logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagłośnienia do 18 tys. zł: DYNACORD, EV, LDM, JBL MRX, HK AUDIO?

muzykpsr 14 Lut 2013 23:25 7698 40
Najlepsze odpowiedzi

Jakie pasywne nagłośnienie do 18 tys. zł wybrać na sale 100–300 osób i małe plenery oraz czy warto inwestować w końcówki klasy D?

Do takiego zestawu lepiej nie iść w układ 15" + 18" ani w Crown XLS2500; rozsądniejsze będą górki 12" + driver z subami, bo w konfiguracji 15"+18" pojawia się dziura w środku pasma i spada przejrzystość [#11937298][#13193363] Końcówki impulsowe są według dyskutantów sensowne głównie do basów, a na górki dobre konstrukcje zaczynają się dopiero od około 4–5 tys. zł; jako tańsze propozycje padły ADS PLX2400 na bas i LX1100/1400 albo T.AMP D3400/ProLine 3000 na resztę [#11937298][#11937868] JBL PRX/MRX oceniono jako drogie względem możliwości, a EV jako niewiele lepsze pod tym względem [#13192281]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 11936328
    muzykpsr
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Zacznę od tego co mam na pokładzie w tej chwili:
    2 x JBL JRX 115 końcówka ADS lx 110
    2 x JBL JRX 118s Powermixer Yamaha EMX 512 sc
    Mixer Mackie CFX-20 MKII
    Nagłaśniamy trzy klawisze , bębny akustyczne oraz 3 wokale na salach od 100 do 300 osób oraz małe plenery.
    Gram na tym 8 lat i nigdy nie było awarii ale jakość brzmienia raczej nie powala na kolana.
    Teraz chce zainwestować 18 tyś. zł.
    Raczej nie chcę aktywnego sprzętu wole pasywny (kwestia gustu)
    Pierwsze moje pytanie : Co sądzicie o super mocnych i ultra lekkich końcówkach (zdaje się klasa D) ? Czy są lepsze od tradycyjnych z trafo.
    Acha miksera nie zmieniam .! Tylko samo nagłośnienie.
    Podam marki które mnie interesują:

DYNACORD, EV, LDM, JBL MRX, HK AUDIO, może coś podpowiecie.
    Układ 2 basy + 2 górki lub 4 basy + 2 górki
    no i końce mocy 2 szt. , myślę o ADS , CROWN , ELMUZ , T_amp

Dodam jeszcze że wymyśliłem sobie tak:
    Końcówki ADS 1400 lx do basów
    do górek Crown xls 2500
    basy JBL MRX 518
    górki JBL MRX 515
    crossover dbx 234xl

no a dynacord i ev to raczej chyba nie ta półka...(ja chce nówki sztuki.)

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11937298
    wyrokulicy
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Tego Crowna bym odpuścił...Lepiej już plx2400 na bass, i lx1100/1400 na górki...
    Końcówki impulsowe są fajne do basów, bo te dobrze grające na górze zaczynają się od ok 4-5kzł (PKN chyba najtańsze)
  • #3 11937596
    muzykpsr
    Poziom 11  
    no dobrze , daruje sobie te impulsowe końce chociaż elmuz 2 x 1000 kosztuje koło 2500zł....

a co do ads ... czy są jakieś lepsze końcówki w podobnej cenie np. t-amp??

i co sądzicie o tych JBL MRX ?? Patrzyłem jeszcze na LDM na głośnikach B&C albo coś HK (o tych wiem bardzo mało, nie wiem nawet na jakich przetwornikach je robią ale słyszałem ze też dobry sprzęt).

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
  • Pomocny post
    #4 11937868
    wyrokulicy
    Poziom 23  
    Nie miałem MRX wiec nie wiem...

Z T.AMP to albo ProLine 3000 (na basy) lub D3400, na górki TA, model zależny od potrzebnej mocy... Ciekawa wydaję się być końcówka STX PA.2500 w stosunku do T.AMP serii TA.

Elmuzy impulsowe są dość rzadkie, osobiście widziałem dwie opinie, obie pozytywne, ale to tylko dwie opinie.
  • #6 11942892
    muzykpsr
    Poziom 11  
    Wymyśliłem sobie coś takiego co sądzicie o tym zestawie i czy może konkurować z JBL MRX

Pol Audio TP-118 X 2szt
    Pol Audio PA-112-400 ah x 2szt
    Końcówka KEMPTON KDA 2402/2 x 2szt
    Dbx234xl

Będzie to kosztowało 17000zł
    co o tym sądzicie? podkreślam ze to zestaw na duze sale i małe plenerki do 300 osób

(dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11945087
    mossberg
    Poziom 12  
    za 16tysi brutto masz dwa zestawy Bose L1S + bass B1
    polecam
    rozniesie spokojnie imprezę na 300-500osób

też kiedyś nie wierzyłem ale teraz bym tego nie zamienił na nic innego
    dynamika i bas rewelacja! do tego rewelacyjny wokal
    no i mobilność - takie dwa zestawy wrzucasz do bagażnika np do Astry(hatchback)

(dj-MatyAS)
  • #8 11945682
    muzykpsr
    Poziom 11  
    no o tym nie myślałem
    dzięki pogrzebie troche w sieci i pomyśle

(dj-MatyAS)
  • #9 11949801
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    mossberg napisał:
    dwa zestawy Bose L1S + bass B1

Słyszałem taki zestaw, ale na pewno nie wystarczy:
    muzykpsr napisał:
    na duze sale i małe plenerki do 300 osób

Napisz też do NAW i DrAus-a, powinni ci coś zaproponować w tej kwocie.

Pozdrawiam.
  • #10 11949873
    mossberg
    Poziom 12  
    DjMapet napisał:
    mossberg napisał:
    dwa zestawy Bose L1S + bass B1

Słyszałem taki zestaw, ale na pewno nie wystarczy:

Obawiam się, iż nie mogłeś tego słyszeć bo model Bose L1S jest na rynku europejskim może z miesiąc.
    Może słyszałeś "Compact-a" (L1 Compact) - ten rzeczywiście będzie za słaby.

Niedowiarków zapraszam do Łodzi na "odsłuchy"

Osobiście mamy własnego L1 i praktycznie za każdym razem jak go wyciągamy gdzieś u klienta z pokrowca to widzę ironiczne spojrzenia i minki, które po odpaleniu sprzętu rzedną...

Pozdrawiam
  • #11 11954259
    dr_aus
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Jeszcze się taki nie urodził, co by z takiego małego basu ( o potężnej mocy maksymalnej 125W) zrobił coś sensownego na mała imprezę masową typu 18stka. Wrażenie to robi chyba na 15letnim chłopcu co sprzęt etradowy widział na szkolnej dyskotece w gimnazjum i to tylko przy odsłuchu w jego pokoju. Nie wiem co ty chcesz w plenerze z tym zrobić, podstawkę pod piwo?

Jest taka stara prawda estrady. Żeby zostać docenionym najpierw musisz zostać usłyszany. W świetle tego najbardziej znienawidzony zestaw JRX sprawdzi się lepiej niż ten BOSE. ( a co dopiero inne sprytniejsze)
  • #12 11955352
    mossberg
    Poziom 12  
    muzykpsr napisał:
    (...)
    Nagłaśniamy trzy klawisze , bębny akustyczne oraz 3 wokale na salach od 100 do 300 osób oraz małe plenery.
    (...)

- to po pierwsze. Czyli nie mówimy o plenerach typu "koncert" bo do takich to zapraszam po HK, L-acoustic albo Meyera. Nawet seria Bose RoomMatch sobie poradzi.

Co do Bose to standardowa reakcja "akustyków" i innych związanych z audio(w tym często największych fachowców noszących "kejsy").
    Usłyszysz to kiedykolwiek to pogadamy.
  • #13 11955550
    wyrokulicy
    Poziom 23  
    Cytat:
    - to po pierwsze. Czyli nie mówimy o plenerach typu "koncert" bo do takich to zapraszam po HK, L-acoustic albo Meyera. Nawet seria Bose RoomMatch sobie poradzi.

Co do Bose to standardowa reakcja "akustyków" i innych związanych z audio(w tym często największych fachowców noszących "kejsy").

Coraz bardziej podejrzewam że "kolega" ma jakiś zysk w tym polecaniu Bose, albo przynajmniej nadzieje...gdzie taki zestawik na plener, nawet mały? ?Na salę owszem, jakoś nie dużą może to i da radę, ale nie wiem - nie słyszałem, jednak pewnych praw fizyki nie przeskoczysz i z "Tico nie zrobisz Ferrari" (odniesienie do rozmiaru...) :)
  • #14 11956105
    mossberg
    Poziom 12  
    No pewnie, że mam interes! Taki sam jak w polecaniu np. Meyera, HK, JBL, DB czy nawet ADS, LDM, StageLine. Ot po prostu zajmuję się tym na co dzień.
    Staram się wysłuchać czego potrzebuje końcowy użytkownik i polecić mu coś optymalnego.
    Nie każdy musi mieć liniówkę i 18-sto calowe basy!

Nie słyszeliście czegoś więc generalnie nie ma sensu dyskutować. Co chcecie mi udowodnić?
    Jeszcze rok temu też miałem takie podejście, a teraz uważam, że chamskie klamoty w "filcu" na statywach plus plątanina kabli jest nie potrzebna.

PS. tutaj znalazłem niezależną opinie realnego użytkownika:
    http://www.faktor.pro/page/index/138/BOSE%20Systemy%20L1%20-%20ciekawy%20artyku%C5%82

...i jego idealne motto do tej dyskusji;cyt: "Widzieli a nie słyszeli. Słyszeli a nie widzieli… Chcieliby, ale …? A ja widziałem, słyszałem i co najważniejsze – używam!(...)"

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #15 11956830
    dr_aus
    Poziom 24  
    Mossberg spuść z tonu. Czy uważasz, że trzeba coś słyszec, żeby realnie ocenić możliwości techniczne sprzetu? Chcesz z prawami fizyki walczyć?
    Kto Ci powiedział, że polecamy klamoty w filcu. Rozejrzyj się dokładniej co się dzieje na rynku nawet polskim.
    Nie każdy musi miec 18calowe głośniki, jak go stać to może kupić więcej np 12''. Ale nie jakies popierdółki po 100W tylko estradowe o dużej sprawności. To co pokazałeś to się nadaje na konferecję lub muzyke do kotleta, ale napewno nie na impreze tematyczną.
  • #16 11956990
    mossberg
    Poziom 12  
    Idąc kolegi retoryką - kto powiedział, że polecam na duże imprezy plenerowe(czytaj: koncerty) Bose L1S !?!
    Kolega muzykpsr chce nagłośnić sale 100-300 osób i czasem "małe plenery" i do tego w zupełności proponowany sprzęt wystarczy.
    Piszę to świadomie jako użytkownik takiego systemu.

Co do praw fizyki to takowe porównania znaleźć można na każdym forum gdzie ktoś proponuje Bose(np do domu), a ktoś inny uważa, że to nie może grać bo co miało by wytworzyć ciśnienie akustyczne itd
    Sam jestem po Politechnice(dodatkowo nawet podyplomówka) i znam się na fizyce, elektryce itd i też ciężko mi wytłumaczyć to co słyszę...
    Dla mnie też(przynajmniej w teorii) musi być odpowiednia membrana aby "wypchnęła" powietrze w pełnym paśmie. Czasem mam wrażenie, że po prostu inżynierowie z Bose znaleźli sposób jak oszukiwać ludzki narząd słuchu...

Tak czy inaczej apeluję do kolegów niedowiarków - podjedźcie sobie do jakiegoś dealera i niech Wam to odpali.

To wszystko z mojej strony w tym temacie.
  • #17 11957067
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    Widziałem i słyszałem (opisane w innym temacie), może to nie był zestaw L1S + bass B1, ale na pewno były dwa słupki i cztery moduły niskotonowe, więc zapewne to był L1. Owszem brzmiało czysto, selektywnie, ale bez dynamiki, uderzenia. Może jak by każdy instrumentalista miał osobny słupek i odpowiednią ilość modułów niskotonowych, zabrzmiało by dynamiczniej. Z drugiej strony, jeśli faktycznie tego typu nagłośnienie miało by te wszystkie cechy o których opowiadają jego fascynaci, było by powszechnie stosowane przy nagłaśnianiu dyskotek, sal koncertowych, czy klubowych.
    Masz, to ciesz się, używaj i tyle.
    Tego typu systemy, to już nie jest domena firmy Bose, robi je już sporo firm, w tym krajowa (BA) i jakoś nie wpływa to na masowość zastosowań.

mossberg napisał:

He, he, myślę, iż ktoś taki jak dr_aus, nawet nie musi tego słuchać, by wyrazić swoją opinię.

Pozdrawiam.
  • #18 11958135
    Szeryf1997
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Polecam nagłośnienie firmy Hand Box lub PMP, wzmacniacze hm wg mnie najlepsze to Crown z serii CE
  • #19 11960953
    dr_aus
    Poziom 24  
    o :D:D:D Następny specjalista.... Wszyscy w branży wiedzą, że Crown serii CE to największa kupa ever, wliczając w to wszystkie najtańsze markowe chińczyki. Mógłbym się kilkadziesiąt minut rozwodzić o wadach fabrycznych, sposobie montażu na zaprojektowanej przez głupi komputer jednej wielkiej płytce z 1000cem przelotek, nie działającym limiterze, wyłaczającym się przy lekkim clipie zabezpieczeniu itd... ale skrócę... Kwintesencją poziomu tej końcówki jest genialny super wydajny radiator powstający po jednym uderzeniu stempla w aluminiową blachę :D.

Mossberg, słuchałem BOSE nie raz i niektóre podobały mi się, i masz rację, oni bazują na oszukiwaniu słuchu. Większośc ich zabawek tak działa. Natomiast tym się różni sprzęt profesjonalny od powszechnego, że sztuczki nie są wskazane, bo jednemu się podobaja innemu nie. Sprzęt profesjonalny ma odwzorowywac to co artysta wymysli, a nie producent.

Natomiast nie da się oszukać słuchu małym basem. No chyba, że podłączenie cichych satelit traktujesz jako oszukanie słuchu. Sa możliwe rozwiązania małych basów dla leniwych, czy tych których stać. Ale to jest metoda poprzez mały głosnik o bardzo dużej mocy np 12'' 1kW powielony ewentualnie w odpowiedniej ilości i napewno kosztuje sporo więcej niż wyśmiana przez Ciebie 18'' i napewno nie ma nic wspólnego z basem o mocy maksymalnej 125W na bodaj dwóch 8''.
  • #20 11967850
    easystudio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Co do serii Ce to może i są z nią problemy dla serwisantów nie wnikam bo ich nie naprawiam.4szt Ce pracowały w klubie DEKADA w Wawie gdzie pracowałem, czego one nie widziały.
    Wpierd....... taki dostawały że masakra kilo kurzu w środku i tak nie chciały się popsuć.
    A na Bose raz grałem nagłaśniając Warszawski zespół Hamak i powiem że dawało radę w klubie ,ale czym głośniej się to wykręca to ginie vokal i przestaje być selektywne.
    Mam EV QRX i Bose jest daleko za tym wynalazkiem
  • #21 12107850
    Szeryf1997
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Ja mam crowna ce 1000 już 14 lat. Nie miałem z nim żadnych problemów. I gra rewelacyjnie. W porównaniu z ads gra lepiej.

Dodano po 5 [minuty]:

Zapomniałem dodać, że mój crown jest Made in USA. :)
  • #22 13083267
    muzykpsr
    Poziom 11  
    Witam .
    Chciałbym dokończyć temat i oznajmić co w końcu kupiłem.

po wielu mądrych i mądrzejszych poradach zdecydowałem się jednak na nagłośnienie aktywne: ELECTRO-VOICE

basy: ELX-118p dwie szt.
    Za1-sub -dwie szt.
    górki: ELX-112p dwie szt.
    ZLX-112p dwie szt.

Jestem bardzo zadowolony z dźwięku i dynamiki jaką za 20000zł otrzymałem i mogę z tych "klocków" ustawiać takie nagłośnienie , jakie potrzebne jest na danej sali.

Dziękuje za pomoc wszystkim.
  • REKLAMA
  • #23 13084348
    JerzyPed
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witaj Kolego, to bardzo ladnie z Twojej strony, ze nas poinformowales o zakupach. Ja z mojej strony serdecznie gratuluje. EV nalezy do swiatowej czolowki i dokonales bardzo dobrego wyboru. Dobrze zrobiles, ze nie kupiles tego Bose o ktorym tutaj pisano. Mialem okazje tego sluchac kilka razy i raz na tym pracowac. Przedstawiciele firmy zapewniaja bardzo goraco, ze system naglasnia sale + 300 osob. To sie zgadza, ALE TYLKO NA KONCERCIE gdzie ludzie siedza cicho na krzeslach i sluchaja muzyki, jednak nawet i tam brakuje tej charakterystycznej dynamiki. Moj kolega piosenkarz bardzo dobrze imituje spiew Presleya i ma swoj wlasny godzinny show gdzie spiewa z dobrymi podkladami muzycznymi. Mial dosyc ciezkie kolumny HK i niedawno kupil Bose. Mielismy wspolna impreze gdzie najpierw on dal swoj show i nastepnie zaraz po nim zaczelismy grac muzyke do tanca. Gralismy na jego aparaturze BOSE. Juz podczas jego koncertu zauwazylem ze z jego bardzo dobrych podkladow muzycznych zniknal efekt stereo. Na jego poprzedniej aparaturze bylo slychac ladnie rozlozone podklady, np. z lewej strony czasami jakies stringi zagraly, z prawej jakies bongosy itd, te wszystkie instrumenty przemieszczaly sie stereofonicznie raz z lewej, raz z prawej i bylo to przyjemne dla ucha. Na koniec programu "Presley" znikal i glos speakera (po angielsku z amer. akcentem) oznajmial, ze przylecial wlasnie helikopter ktorym Presley odlatuje do Las Vegas, jednoczesnie slychac bylo bardzo ladnie stereofonicznie nagrany warkot silnika helikoptera i szum wirujacych "skrzydel". Robilo to duze wrazenie, efekt troche przypominal tzw. "wirujace glosniki" (leslie,) Na nowej aparaturze BOSE juz tego efektu stereo nie bylo, tylko ten warkot slychac bylo w kazdym miejscu sali dokladnie tak samo, monofonicznie. Byc moze dlatego, ze w tych slupkach te male glosniczki sa wbudowane pod roznymi katami i dlatego ten efekt stereo zanika (ale to tylko moja opinia, nie jestem tego pewien). Gdy zaczelismy grac muzyke do tanca, na sali zrobil sie ruch, szum i wtedy juz okazalo sie, ze brakuje dynamiki, kolega "Presley" podkrecal potencjometry ale to nieduzo pomagalo, brakowalo tzw "wykopu" szczegolnie brakowalo dobrego wyraznego basu. Tak jak juz poprzednio koledzy wspomnieli, fizyki (akustyki) nie da sie oszukac, dwa malutkie glosniczki basowe nie dadza rady na sali ok. 200 gdzie ludzie bawia sie, tancza, rozmawiaja, podspiewuja itd. Moim zdaniem Bose jest dobry dla trubadorow, do naglasniania tla muzycznego, "muzyki do kotleta", bar-pianistow itd. Ciekawe jest, ze przedstawiciele Bose potrafia bardzo sugestywnie przekonywac klientow o tym, ze to naprawde mocno brzmi, czesto zdarza sie, ze nowy wlasciciel ma tak mocno "wyprany mozg" ze nic go nie przekona o tym, ze do duzych sal i duzych imprez Bose jest za slabe.
    Zycze wszystkim Spokojnych Swiat,
    Jerzy
  • #24 13086314
    muzykpsr
    Poziom 11  
    jak ktoś potrzebuje mojej skromnej opinii na temat tego sprzętu z chęcią odpowiem na wszystkie pytania

miałem też problem z jedną z paczek (wada fabryczna) i mogę wszystkich uświadomić ze serwis AUDIO PLUS działa szybko i profesjonalnie :D
  • #25 13088883
    dr_aus
    Poziom 24  
    Jak zwykle, cudze chwalicie a swego nie znacie.
    Dziwne jak mało ludzi pisze z dumą że mój był made in poland...
  • #26 13089593
    muzykpsr
    Poziom 11  
    kolego to ja się pochwalę ze miałem hand boxa , pol-audio, i ldm , nawet eltrony i o każdej z tych marek da się powiedzieć coś dobrego
    A teraz mam ELECTRO-VOICE i jak dotąd to najlepsze paczki jakie miałem i choć zaryzykowałem bo nawet ich nie słyszałem przed zakupem to nie żałuje nawet w jednym procencie i co ważne tu się nie płaci za "logo" jak np. JBL

A co do polskich marek to mało się orientowałem i trudno by mi było wskazać coś podobnego made in poland poza LDM

Uważam ze warto eksperymentować i testować urządzenia różnych marek a jak dotąd ( nie licząc JBL ) graliśmy właśnie na polskim sprzęcie.

ps. mam jeszcze organy B1 na strychu.
  • #27 13091014
    JerzyPed
    Poziom 19  
    Jestem ciekawy jaka byla wada fabryczna tych EV, czy kolego mozesz dokladniej napisac. Ta firma pierwsza na swiecie zaczela dawac 5 lat gwarancji na swoje przetworniki. Dlatego jestem ciekawy jaka to byla wada.
    Pozdrawiam,
    Jerzy
  • #28 13091859
    muzykpsr
    Poziom 11  
    Żadna tajemnica, mianowicie jedno z gniazd XLR/JACK było uszkodzone.
    Kolumna działała na sygnale z miksera kablem XLR , a jak podłączałem Jack musiałem troszkę go wysuwać aby załapała.

Kolumna trafiła do serwisu do Niemiec i wymieniony został cały moduł wzmacniacza na nowy. Trwało to kilka dni (chyba 10).

Nawet nie wiem czy mogłem ja to uszkodzić ponieważ najczęściej podłączałem XLR .
    Ja tam nie zaglądałem ale podejrzewam że przygięta była jedna z blaszek stykowych i tyle.

Potem sprawdziłem resztę kolumn (mam ich 8) i nie stwierdziłem podobnego problemu.

Nie będę specjalnie bronił EV ale zawsze jakieś "podknięcia" się zdarzają w produkcji no i jedna z takich kolumn trafiła do mnie.

Mimo wszystko podtrzymuje co napisałem wcześniej jestem "mega" zadowolony z tego sprzętu . Od tamtej pory zagrały kilkadziesiąt imprez i wszystko działa pięknie.

Ale jeżeli coś się uszkodzi to na pewno napiszę.
  • #29 13094092
    JerzyPed
    Poziom 19  
    Dziekuje za informacje, okazuje sie, ze to byla tylko drobna usterka, ale firma solidnie podeszla do sprawy i wymieniono caly modul. Zycze milej pracy na tym sprzecie.
    Radosnych Swiat.
    Jerzy
  • #30 13191834
    siwysax
    Poziom 9  
    Witam. Proszę o poradę. Przymierzam się do zakupu kolumn estradowych ,
    zastanawiam się nad takimi konfiguracjami:
    Electro-Voice 2x ZLX 15P 2x ELX 118P Zestaw lub
    JBL 2x PRX615M + 2x PRX618S Zestaw. Dodam że nagłośnienie służyć bedzie do nagłośnienia imprez typu wesel itd. Wiem że wiele jest opinii o EV na forum ale chodzi mi konkretnie o porównanie tylko tych dwóch firm. Zalety jak i wady. Osobiści bardziej ciekawią mnie JBL-e Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowego nagłośnienia do 18 tys. zł, preferując sprzęt pasywny. Obecnie korzysta z zestawu JBL JRX 115 i 118s oraz miksera Mackie CFX-20 MKII, jednak nie jest zadowolony z jakości dźwięku. W dyskusji poruszane są różne opcje końcówek mocy, w tym ADS, Crown, T.AMP oraz głośników DYNACORD, EV, LDM, JBL MRX i HK AUDIO. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, wskazując na zalety i wady, a także sugerują alternatywy, takie jak zestawy Bose L1S. Ostatecznie, użytkownik decyduje się na aktywne nagłośnienie Electro-Voice, które spełnia jego oczekiwania pod względem dźwięku i dynamiki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA