logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kabel ekranowany ochroni przed zakłóceniami częstotl.?

8850 14 Lut 2013 21:14 2634 10
  • #1 11935591
    8850
    Poziom 21  
    Ocena: 285
    Witam. Chciałbym odszumić sygnał napięciowy idący z akumulatora 12V do CB radia w samochodzie. + idzie z + akumulatora, - z masy karoserii auta bezpośrednio omijając instalację elektryczną auta. Jaki powinienem zastosować kabel ekranowany i izolowany aby zapewnic sobie czysty sygnał na wejściu do radia? Czy ktoś może podać typ? Byłem w 2 hurtowniach elektrycznych ale takiego kabla nie mają, w samochodowym nie ma. w gospodarczym nie ma, w RTV mają tylko głośnikowe, w komputerowym jest tylko skrętka.

Źródłem zakłoceń są mechanizmy auta: alternator, kopułka zapłonowa, instalacja LPG, silniczek wycieraczek, pompa oleju, wody itd. Na specjalistycznym forum CB niektózy twierdzą że kable ekranowane izolowane są do niczego nie przydatne, wydaje mi się to błędne twierdzenie. Dlatego piszę w tym dziale gdzie czytają konkretni fachowcy.
  • #2 11935606
    JaDCorbeN
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Pewnie że nieprzydatne, szkoda kasy na nie. Jakie radio?
    U mnie na "dizlu" pracuje bez żadnych kabli ekranowanych i jest cisza.
    Może wystarczy pierścień ferrytowy na "+".
  • #3 11935629
    8850
    Poziom 21  
    Pierścień nie wystarczy, mam benzynę + lpg wiec dużo gorzej niż diesel.
    Auto słynie z okropnych szumów.
    Nie przydatne, ale co jest powodem tego że izolator/izolacja + oplot/ekran nie zadziała? Jestem ciekaw i chciałbym wiedzieć to od strony technicznej. Ja wiem, że trzeba usunąć źródła emisji, ale pół silnika nie będę wymieniał aby była cisza na radiu. Chciałbym połaczenie zasilania zrobić dobrze.
  • #4 11935733
    JaDCorbeN
    Poziom 15  
    Ekran jest do zewnętrznych zakłóceń, a w tym przypadku podłączasz do czegoś co robi zakłócenia.
    Kilka radii miałem w różnych samochodach, ale żadne nie wymagało "odszumiania". A najbardziej się o"dizla" martwiłem bo tam tych czujników "nadziabane" :D
    Właśnie od takich zakłóceń jest ferryt lub filtr wmontowany na kabel zasilające. Po prostu wytłumia zakłócenia "idące" kablem.
  • #5 11935780
    8850
    Poziom 21  
    Rozumiem kolego, dziękuję za wyjaśnienie.
    PIerścień ferrytowy musi być założony na kabel zasilający plus i minus, tak?
    Czy mógłyś mi ponadto polecić filtr/kondensator który sprawdza się i działa? Bo podobno te filtry sprzedawne za 20/30 PLN na allegro do oszumiania radia nie sprawdzają się.
  • #6 11935796
    JaDCorbeN
    Poziom 15  
    Kiedyś kombinowaliśmy tak:
    pręt ferytowy, na nim nawijaliśmy kabel zasilający i już. Dobrze to z radiami działało :D
    Tu możesz na jednym pręcie/pierścieniu nawinąć "+" sprawdzić a na drugim "-" jak nic nie da.
  • #7 11935896
    8850
    Poziom 21  
    kartofel12 napisał:
    Kiedyś kombinowaliśmy tak:
    pręt ferytowy, na nim nawijaliśmy kabel zasilający i już. Dobrze to z radiami działało :D
    Tu możesz na jednym pręcie/pierścieniu nawinąć "+" sprawdzić a na drugim "-" jak nic nie da.

Miałeś pręt ferrytowy z magnesu zwykłego czy neodymowego. Akurat mam takie drugi w posiadaniu. Mogę zastosować?
  • #8 11937874
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1954
    Radziłbym nie podłączać minusa z karoserii tylko tak jak plus, bezpośrednio z akumulatora.
  • #9 11948015
    8850
    Poziom 21  
    stomat napisał:
    Radziłbym nie podłączać minusa z karoserii tylko tak jak plus, bezpośrednio z akumulatora.

A czy istnieje jakaś różnica pomiędzy podłączeniem prosto z akumulatora - a spod karoserii? czy to jest ważne? Czy mógłby się zmienić jakiś parametr?
  • #10 11955848
    Misiak
    Poziom 12  
    Możesz nie mieć "pełnego" minusa poprzez różne połączenia na karoserii (rezystanja styku)
  • #11 14027870
    8850
    Poziom 21  
    Ok. dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na odszumienie sygnału napięciowego z akumulatora 12V do CB radia w samochodzie, omijając instalację elektryczną pojazdu. W odpowiedziach podkreślono, że kable ekranowane mogą być nieefektywne w przypadku zakłóceń generowanych przez mechanizmy samochodowe, takie jak alternator czy zapłon. Zamiast tego, sugerowane są pierścienie ferrytowe oraz filtry na kablu zasilającym, które mogą tłumić zakłócenia. Użytkownik został również poinformowany o konieczności podłączenia minusa bezpośrednio z akumulatora, aby uniknąć problemów z rezystancją styku na karoserii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA