz jest ok.Dziękuje i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie łożysk w pralce Whirlpool AWG650 pojawił się wyciek wody spod łożyska od strony koła pasowego podczas płukania, gdy pralka nabiera dużą ilość wody. Przyczyną był uszkodzony lub źle zamontowany uszczelniacz na osi, który nie był prawidłowo wciśnięty do gniazda. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia oringu montowanego w pokrywie zbiornika, kolejności montażu elementów (oring, blaszka ślizgowa, łożysko, pokrywka łożyska) oraz prawidłowego osadzenia łożyska i uszczelniacza na osi, aby zapobiec przeciekom. Ostatecznie problem rozwiązało poprawne, dokładne osadzenie uszczelniacza na wałku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA