logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych z uszkodzonego dysku Samsung G2 Portable 500GB

demko666 11 Lut 2013 11:49 2625 6
REKLAMA
  • #1 11918740
    demko666
    Poziom 9  
    Witam,
    jakiś czas temu zaczęły mi się kłopoty z tym dyskiem, nie wykrywało go, nie dało się z niego kopiować itd. Ostatnio po każdorazowym podłączeniu go wyskakiwał komunikat że trzeba go sformatować, gdyż inaczej się nie uruchomi. I tak się stało właśnie że nie dało się go już uruchomić (wykrywało go ale od razu wyskakiwał komunikat o formatowaniu), więc uruchomiłem go poprzez program Find and Mount i zacząłem kopiować wszystkie ważniejsze rzeczy z niego, lecz przy dwóch folderach nie dało rady skopiować (kopiowanie stawało w miejscu i się nie ruszało każdorazowo). Sprawdziłem więc jego bad sectory i wyszło kilka niestety i właśnie mam pytanie, czy da się coś z tym zrobić jeszcze? Tzn. odzyskać dane z tych folderów co nie mogłem skopiować?? Czy te dane akurat są zapisane na wykrytych bad sectorach i nic z tym już nie zrobię, proszę o pomoc.

• REKLAMA
  • #2 11918867
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3503
    Daj screen z zakładki Health; jeżeli będzie pusta daj screen z programu CrystalDiskInfo dla tego dysku.
  • REKLAMA
  • #3 11918921
    demko666
    Poziom 9  
    Screen z programu CrystalDiskInfo:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11919052
    Kasek21
    Poziom 43  
    To jakieś ważne dane w tych dwóch folderach? Można probowa odzyskiwać - choć szansa na powodzenie znikoma.

Co do dysku - dysk nadaje się tylko do wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 11919076
    demko666
    Poziom 9  
    Ważne nie ważne, zdjęcia same tam są, jakoś się bez tego przeżyje. Właśnie tego się obawiałem że dysk będzie do wymiany;/ A czym to mogło zostać spowodowane? Taka ilość bad sectorów? Bo z tego co mi wiadomo ten dysk nie upadł ani nic takiego. Czy takie uszkodzenie mogło powstać samo z siebie, z jakiegoś uszkodzenia nie mechanicznego dysku?
  • Pomocny post
    #6 11919499
    Kasek21
    Poziom 43  
    demko666 napisał:
    Czy takie uszkodzenie mogło powstać samo z siebie

Tak.

Równie dobrze mógł upaść, zostać uderzony czy przemieszczany podczas kopiowania danych.
  • #7 11919546
    demko666
    Poziom 9  
    Ok, w takim razie wielkie dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z dyskiem przenośnym Samsung G2 Portable 500GB, który nie był wykrywany i wymagał formatowania. Po uruchomieniu programu Find and Mount udało się skopiować większość danych, jednak niektóre foldery były niedostępne z powodu bad sectorów. Użytkownik pytał o możliwość odzyskania danych z uszkodzonych sektorów oraz przyczyny ich wystąpienia. Odpowiedzi sugerowały, że odzyskanie danych jest mało prawdopodobne, a dysk nadaje się do wymiany. Zasugerowano również, że uszkodzenia mogły być spowodowane uderzeniem lub niewłaściwym użytkowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA