logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HR-734 - Wymiana lasera- konieczność kalibracji ?

dr.Burski 13 Lut 2013 22:03 2109 6
REKLAMA
  • #1 11931420
    dr.Burski
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam.
    W dvd Samsung HR-734 padł laser ( po włożeniu płyty po kilkunastu sekundach ją wypluwa). Czy po wymianie samej optyki (laser SOH-DR3) wymagana jest kalibracja lasera ? Czytałem w innym poście o kalibracji, że jest to nie wykonalne w warunkach domowych.
    Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie w/w informacji.
    Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 11932174
    kwarek23
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Jeżeli laser jest wymieniony umiejętnie nie widzę takiej potrzeby,w najgorszym wypadku zakupić razem z mechanikom koszt z reguły nie jest o wiele większy.
  • REKLAMA
  • #3 11932241
    dr.Burski
    Poziom 14  
    Laser z mechanizmem jest niestety nie osiągalny.
  • #4 11932250
    kwarek23
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Witam.
    Z mojego doświadczenia wynika tak jak pisałem poprzednio,nie zdarzyło mi się przeprowadzać żadnej kalibracji jakkolwiek to rozumieć po wymianie głowicy laserowej zakupionej z pewnych źródeł nigdy nie miałem problemu ze sprzętem,zawsze uzyskiwał całkowitą sprawność.

PS.Może podaj jakiś link gdzie to wyczytałeś chętnie zerknę w info.
  • REKLAMA
  • #5 11935929
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    dr.Burski napisał:
    W dvd Samsung HR-734 padł laser ( po włożeniu płyty po kilkunastu sekundach ją wypluwa)

Nie znam dokładnie tego dvd, ale wypluwanie płyty wcale nie musi być objawem uszkodzonego lasera. Może być objawem uszkodzonego mechanizmu tacki, czy czegoś podobnego.
  • #6 11936658
    Jingiel
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Zacznijmy od tego, że jest to nagrywarka dvd.
  • REKLAMA
  • #7 11947390
    dr.Burski
    Poziom 14  
    Nie wypluwa płyty od razu po zamknięciu. Próbuje pokręcić płytą i po jakiś 15 sekundach wysuwa tackę.

Zakupiłem sam laser w impelu i po wymianie wszystko gra.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odtwarzaczem DVD Samsung HR-734, który po włożeniu płyty ją wypluwa, co sugeruje uszkodzenie lasera. Po wymianie lasera SOH-DR3 pojawiło się pytanie o konieczność kalibracji. W odpowiedziach podano, że jeśli wymiana została przeprowadzona prawidłowo, kalibracja nie jest konieczna. Zwrócono uwagę, że problem z wypluwaniem płyty może wynikać z uszkodzenia mechanizmu tacki, a nie samego lasera. Użytkownik, po wymianie lasera, potwierdził, że urządzenie działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA