Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirlpool AWT 2084 - cieknie woda

17 Mar 2008 00:08 7761 23
  • Poziom 9  
    Witam.
    Niedawno zepsulo mi się w tej pralce łożysko, wymieniłem ale musiałem coś źle założyć bo pralka dość mocno cieknie (od strony przeciwnej do paska).

    Na ośkę nakładam następujące elementy
    -gumkę podwójną
    -blaszkę z oringiem
    -łożysko
    -nakrętkę z podkładką,
    -przykręcam łożysko

    Po tej operacji pralka z początku pierze dobrze, potem jednak zaczyna cieknąć. Gumka (ta podwójna najczęściej się ścina (ale nie zawsze). Powtarzalem to już kilka razy.

    Podczas zdejmowania łożyska prawdopodobnie urwałem jeden z cypelków przytrzymujących blaszkę z oringiem - może to dlatego?
    Może coś źle zakładam ? Może jakąś gumkę zgubiłem ?

    Whirlpool AWT 2084 - cieknie woda
  • Poziom 9  
    Dziękuję za schemat, niestety nie pomógł mi on.

    Gumka podwójna jest 953-0
    Reszta 910-4
    Ale co z tego?

    Mam pytanie - może gumka powinna być włożona odwrotnie jak na moim obrazku ? Albo tak, żeby blaszka wchodziła pomiędzy dwa grzbiety gumki a nie na dotyk ?
  • Poziom 9  
    Które ułożenie jest właściwe?
    Pierwsze, drugie czy trzecie?
  • Specjalista AGD
    Pierwsze. V-ring musi wejść w gniazdo u nasady półosi.
  • Poziom 9  
    nares napisał:
    Pierwsze. V-ring musi wejść w gniazdo u nasady półosi.


    Tak robiłem :(.
  • Poziom 9  
    Dałem.

    Na V-Ring u który niedawno włożyłem do pralki i który przestał działać widać wyjechanie.
  • Specjalista AGD
    Jeżeli wydłubałeś stary v-ring z siedziska-rowka w którym się znajdował i prawidłowo założyłeś nowy, to nie ma mowy aby nie było OK. Widocznie permanentnie robisz coś źle.
  • Poziom 9  
    Pokazuję co robię krok po kroku. No i gdzie ten permanentny błąd?

    Na oko widać jakby usczelka (V-Ring) za bardzo wchodziła w łożysko i blaszkę i przez to się przycinała - tylko nie wiem dlaczego miałoby tak być.

    Kiedy nakładam to metalowe (Fotka 003) to aż przyduszam Vringa. Rowek w ośce jest aż na linii tego metalowego.

    Na początku nie widziałem gdzie jest łożysko i otwierałem bęben (może tam coś brakuje co powoduje, że ośka wychodzi za bardzo na zewnątrz tyle, że na schemacie niczego nie widzę co by tam mogło wypaść.

    Załączniki w temacie usunąłem. Wklejanie zdjęć: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [Mirek Z.]
  • Specjalista AGD
    V-ring ma być wciśnięty do końca osi, do samej tarczy alu.
    Czym Ty robisz zdjęcia :!::?:
  • Poziom 9  
    nares napisał:
    V-ring ma być wciśnięty do końca osi, do samej tarczy alu.
    Czym Ty robisz zdjęcia :!::?:


    Czyli nie ma być w rowku? To coś nowego, ale tak też już próbowałem (choć nie jestem pewien czy VRing był przesunięty aż do bębna). No OK.

    Zdjęcia robię telefonem Samsungiem, tylko wycinałem fragmenty w IrfanView i przez pomyłkę mi się zrobiły czarno białe :) .

    Dodano po 22 [minuty]:

    Sprawdziłem raz jeszcze, po wciśnięciu v-ringu do końca cieknie jeszcze bardziej.

  • Specjalista AGD
    Witam.
    Jeśli tak jak na zdj.4 ośka bębna jest wciągnięta w łożysko za mało to woda musi Ci lecieć :cry:. Prawdopodobnie albo krzywo, albo za mało wciągasz bęben w łożysko.
  • Poziom 9  
    Paw_el napisał:
    Witam.
    Jeśli tak jak na zdj.4 ośka bębna jest wciągnięta w łożysko za mało to woda musi Ci lecieć :cry:. Prawdopodobnie albo krzywo, albo za mało wciągasz bęben w łożysko.


    Nie jest tak. Później się wszystko dociąga śrubą (tą na środku, fotka5). Na fotce4 łożysko nie dochodzi bo jakby uszczelka jest za bardzo na zewnątrz i nie daje wejść do końca blaszce (fotka3) i łożysku, ale później jak już wkręci się śrubę do końca na siłę dochodzi. Tyle, ze efekt jest taki, że v-ring który powinien być "stożkiem" jest spłaszczony w wyniku ścisku i wyrabia sie na środku co zaznaczyłem czerwoną obwódką na jednym z wcześniejszych obrazków.

    Jeżeli jednak spróbuję włożyć v-ring nie w rowek tylko przy samym bębnie luzu jest zbyt dużo.

  • Specjalista AGD
    Witam.
    Proponuję Ci:
    1.wymontuj bęben,
    2.przymocuj ułożyskowanie do zbiornika,
    3.oczyść dobrze ośkę bębna,
    4.zamontuj v-ring,
    5.wymień ułożyskowanie z drugiej strony,
    6.montuj bęben do zbiornika.
  • Poziom 9  
    Jeszcze raz krok po kroku:

    1. Whirlpool AWT 2084 - cieknie woda 2. Whirlpool AWT 2084 - cieknie woda 3.Whirlpool AWT 2084 - cieknie woda 4. Whirlpool AWT 2084 - cieknie woda 5. Whirlpool AWT 2084 - cieknie woda

    Bez sensu rozbierać cały bęben (dużo rozkręcania a wynik pozytywny wątpliwy). Zdjąłem łożyska i VRing z dwóch stron (z tej strony gdzie jest pasek nie ma rowka na ośce). Potem VRingi założyłem maxymalnie blisko bębna (nie tak jak na powyższych zdjęciach) i założyłem łożyska.
  • Specjalista AGD
    A stare łożysko wyszło w całości? Czy przypadkiem blaszka ślizgu nie jest wygięta? Czoło powinno być płaskie - niestety, jakość zdjęć nie pozwala na dokładniejsza diagnozę.
  • Poziom 9  
    Blaszka ślizgu (to rozumiem ta z 3 zdjęcia) jest nowa w komplecie z łożyskiem.
  • Specjalista AGD
    raffaelli napisał:
    Blaszka ślizgu (to rozumiem ta z 3 zdjęcia) jest nowa w komplecie z łożyskiem.

    Właśnie ta - na zdjęciu wygląda jakby była wygięta.
  • Poziom 9  
    Był mechanik i stwierdził, że wtedy kiedy łożysko padło ośka musiała wyrobić otwór i dlatego teraz nie daje się go uszczelnić klasycznie. Dowalił silikonu bez gwarancji, że to zda egzamin.
  • Poziom 9  
    Silikonowanie na dłużej nie pomogło.
  • Poziom 23  
    Nie wiem , czy temat jest jeszcze aktualny i czy autor jest jeden , czy dwóch ( inne " nicki " ) , ale na pierwszym zdjęciu widać rowek ( podtarcie osi na skutek luzu uszkodzonego łożyska ) , którego być nie powinno , a V-ring ma dojść aż do podstawy osi ( półwałka ) i jego podstawa ma wejść w ( wcześniej oczyszczoną ) rynienkę u podstawy tej osi , a nie w rowek wytarty przez poprzednią blaszkę . Jeśli oczyści się tę rynienkę , lekko posmaruje butaprenem i po przepchnięciu przez rowek umieści V-ring w rynience ( można podociskać do okoła aż klej nieco wyschnie ) powinno trzymać , jakby nie było uszkodzenia osi ( właściwie półwałka ).
  • Poziom 9  
    Witam, mam ten sam problem z ta pralką. Wymieniłem dwa łożyska (komplet v-ring, blaszka z oringiem ) i po złożeniu v-ring w rowku przy samym bębnie , oring z blaszką i dalej łożysko zawsze mi cieknie woda z pod łożyska. Skręcam i rozkręcam już chyba 4-ty raz i dalej to samo. Nic nie niszczy v-ringa i oringa. Ale ostatnio zauważyłem że jak całość jest skręcona to przy obrocie lekko bębnem blaszka z oringiem też się przesuwa lekko (na tyle ile pozwalają jej wycięcia). Z tego wynika że łożysko nie dociska tej blaszki z oringiem do obudowy bębna i najpewniej tędy wypływa woda. Ale tych łożysk nie da się głębiej docisnąć bo już dochodzą do końca i opierają się o obudowę plastikową bębna. Czyżby jakieś felerne (minimalni za krótkie) - ale w sklepie tylko takie do AWT mają- koszt 40zł ale nie oryginalne.
    Teraz mam pytanie czy to dlatego cieknie i czy może coś źle robię, ewentualnie może te blaszki potraktować silikonem i dodać oring i dopiero skręcić.
  • Poziom 19  
    Dokładnie tak jak pisał kolega wcześniej - jeśli powstaje rowek na osi bębna to wycina go ta właśnie blaszka - na skutek użytkowania pralki z łożyskami bez kulek (na hardkora). Nie ma się co łudzić że plastikowe gniazdo łożyskowania wytrzyma takie traktowanie.