logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Uno 1.4 - Jak odkręcić nakrętkę piasty koła? Gwint prawy czy lewy?

HENMARKUL 11 Lut 2013 19:01 10173 7
REKLAMA
  • #1 11920615
    HENMARKUL
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Chciałem wymienić uszczelniacz półosi napędowej,ale w żaden sposób nie mogę odkręcić nakrętki piasty koła.Odgiąłem nakrętkę w miejscu gdzie była zaklepana,samochód stoi na kołach,na biegu,dodatkowo podłożyłem klocki pod koła,spryskałem nakrętkę WD 10,kupiłem dobrej marki nasadkę 30,do niej trzpień w kształcie fajki,odkręcałem w lewą stronę posiłkując się dugą,trzpień wchodzący w klucz nasadkowy się urwał,śruba ani na milimetr nie ruszyła się.Mam prośbę-jak mogę odkręcić śrubę i jaki ma gwint,prawy czy lewy.
  • REKLAMA
  • #2 11920641
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Standardowy gwint. Z tandetnymi narzędziami się nie zabiera za taką robotę bo można sobie krzywdę zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 11921583
    jpna100
    Poziom 25  
    Ocena: 565
    Gwint jest prawy czyli odkręcasz w lewo. Nic na siłę wszystko z młotka :D Jeśli nie posiadasz klucza pneumatycznego to wystarczy dobrej jakości nasadka, fajka i młotek 2-5 kg. Działasz prawie na takiej samej zasadzie jak klucz pneumatyczny tylko omachac się trzeba. :P
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 11922627
    jas67
    Poziom 22  
    Ocena: 116
    "Za moich czasów" na piastach jeden gwint był lewy. Czyżby coś się zmieniło w tej materii? :-)
  • #6 11922664
    jpna100
    Poziom 25  
    Ocena: 565
    jas67 To co pamiętam to nawet maluch miał standardowy gwint.
  • #7 11928426
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 394
    No właśnie maluch miał jeden prawy, drugi lewy. Jak masz klucz 3/4 cala to musi puścić, najwyżej rurę 1,5 metra założysz.
  • #8 11930520
    autopoldi
    Poziom 23  
    Ocena: 181
    Przy podwójnych łożyskach stożkowych z regulowanym luzem były stosowane gwinty lewoskrętne w prawych kołach (maluch , 125, polonez). Na przegubach napędowych stosowane są gwinty prawoskrętne ( odkręca się w lewo ). Musisz nabyć porządny sprzęt aby odkręcić tą nakrętkę tak jak ci napisał Jackall.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odkręceniem nakrętki piasty koła w Fiacie Uno 1.4, próbując wymienić uszczelniacz półosi napędowej. Otrzymuje informacje, że gwint jest standardowy i prawoskrętny, co oznacza, że należy odkręcać w lewo. Wskazówki obejmują użycie dobrej jakości narzędzi, takich jak nasadka 30 mm oraz klucz pneumatyczny lub młotek, aby uzyskać odpowiednią siłę. Wspomniano również o różnych gwintach w starszych modelach, takich jak Fiat 126p, gdzie niektóre piasty miały gwinty lewoskrętne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA