logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo MK2 LPG - Wzrost spalania i falowanie obrotów, co zrobić?

Patryk.Mi 13 Lut 2013 20:43 4284 6
REKLAMA
  • #1 11930867
    Patryk.Mi
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam panowie i proszę o pomoc !!!!!!!!!!
    Mam forda mondeo mk2 z instalacja gazowa 2 generacji. Moje pytanie to dlaczego spalanie wzrosło z 9l na 15l silnik faluje na gazie pomiędzy 500 obr a 1000 obr gdy jest rozgrzany a gdy jest zimny po przełączeniu na gaz całkowicie gaśnie i jest problem z odpaleniem. Na benzynie jest wszystko ok. Wymieniłem już sondę lambdę i parownik ponieważ było w nim pełno syfu i membrany były już sztywne i brak poprawy gdy faluje na obrotach to śmierdzi gazem. silnik krokowy dostaje prąd bo sprawdzałem gdy chciałem wcisnąć tłoczek to idzie bardzo ciężko i moim zdaniem jest to nie prawidłowe lecz nie jestem pewien. Czy jeśli chciałbym założyć zamiast krokowego śrubę to co z kablami i czy wtedy przestanie falować ??
  • REKLAMA
  • #2 11930930
    maszan
    Poziom 25  
    Ocena: 133
    Nie prosciej podjechac na regulacje ?nowy parownik nie wiadomo jak wyregulowany- widac ze zalewa z twojego opisu.
  • REKLAMA
  • #3 11931624
    Patryk.Mi
    Poziom 9  
    Zapewne prościej kolego tylko że ja jestem tylko biednym uczniem więc staram się jakoś sam dojść do usterki i proszę o pomoc
  • Pomocny post
    #4 11933255
    maszan
    Poziom 25  
    Roznica w spalaniu to wydatek na regulacje. Najprosciej zapnij miernik w zakresie do 20V miedzy kabel z sondy lambda, a mase silnika: silnik zagrzany do temp. roboczej, sprawdz jakie napiecie generuje sonda- jesli okolice 0.8-1V to pomalu wkrecaj srube naprezenia membrany na reduktorze i obserwuj wskazania napiecia(mozesz co jakis czas wkrecic na obroty)jesli zacznie oscylowac 0.1-0.8V to znaczy, ze aktuator zaczal prace.Potem zobacz co sie dzieje z napieciem na sondzie jak wkrecisz silnik na ok 3000obr: czy zaczyna od razu oscylowac czy stoi chwile albo na 0.1V lub 0.8V.Od tego zalezy czy naprezenie membran wrecac czy odkrecac.Aha przed tym wszystkim wymien filtr powietrza.
  • REKLAMA
  • #5 11934712
    Patryk.Mi
    Poziom 9  
    Ale czy od tego też faluje i co z tym silniczkiem krokowy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11936380
    maszan
    Poziom 25  
    Faluje bo go zalewa i zawor obejsciowy wolnych obrotow probuje skorygowac obroty .Aktuator to jest tloczek na srubie, wiec ma jakas samohamownosc i dlatego moze isc z oporem:mozesz go umyc i wypsikac zadkim olejem .
  • #7 11936442
    Patryk.Mi
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki po weekendzie odezwę się czy po skutkowało

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fordem Mondeo MK2 wyposażonym w instalację gazową 2. generacji, gdzie spalanie wzrosło z 9l do 15l, a silnik falował na obrotach między 500 a 1000, szczególnie po przełączeniu na gaz. Po wymianie sondy lambda i parownika, problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być niewłaściwa regulacja parownika oraz zalewanie silnika gazem. Rekomendowane jest sprawdzenie napięcia generowanego przez sondę lambda oraz regulacja napięcia membrany w reduktorze. Dodatkowo, zaleca się wymianę filtra powietrza oraz czyszczenie silniczka krokowego, który może być zanieczyszczony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA