logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eplan - Jak przywrócić opcje Zabezpiecz i Przywróć w menu?

wodzu04 12 Lut 2013 13:33 2883 1
REKLAMA
  • #1 11923832
    wodzu04
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,
    Zaczynam powoli uczyć się Eplana i jak zainstalowałem to w menu miałem:
    Projekt -> Przywróć -> Projekt..
    I tak mogłem otworzyć przykładowy projekt od znajomego.
    W tej chwili zniknęło mi z "Przywróć" i "Zabezpiecz" meny "Projekt.."
    Mam pytanie: jak zrobić zeby to przywrócić i czy ewentualnie jest inny sposób zeby zarchiwizować i pożniej otworzyć projekt?
    Dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12192690
    Antares64
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    "Zabezpiecz" to po prostu Back-Up.

Nazwy podane niżej przeze mnie mogą odbiegać od właściwych, bo ja akurat pracuję na ang. wersji, więc niejako robię teraz "translację w locie" żeby było mniej więcej wiadomo o co chodzi.

Robiąc nasz backup mamy do wyboru 3 opcje:
    - dodatkowy zapis - gdy np. chcemy komuś wysłać spakowaną wersję naszego projektu
    - archiwizacja - nie wymaga chyba komentarza
    - zapisanie do edycji zewnętrznej - nasz projekt uzyskuje status "read-only", a dodatkowo stworzona zostaje kopia spakowana

Ciężko mi powiedzieć, nie znając szczegółów z jakim projektem miałeś do czynienia, jakim cudem zniknęła opcja "Projekt" z menu "Przywróć". O ile z menu "Zabezpiecz" jest to zrozumiałe, to w przypadku przywracania chyba już trzeba się zagłębić w szczegóły.
    Przyznam się od razu, że nie znam na tyle Eplana, by od razu podać właściwe powody takiego jego działania, ale możemy pokombinować...

Możesz spróbować np. z poziomu Zarządzania czy tam pojawi ci się przywracanie projektu, czyli: Plik -> Zarządzanie, wskazujesz plik po lewej stronie a następnie po prawej wybierasz "Organizuj" i sprawdzasz czy jest dostępne "Przywróć".

PS.
    Jak już pewnie zauważyłeś szukając "przywracania" okienko "Zarządzanie" pozwala również archiwizować projekty...
REKLAMA