logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć CB radio, by uniknąć zakłóceń w głośnikach samochodowych?

Loverick 24 Maj 2006 08:31 1515 2
REKLAMA
  • #1 2657574
    Loverick
    Poziom 11  
    :?:

Witajcie radiowcy - jestem szczę śliwym posiadaczem CB od niedawna, na początku miałem podłączone radyjko klasycznie pod zapalniczkę i było OK - jednak nie lubię jak mam widoczne jakieś kable - to raz - a dwa zapalniczka ma zasilanie tylko kiedy włącze zapłon. Postanowiłem więc podłączyć CB do żrudła gdzie prąd jest zawsze więc... podłączyłem do przewodów zasilających radio samochodowe i.... działą ale jak włączy CB a gra muza w raduio i mówię do gruchy mój głos przechodzi w głośniki samochodowe.

I tu moje pytanie - pod jakie zasilanie najlepiej podłączyć CB czy bezpośrednio pod klemy akumulatora (taki mi radził kumpel z roboty) i gdzie najlepiej złapać masę.

dziękuję za wyrozumiałość mojego laicyzmu
  • REKLAMA
  • #2 2657659
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    1. Najlepiej pod klemmy, pod warunkiem że jak najbliżej klemmy plusowej będzie na dołożonym przewodzie stosowny do przekroju przewodu bezpiecznik. Chyba że chcesz puścić autko z dymem...

2. No i zależy jaka konstrukcja klemm, jeśli przewody są do nich wlutowane to lepiej poszukać innego punktu, np. końcówka alternatora do której leci gruby przewód z akumulatora.

3. Masę można przy okazji z głównego punktu masy (gruby przewód z akumulatora) - z CB i tak wychodzi dwużyłowy przewód.

4. Oczywiście na przewody od CB trzeba założyć stosowne końcówki - maswa to zwykle będzie śruba M8, alternator M6 - i porządnie dokręcić.
  • #3 2658073
    Loverick
    Poziom 11  
    dzięki pokombinuję
REKLAMA