logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie umieścić bezpiecznik na przewodzie zasilającym radio CB?

dopiotrek 10 Maj 2007 08:03 2747 4
REKLAMA
  • #1 3868398
    dopiotrek
    Poziom 11  
    Ocena: 45
    Witam!
    Mam takie banalne pytanko. Chodzi o podłączenie CB w samochodzie.
    Pociągnąłem przewody zasilające radio bezpośrednio do akumulatora, bo wyczytałem, że tak jest najkorzystniej.
    Pytanie brzmi:
    Czy ma jakiekolwiek znaczenie miejsce umiejscowienia bezpiecznika na przewodzie zasilającym radio. Chodzi mi o to czy on powinien być przy źródle zasilania (akumulator) czy może przy odbiorniku (CB)? W pierwszym przypadku bezpiecznik byłby pod maską silnika, a w drugim w kabinie.
    Czy może nie ma to znaczenia?
    Proszę o fachową informację!
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 3868433
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Lepiej będzie gdy umieścisz bezpiecznik przy akumulatorze. A drugi bezpiecznik (zabezpieczający radyjko ) jest na kablu fabrycznym zasilającym radjo.
  • REKLAMA
  • #3 3868454
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam

A nie prościej było podłączyć radio pod gniazdo zapalniczki ?

Z elektronicznego punktu widzenia miejsce w którym będzie bezpiecznik nie ma znaczenia, jednak tak jak napisał kolega wyżej, bezpiecznik lepiej dać przy akumulatorze, ponieważ w razie uszkodzenia przewodów zasilających unikniemy pożaru.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3868461
    kaczmarj
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Nie ma znaczenia czy zasilisz radio bezpośrednio z akumulatora czy już z istniejącej instalacji. Jeśli w skrzynce bezpiecznikowej dysponujesz wolnym obwodem to nawet lepiej jest się wpiąć w ten obwód. Spadek napięcia na zasilaniu radia jest tak mały że wręcz pomijalny i zasilanie bezpośrednio z akumulatora mija się z celem. Jeśli już takie zasilanie wykonałeś to zabezpiecz przewód bezpiecznikiem przy akumulatorze. Unikniesz np. pożaru w momencie uszkodzenia izolacji przewodu nie zabezpieczonego bezpiecznikiem. Rozważ jeszcze raz montaż ze skrzynki bezpiecznikowej. Ja swoje radio mam zasilane z tego samego bezpiecznika co zwykłe radio samochodowe. Nawet nie zakładałem większego bezpiecznika. Wystracza to co jest fabryczne. Jestem elektrykiem i umiem to wszystko policzyć.
  • #5 3986011
    Arek37
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    A skoro radio już jest zasilane to trzeba by wspomnieć o strojeniu anteny. Lepiej słyszysz ale przede wszystkim Ciebie lepiej i dalej słyszą. Jeśli radio nie wbudowanego miernika SWR to trzeba będzie się w taki zaopatrzyć lub stroić w serwisie RTV. Dopuszczalny SWR wynosi 1,2 ale większość anten stroi się dosyć "ostro" dlatego polecam stroić na minimalne wskazanie dla środkowego kanału... ( w sumie najpotrzebniejsza "19" jest też po środku :-) )
    Pozdrawiam
REKLAMA