logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Power LED grzeje się - 14 szt. LED 3W i zasilacz 12V 4.0A

kubikson 12 Lut 2013 22:43 14994 13
REKLAMA
  • #1 11926797
    kubikson
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam,
    z góry przepraszam jeśli temat jest nie w tym miejscu, w którym powinien być proszę o wyrozumiałość. :)

Do rzeczy w takim razie zakupiłem 14 szt. LED 3W (parametry na obrazku poniżej) do tego zakupiłem zasilacz, którego prąd na wyjściu to 12V 4.0A.
    Pan ze sklepu elektronicznego powiedział, że jak to zepnę jak na obrazku poniżej to "powinno być ok".
    Okazuje się, że raczej nie jest bo po 15 min radiator, na którym są umieszczone LEDy, osiąga kosmiczną temperaturę. Ciężko go dotknąć.
    Teraz już wiem, że do następnych zakupów muszę podejść rozważnie i wszystko do siebie odpowiednio dobrać.

Pytanie jest następujące, czy da się coś z tym zrobić?
    Może jest możliwość spięcia tego w innej konfiguracji. Szkoda bo trochę mnie to już kosztowało czasu i kasy.
    Oszczędźcie zbędnych komentarzy.
    Z góry dziękuję za odpowiedź .

• REKLAMA
  • #3 11926839
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1538
    Nie jest dziwne, że się wszystko grzeje skoro diody podłączyłeś bezpośrednio do zasilacza zapominając o odpowiednim driverze.
  • #4 11926853
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    kubikson napisał:
    Witam , z góry przepraszam jeśli temat jest nie w tym miejscu, w którym powinien być proszę o wyrozumiałość. :)

Do rzeczy w takim razie zakupiłem 14szt. LED 3W (parametry na obrazku poniżej) do tego zakupiłem zasilacz, którego prąd na wyjściu to 12V 4.0A. Pan ze sklepu elektronicznego powiedział że jak to zepnę jak na obrazku poniżej to "powinno być ok " Okazuje się że raczej nie jest bo po 15 min radiator na którym są umieszczone LEDy osiąga kosmiczna temp. Ciężko go dotknąć.
    Teraz już wiem że do następnych zakupów muszę podejść rozważnie i wszystko do siebie odpowiednio dobrać .

Pytanie jest następujące czy da się coś z tym zrobić? Może jest możliwość spięcia tego w innej konfiguracji. Szkoda bo trochę mnie to już kosztowało czasu i kasy.
    Oszczędźcie zbędnych komentarzy.
    Z góry dziękuję za odpowiedź .

A dlaczego nie 15szt. i dlaczego nie ma żadnego rezystora włączonego w szereg z grupą połączonych szeregowo LEDów?
    Zrób trzy grupy po cztery LEDy - w sumie 12szt. - i daj w szereg w każdej grupie rezystor.
    Jak policzyć jego wartość oraz moc to poszukaj sobie na forum, ponieważ ile razy można pytać o to samo.
    Jak już przekonałeś się, potrzebny jest też "lepszy" radiator.
  • REKLAMA
  • #5 11926910
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 11926985
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Najpierw to trzeba zmierzyć napięcie tego zasilacza bo nie oznaczaja, że on daje na wyjściu napięcie równe 12V; może być dużo wyższe.

Radiator, może być tez za mały na tyle diod
  • REKLAMA
  • #7 11927493
    skyguy
    Poziom 16  
    Ocena: 185
    Najpierw to trzeba się zorientować co to za zasilacz, stało-napięciowy czy stało-prądowy. Diody najłatwiej zasilać zasilaczem stało-prądowym wówczas nie potrzebujesz żadnego drivera.
    Diody tego samego typu możesz zrównoleglić tym samym dzieląc prąd na pół.
    Mówiąc o tego samego tupu mówię również o kolorach.
    np. Większość diod ma spadek napięcie w okolicach 3.3V ale czerwone np. 2.7V więc jak byś to zrównoleglił większy prąd pójdzie przez diody czerwone.

Jeśli jest to zasilacz stałonapięciowym najtańszym rozwiązaniem będzie dodanie liniowego drivera w każdą gałąź np. DW8501 kosztuje 2.5zł z możliwością ściemniania po PWM prąd max 1,5A.
    Przy liniowym Driverze najlepiej dopasować ilość diod pod napięcie żeby nie wymuszać na nim dużego spadku.
    np. 3.3.3V=9,9V więc dla zasilacz 12V jest to w miarę optymalne, 2 (6,6V) będzie się grzał driver 4 (13,2V) nie wyrobi zasilacz.

Przy prądzie około 700mA diody osiągają temperaturę około 90st. C na złączu więc odprowadzenie ciepła jest niezbędne. To nie prawda że diody się nie grzeją.

Quarz
    Przy power ledach nie stosuje się rezystorów. Jedna leda pada (przeważnie na zwarcie) i pali się reszta - cała reszta, najpierw w gałęzi z zepsuta ledą potem następne, bo rezystor nie ograniczy już prądu.
    Jak widzisz warto pytać jak się nie jest pewnym po to jest ten dział.
  • #8 11927675
    kubikson
    Poziom 9  
    Dane z instrukcji zasilacza

Napięcie wejściowe:100-240V~
    Prąd wejściowy 0,4A, 0,9A, 1,2A
    Częstotliwość: 50/60Hz
    Napięcie, prąd wyjściowy 12VDC, 1,2A(15W), 2,5A(30W), 4.0A(48W).

Sprawdzałem miernikiem napięcie wyjściowe jest ok 12,4 V . Nie potrafię odpowiedzieć jaki to zasilacz na opakowaniu pisze że jest to zasilacz LED

Dioda czerwona 3W wszystkie dane , które mam na jej temat:
    Informacje:

Długość fali: ok. 630nm
    Napięcie zasilania (VF): 2,2-2,6V
    Prąd (IF); 700mA
    Jasność: 70-80LM
    Kąt świecenia: 120-140 stopni

Diody są przylutowane do standardowych radiatorów a następnie umieściłem je na radiatorze o wymiarach :
    - długość: 100mm
    - szerokość: 81mm
    - wysokość: 35mm
    - materiał: ALUMINIUM
    - waga: ok 215g
  • #9 11928049
    skyguy
    Poziom 16  
    Ocena: 185
    Czyli masz zasilacz stało-napięciowy 12V 48W max 4A i bez drivera, który będzie ustalał stały prąd się nie obejdzie. Jeszcze dochodzi spadek napięcia na kabelku, jak długi masz kabel i przekrój żył?

Znasz może producenta LED? Można by zobaczyć, jaki jest spadek napięcia na LED i wówczas byłoby wiadomo, ile można podłączyć w szereg diod, zwłaszcza że to są czerwone diody i może akurat da radę 4.

Możesz użyć tych driverów które wcześniej pokazałem DW8501 jak byś miał problem z doborami rezystora ustalającego prąd mogę Ci pomóc. Cały schemat w datesheeet:
    http://download.maritex.com.pl/pdfs/sc/8501.pdf

Zobacz ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2342517.html

Zrobiłem płytkę do której możesz podłączyć do 6 łańcuchów LED max prąd na każdy kanał do 1.5A. Mam jeszcze płytki prototypowe lutowane ręcznie, jeśli nie chcesz sam kombinować z lutowaniem driverów możemy się dogadać na pvr.
    Ta płytka będzie kompatybilna z Twoim zasilaczem, każdy kanał może być dodatkowo ściemniany przez PWM.
  • REKLAMA
  • #10 13367846
    kubikson
    Poziom 9  
    Czy do czterech diod 6V 700mA wystarczy zasilacz stało prądowy o parametrach wyjściowych 3-30V 700mA ? czy na każda diodę osobny zasilacz ?
  • Pomocny post
    #11 13368142
    goldi74
    Poziom 43  
    kubikson napisał:
    Czy do czterech diod 6V 700mA wystarczy zasilacz stało prądowy o parametrach wyjściowych 3-30V 700mA ? czy na każda diodę osobny zasilacz ?

Wystarczy 1 taki zasilacz. Diody łączysz szeregowo.
  • #12 13368150
    kubikson
    Poziom 9  
    Bez dodatkowych stabilizatorów napięcia na 6V?
  • Pomocny post
    #13 13368327
    goldi74
    Poziom 43  
    kubikson napisał:
    bez dodatkowych stabilizatorów napięcia na 6V ?

LED są zasilane prądowo a nie napięciowo. Stabilizację prądu zapewnia ten zasilacz a jego napięcie wyjściowe ustala się samoczynnie w zakresie 3V - 30V.
  • #14 13368603
    kubikson
    Poziom 9  
    I wszystko jasne. Dziękuję serdecznie za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił 14 diod LED 3W oraz zasilacz 12V 4.0A, jednak po 15 minutach pracy radiator osiąga bardzo wysoką temperaturę. W odpowiedziach zasugerowano, że problem wynika z braku odpowiedniego drivera do diod oraz niewłaściwej konfiguracji połączeń. Rekomendowano podłączenie diod w grupach z rezystorami, a także sprawdzenie parametrów zasilacza. Użytkownik został poinformowany, że diody LED powinny być zasilane prądowo, a nie napięciowo, co wymaga zastosowania stabilizatorów prądu. Wskazano również na konieczność poprawy odprowadzania ciepła z diod.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA