logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny Samsung G2 Portable przestał działać po restarcie komputera.

Kamilekk99 04 Sty 2021 03:20 687 18
  • #1 19157711
    Kamilekk99
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Głupia sytuacja, bo wyłączyłem komputer, następnie włączyłem go ponownie z podłączonym pod usb dyskiem zewnętrznym i zaczęło się jakieś skanowanie, ale nie chciało mi się czekać, więc zresetowałem komputer, odłączyłem dysk i zaczekałem na włączenie komputera. Wszystko fajnie, ale po ponownej próbie podłączenia dysku ten przestał normalnie działać. Jest widoczny w moim komputerze, ale podczas próby jego odpalenia nic się nie dzieje tylko jest wieczne ładowanie. Po wejściu do zarządzania dyskami nie widać nic, bo cały czas się ładuje. Zainstalowałem kilka programów "hdtune" "crystal disk" "hddscan" i one również się zawieszają. Również przestał go odczytywać telewizor. Wyskoczył też raz komunikat: błąd systemu plików 2018374635. Dysk się kręci normalnie i jest zapalona niebieska lampka. Czy jest jakiś sposób, żeby nie utracić danych z tego dysku? Proszę o pomoc.

• Pomocny post
    #2 19157736
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2244
    Pokaż co pokazuje program DMDE z okna partycje, po wybraniu tego dysku z urządzeń fizycznych.
  • Pomocny post
    #3 19157858
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 653
    Jedyna rada jaką na chwilę obecną można ci dać to wykonanie kopii posektorowej tego dysku pod linux'em.
    Spróbuj wykonać i zamieścić SMART tego dysku.
    Sprawdź też, czy jest możliwość odpięcia mostu USB czy jest to zintegrowane PCB.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • Pomocny post
    #4 19158000
    kaleron

Ocena: 2335
    Kamilekk99 napisał:
    zaczęło się jakieś skanowanie,
    - czy mógłbyś sprecyzować?
    Jeśli jest możliwość podpięcia tego dysku bezpośrednio przez SATA - zrób to i zobacz, jak siewtedy zachowa. I podaj model dysku, bo Samsung G2, to model obudowy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 19158365
    Kamilekk99
    Poziom 8  
    leonov napisał:
    Pokaż co pokazuje program DMDE z okna partycje, po wybraniu tego dysku z urządzeń fizycznych.

Odpalam program i bez problemu widzi mój dysk systemowy, ale po podpięciu zewnętrznego program się zacina.

Łukasz_W napisał:
    Jedyna rada jaką na chwilę obecną można ci dać to wykonanie kopii posektorowej tego dysku pod linux'em.
    Spróbuj wykonać i zamieścić SMART tego dysku.
    Sprawdź też, czy jest możliwość odpięcia mostu USB czy jest to zintegrowane PCB.

On jest w takiej scalonej obudowie, więc pewnie musiałbym użyć narzędzi, żeby go otworzyć. Jakim programem lub komendą mam to wykonać? Bo on te programy zawiesza po podłączeniu.

kaleron napisał:
    - czy mógłbyś sprecyzować?
    Jeśli jest możliwość podpięcia tego dysku bezpośrednio przez SATA - zrób to i zobacz, jak siewtedy zachowa. I podaj model dysku, bo Samsung G2, to model obudowy.

Tak, po włączeniu komputera, gdzie wyskakuje logo płyty głównej i można wejść do biosu wtedy zaczęło się jakieś skanowanie, ale za cholerę nie pamiętam co tam było napisane. Spróbuje jakoś go rozebrać, ale to w ostateczności, bo mogę go uszkodzić przy otwieraniu.
  • #6 19158369
    kaleron

Plastikami się nie przejmuj. Najłatwiej zaczynać w okolicy złącza USB, tylko nie rób dźwigni na złączu. Ważne jest to, co siedzi w środku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #7 19158436
    Kamilekk99
    Poziom 8  
    kaleron napisał:
    Plastikami się nie przejmuj. Najłatwiej zaczynać w okolicy złącza USB, tylko nie rób dźwigni na złączu. Ważne jest to, co siedzi w środku.

Ok, spróbuje, a może wystarczy ten dysk przekonwertować na ntfs?
    Próbuje przez jakieś komendy, ale wyskakuje mi takie info:
    C:\Windows\system32>convert F:/fs:ntfs
    CONVERT is not available for RAW drives.
  • #8 19158447
    kaleron

Kamilekk99 napisał:
    może wystarczy ten dysk przekonwertować na ntfs?
    Masz jeszcze jakieś inne głupie pomysły?
    Kamilekk99 napisał:
    Próbuje przez jakieś komendy,
    - czyli na danych Ci nie zależy.
    Kamilekk99 napisał:
    CONVERT is not available for RAW drives.
    - i bardzo dobrze, ale jak będziesz robił głupie rzeczy, to nie za każdym razem komputer uratuje Twoje dane przed nadpisaniem.

Jeszcze nie wiesz, na czym polega usterka, a już próbujesz ją naprawiać. Co byś powiedział o lekarzu, który diagnostykę zaczyna od wycięcia nerki?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #9 19158492
    Kamilekk99
    Poziom 8  
    Rozebrałem ten dysk, odkręciłem nawet płytkę i nie ma tam nigdzie złącza sata.
    Dysk zewnętrzny Samsung G2 Portable przestał działać po restarcie komputera. Dysk zewnętrzny Samsung G2 Portable przestał działać po restarcie komputera. Dysk zewnętrzny Samsung G2 Portable przestał działać po restarcie komputera.

Jeszcze dodam, że gdy dysk jest podpięty to system stoi przy uruchamianiu na tym okienku od płyty głównej, gdzie jest ekran wyboru biosu lub botowania. Odłączam dysk i wszystko idzie dalej.
  • #10 19158576
    Łukasz_W

Ocena: 653
    Zawiesza system, bo ma problem z identyfikacją i/lub zamontowaniem partycji.
    Dalsze próby pracy z tym dyskiem mogą pogorszyć jego stan.

Tak, to PCB ma zintegrowane złącze USB.

Pomocny byłby log z terminala żeby przenalizować przebieg inicjalizacji i ewentualne błędy.
    Wracając do pierwszej wypowiedzi - na chwilę obecną jedyne co możesz zrobić sam, to próba wykonania obrazu za pomocą DDrescue.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #11 19158582
    kaleron

Przy dysku w takim stanie wysoce wątpliwe, że to się uda. Niestety dochodzimy do momentu, gdzie nawet dalsze popchnięcie diagnostyki w domowych warunkach może nam, się nie udać.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 19158590
    Kamilekk99
    Poziom 8  
    kaleron napisał:
    Przy dysku w takim stanie wysoce wątpliwe, że to się uda. Niestety dochodzimy do momentu, gdzie nawet dalsze popchnięcie diagnostyki w domowych warunkach może nam, się nie udać.

Dobra, dupa z danymi, da się go jakoś wyzerować? Chciałbym, żeby on po prostu działał, bo te ważniejsze dane mam gdzie indziej. Tutaj były filmy i muzyka, ale to zawsze można ściągnąć ponownie.
  • #13 19158633
    kaleron

Masz problemy z komunikacją wskazujące na poważną degradację dysku, gdzie sprawny podobny kupisz ponizej stówy. Zerowaniem tego nie naprawisz - zresztą jak chcesz, to się przekonaj. Jeśli nie masz tam ważnych danych, nie ma najmniejszego sensu walczyć o ten dysk. Chyba, że chcesz sobie poćwiczyć i czegoś się nauczyć.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 19158817
    Kamilekk99
    Poziom 8  
    kaleron napisał:
    Masz problemy z komunikacją wskazujące na poważną degradację dysku, gdzie sprawny podobny kupisz ponizej stówy. Zerowaniem tego nie naprawisz - zresztą jak chcesz, to się przekonaj. Jeśli nie masz tam ważnych danych, nie ma najmniejszego sensu walczyć o ten dysk. Chyba, że chcesz sobie poćwiczyć i czegoś się nauczyć.

Mógłbyś podpowiedzieć, w jaki sposób mógłbym go wyzerować?
  • #15 19159024
    kaleron

Dowolnym programem pracującym w adresacji LBA - MHDD, Wiktoria, DMDE...praktycznie każdy hex-edytor. Podtrzymuję, że to nie naprawi dysku, ale wartoscią dla Ciebie będzie, że zobaczysz efekty tej próby.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #16 19159041
    Kamilekk99
    Poziom 8  
    kaleron napisał:
    Dowolnym programem pracującym w adresacji LBA - MHDD, Wiktoria, DMDE...praktycznie każdy hex-edytor. Podtrzymuję, że to nie naprawi dysku, ale wartoscią dla Ciebie będzie, że zobaczysz efekty tej próby.

Próbowałem odpalić przez ten program DMDE i nie ma opcji, bo się zacina. Każdy inny również przy próbie odczytu tego dysku się zacina. Diskpart również po kliknięciu "list disk" się zacina. Jeszcze jedno, w najbliższym czasie będę miał dostęp do dysku samsung 2,5 cala, który jest dość podobny do mojego, ale ma na tej płytce złącze sata, więc gdybym zamienił swoją płytkę z usb na tą ze złączem sata to może wtedy zadziałać? Chodzi mi o działanie jak bezpośrednio do płyty głównej pod złącze sata go podepnę.
  • #17 19159067
    kaleron

Jak PCB jest zgodna i przeniesiesz ROM zyskasz możliwość obserwowania rejestru stanu i rejestru błędów. Popchniesz diagnostykę do przodu, ale dysk nie kwalifikuje się do naprawy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #18 19159154
    Kamilekk99
    Poziom 8  
    To mam nauczkę, żeby doprowadzać do końca wszelkie skanowania. Dzięki za pomoc.
  • #19 19159194
    kaleron

Kamilekk99 napisał:
    doprowadzać do końca wszelkie skanowania.
    Cały dzień próbujemy Cię czegoś nauczyć, a Ty wyciągasz złe wnioski. Skanowanie, jakie Ci się uruchomiło najprawdopodobniej było skutkiem, a nie przyczyną usterki, zaś jego doprowadzenie do końca nie tylko nie pomogłoby w naprawie dysku, ale najprawdopodobniej przyczyniłoby się do dalszego pogorszenia stanu struktur logicznych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk zewnętrzny Samsung G2 Portable przestał działać po restarcie komputera, co spowodowało problemy z jego identyfikacją i zamontowaniem partycji. Użytkownik zauważył, że dysk jest widoczny w systemie, ale nie można go uruchomić, a programy diagnostyczne zawieszają się podczas próby odczytu. Użytkownicy sugerują wykonanie kopii posektorowej pod Linuxem, sprawdzenie SMART dysku oraz możliwość podłączenia go bezpośrednio przez SATA. Wskazano również, że dalsze próby mogą pogorszyć stan dysku. Użytkownik rozważa zerowanie dysku, ale eksperci ostrzegają, że to nie naprawi problemu. Wskazówki dotyczące użycia programów takich jak MHDD czy DMDE do zerowania dysku zostały podane, jednak podkreślono, że dysk może być w stanie degradacji, co czyni naprawę w domowych warunkach mało prawdopodobną.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA