logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagłośnienia na imprezy do 350 osób: HK Audio czy inne marki?

tomek137 06 Lis 2007 14:16 14669 38
Najlepsze odpowiedzi

Jakie nagłośnienie wybrać na imprezy do około 350 osób: zestaw aktywny czy pasywny i czy warto brać HK Audio, czy lepiej inną markę?

Na imprezy do ok. 350 osób forumowicze częściej polecają zestaw pasywny typu satelity + basy, najlepiej z górą 12" + driver i dołem na 18", niż małe aktywne paczki HK Audio [#4456436][#4474175] HK Audio LUCAS budził wątpliwości ze względu na niewielkie 8" górki i obawę, że na 350 osób może zabraknąć mocy [#4453706][#4453482] Najmocniej chwalono Pol-Audio: jakość brzmienia, niezawodność i sensowny serwis, a jeden z użytkowników podał, że zestaw tej firmy za 3600 zł nadaje się na wesela i niewielkie plenery 300–400 osób [#4457706][#4472962] Do takich paczek polecano końcówki Cresta, EV albo Crown, z zapasem mocy około 20% (np. przy 2x400 W RMS końcówka 2x600 W) [#4454148][#4457706] RCF oceniano jako dobrą firmę, ale modele ART 325i uznano za bardzo mobilne kosztem basu, a raczej dobre do konferencji i małej dyskoteki niż do grania na żywo [#4474175]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 4452070
    tomek137
    Poziom 10  
    witam. poszukuje nagłośnienia na chałturki (wesela, studniówki itp.) imprezy na max. 350 osób. mam mętlik w głowie, ponieważ w każdym sklepie muzycznym proponują mi coś innego... ja rozumiem, że chcą "wypchnąć" to co mają na stanie, ale żeby chociaż dwie opinie sie pokryły, to juz by mi dało do myślenia... a tu nic:( jedni obstaja za mackie, inni za hk audio (narazie według mnie najlepsza opcja), następnie box electronics, pol audio... duzo jest tego i nie wiem co wybrać. byłem nastawiony tylko i wyłącznie na zestaw aktywny, a teraz to juz sam nie wiem. bardzo proszę o pomoc!!! jeśli ktoś z Was korzystał z hk audio (system LUKAS) to proszę o opinie. niech piszą wszyscy, którzy mogą mi służyć swoją radą i opinią. pozdrawiam!!!!
  • REKLAMA
  • #2 4452125
    !katun!
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    zarejestruj się na www.zespolalibi.pl/forum Tam są ludzie którzy to mają, jest taki który to sprzedaje (podobno w b. okazyjnych cenach). Tam Ci najlepiej doradzą, bo to forum grajków.
  • #3 4453191
    amelx
    Poziom 16  
    Witam ,,nie powiem nic na temat zestawów aktywnych ,sam posiadam pasywny ,ale co słyszałem Mackie (made in china),kiedyś było lepsze brzmienie Mackiego bo było oryginalne (bodajże WŁOSKIE ), może się mylę....... a dlaczego nie chcesz pasywnego ??mikserek,koncóweczka,procesorek,kolumny trójdrożne .... i jeszcze jedno ,zestawy aktywne mają lepsze parametry przenoszenia pasma dopasowane do wzmacniaczy .Może się mylę z tymi stwierdzeniami , ale gdzieś to wyczytałem ...
  • REKLAMA
  • #4 4453378
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Każdy orze jak może. HK-audio to bardzo dobra firma. Ma tradycję. Mackie nigdy nie było Europejskie, teoretycznie to były Stany Zjednoczone a praktycznie Chiny. Pytanie czy paczki aktywne czy pasywne? Hm... nie ma złotego środka. Ja uważam że zestawy pasywne są bardziej uniwersalne ale czy lepsze od aktywnych? Nie wiem sam musisz się nad tym zastanowić. A co kupić? Nie słuchaj sprzedawców bo oni z tego żyją, zobacz co kreuje rynek. Poprzeglądaj strony firemek nagłośnieniowych i zespołów muzycznych. Zastanów się nad takimi firmami jak: RCF, EV, JBL, Zeck, Pol-Audio. Sam sobie wyrób zdanie.
  • #5 4453381
    tomek137
    Poziom 10  
    witam. o ile wiem, to mackie pierwotnie był robiony w USA, ale moge sie mylić. a wracajac do meritum sprawy...
    dla mnie nie ma znaczenia, czy bedzie to zestaw aktywny czy pasywny, choc z jednego źródła słyszałem, że zestawy pasywne będą wypierane przez zestawy aktywne, chocby właśnie ze względu na trafnie dobierane końcówki. to nie moja teoria, więc nie wiem jak jest na prawdę. po prostu chciałbym abyscie pomogli mi przy wyborze nagłosnienia. chcę przeznaczyc na to 7000, tzn. mam na myśli samo nagłośnienie bez miksera. na pewno duza część z Was korzysta z różnych nagłośnień. napiszcie jakie są Wasze wrażenia, opinie...

pozdrawiam
  • #6 4453444
    amelx
    Poziom 16  
    Witam ,właśnie jak napisał Paweł ,RCf ,JBl(oczywiscie bez serii JRX czy tam podobne TR....) ZECK i EV te firmy naprawdę grają.....
  • #7 4453482
    !katun!
    Poziom 22  
    Zaraz się odezwą Ci, co głoszą teorię że Mackie i RCF nie brzmią :)
    Miałem szczęście porównać ze znajomym dwa stoły Mackiego- nowy (chiński) i używany (USA, jak nowy). Nie dostrzegłem żadnej różnicy w brzmieniu.
    Ja bym wziął coś takiego http://www.musicaudio.pl/product_info.php/manufacturers_id/146.html/products_id/3030, nie jestem pewny czy nie zabrakłoby troszkę mocy na te 350osób, ale o to spytaj na forum ludzi którzy to mają (link w moim poprzednim poście), oni najlepiej wiedzą.
  • REKLAMA
  • #8 4453533
    tomek137
    Poziom 10  
    witam. no właśnie nad tym zestawem zastanawiałem sie najdłużej. i podobnie jak mój "przedmówca", obawiałbym sie czy nie zabraknie mocy na imprezie na której będzie np. 350 osób. podobno jakość jest świetna, ale niestety moc nie powala na kolana. z paczek pasywnych odpowiada mi brzmienie pol audio, choc przesłucham jeszcze kilka zestawów. tymczasem dziekuje za odpowiedzi i proszę o wiecej
    pozdrawiam
  • #9 4453706
    amelx
    Poziom 16  
    Ja nie mówię że mackie ,Rcf nie brzmi, tylko może ich nie wyróżniłem !!Ale wracając do setna... te górki w tym hk (8")mizernie to widzę , co do jakości brzmienia , nie podważam(jest OK), dół może zagrać, ale te górki !!...........No, na te 350osób to już chyba za mało .POZDRAWIAM ..
  • #10 4454045
    tomek137
    Poziom 10  
    ...czyli z tego co tu czytam, lepiej chyba bedzie jeśli uderze w zestaw pasywny. mam na oku pol audio, z tym, że zastanawiam sie nad 400W RMS na strone lub 500. cena za pol audio 500W to ok. 5000 kpl. a więc OK. tylko musiałbym do tego jakąś fajna końcóweczkę nabyć. jeśli macie jakieś sugestie, to bardzo chetnie poczytam. nie mam na myśli tylko końcówki. cały czas temat postu jest aktualny. po prostu chciałbym aby fajnie to grało:)

pozdrawiam
  • #11 4454145
    !katun!
    Poziom 22  
    amelx, wejdź, proszę na ten link: www.zespolalibi.pl/forumI przeczytaj, tam jest w dziale "Sprzęt" kilka tematów związanych z porównaniem różnych systemów LUCAS od HK. Warto zaznaczyć że w tych górkach nie siedzą byle jakie 8'...
    PS: Wygląda jakbym promował tamto forum, ale tak nie jest, po prostu tam są kolesie którzy to mają i co tydzień na tym grają, więc trudno o lepsze recenzje i odpowiedzi na nurtujące pytania. chyba...

Co do polaudio. Poppin gdzieś pisał, że niedawno znajomym polecił Dj1500 tej firmy,gdzie górki chowają się w bassreflexy dołu, i podobno pięknie gra, tylko cena.... (a gdzie tu końcówki)
  • REKLAMA
  • #12 4454148
    amelx
    Poziom 16  
    Witam , nie wiem czy ten pol audio jest na 15-stkach, czy 12-stkach,na temat końcówek to już inna bajka....ale zwróć uwagę na CRESTA,EV,CROWNA .....no i do tego zestawu np.2x400W RMS minimum wzmacniacz 2x600W , to ci zagra.( i jeszcze zwróć uwagę w kolumnach na db,i pasmo przenoszenia ...)
  • #13 4454304
    dziadu1986
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    hej, sam gram po weselach i jezeli ci moge zaproponować to ja na gore mam ldm pdp612 (z innym driverem1,75) i na dole suby na 18.
    co do końcówki to wiadomo najlepiej podział aktywny, ja używam behringerow ep2500 i crosa cx2300 i wystarcza. wiem ze moze to nie szczyt marzeń ale powinieneś sie zmieścic cenowo i być zadowolony, koncowki mozna z czasem zmienić na cos lepszego.
    ldm'y to koszt 1300 sztuka
    basy najlepiej sobie zrobić samemu i polecam głośniki B&C - 2 basy kompletne to koszt około 2000-2500
    cross 400 coś... chociaz juz lepiej tego berka 3400 z limiterem
    koncowki kolo 1500 sztuka (chociaż pewnie taniej by znalazł.
    gorki 2600
    basy 2500
    cross 400
    koncowki 3000
    siakieś przewody 500

wyszlo mi troszke ponad 8000 ale wydaje mi się ze mozna na poczatku kupic jeden koniec behringera (gorki maja 4ohm a doly pewnie by byly 8ohm) ale ten behringer ep2500 nawet przy 2 zagra tylko sie troszke grzeje bardziej. zagrasz jedną imprezke wiecej i kupujesz drugą końcówke ;) te koncowki to wiem ze troszke budzetowe zaproponowalem, ale jak na klona(nie wiem czy slusznego) qsc to graja i mnie jeszcze nie zawiodły.
    ps na basy byl ostatnio fajny elmuz 2x800 przy 8 za 1500... az zaluje ze go nie wzialem...

to tylko moja skromna propozycja, nie znam sie na sprzecie i nie jestem zadnym akustykiem, ale studiuje muzyke, chyba slysze jeszcze poprawnie. mi ten zestam gra:)
    pozdrawiam
  • #14 4454549
    matelko
    Poziom 14  
    Jeśli chodzi o końcówki to nie wchodziłbym w generatory szumów firmy Behringer. Rozejrzyj się tak jak radzono wyżej za Crestem, Crownem, EV. Crown ma dobre i tanie końcówki z serii XTi. Poszukaj na aukcjach Crestów z serii CA.
  • #15 4454627
    tomek137
    Poziom 10  
    witam

do kolegi DZIADU1986:
    z całym szacunkiem dla ldm'a ale jak na moje ucho, wolę pol audio. doły ma dosyc mięsiste jednocześnie dynamiczne, a górki... bajeczka:) oczywiście wyrażam tu swoja opinię i każdy z Was może mieć odmienne zdanie. jednak porównując ldm i polanowskiego, wybieram opcję nr 2.

zaś jeśli chodzi o końcówki, to jak na razie biorę pod uwagę firmy: QSC, CROWN, CREST, EV. a to z tego względu, że czytam na ich temat sporo pozytywnych opinii, popartych doświadczeniami, co ma dla mnie duże znaczenie. jednak nie jestem na tyle oblatany w temacie, aby umieć dobrze dopasować końcówkę do paczek, stąd moje zawahanie pomiędzy aktywnym i pasywnym zestawem

proszę o opinie, z góry dzięki i pozdro dla wszystkich
  • #16 4455227
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Tanie i solidne końcówki to także EAW Commercial. Polecam CAZ2500. Ma kopa i tanie.
  • #17 4455668
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Wg. mnie do tego typu zastosowań najlepsze będą paczki 2x12+1 np. LDM'a. Stawiasz takie dwie, do tego jakiś koniec mocy np. elmuz czy ADS, i spokojnie nagłośnisz taką impreze z zapasem mocy :)

Co do opini ldm lepszy od Pol Audio...może i prawda ale Pol Audio jest droższe, a LDM wcale nie gra źle :)
  • #19 4455950
    dziadu1986
    Poziom 13  
    no hej, wiem że porównując ldm a pol audio to pol audio wypada lepiej:) rozumiem kolegę 'tomek137'. jednam porównując cenowo to ldm wypada znacznie lepiej. co do paczek z serii pdp to będę bronił tych paczek, bo w tej cenie ciężko znaleźć coś lepszego.
    mam pytanie co wogóle będzie grało w tych paczkach?? sam wokal tylko?? gracie z ysku czy na zywo?? jakie bebny jezeli na zywo, elektro czy akustyczne? bo od tego jest zalezne chyba to czego potrzebujecie
  • #20 4456069
    tomek137
    Poziom 10  
    juz odpowiadam...

gramy w skladzie 3 os.
    klawisz
    gitara
    wokal+wokal

czasem wspomagamy sie mp3 ale generalnie wszystko z reki

pozdro
  • #21 4456356
    maniek6600
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    JA moge z calego serca polecic Pol-Audio.Posiadalem 2 basy tej firmy i powiem ze to jest potega.Gdybym mial wybierac bez wahania ponownie stawilbym na sprawdzone Pol audio.MOzesz do nich zajechac oni ci wszystko podlacza lub postawia pare zestawow i posluchasz.Gwarantuje ze po kupnie pol audio nie bedziesz zalowal.Pozdrawiam
  • #22 4456398
    tomek137
    Poziom 10  
    witam

jeśli chodzi o paczki aktywne, zastanawiam sie jeszcze nad hk audio serii pro (2 szt. 15'' z driverem 1'' + bas 18''). zresztą duży jest wybór w paczkach zarówno aktywnych jak i pasywnych i wszystko zależy od gustu i zasobności portfela... ja chcę wydać nie więcej niż 7000 na nagłośnienie, i chcę żeby fajnie grało. pol audio podoba mi sie w górnych częstotliwościach. oni wstawiaja tam chyba drivery BMS, a słyszałem, że to dobra firma. zreszta słyszałem jak to gra, a grało zajefantastycznie:) duże znaczenie ma dla mnie mobilność dlatego najchętniej wybrałbym dwie paczki pełnopasmowe, lub 2+1

proszę o kontynuację tematu...

dziękuje wszystkim za udział w dyskusji

pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

sprostowanie:

"jeśli chodzi o paczki aktywne(...)"

oczywiście miałem na myśli paczki pasywne :)

pozdrawiam
  • #23 4456436
    dziadu1986
    Poziom 13  
    moim zdaniem najlepszy uklad na gorze jakaś 12 + driver i doly na 18, przynajmniej jeden.
    12 lepiej sie sprawdza niz dziurawe 15 do wokalu, bsu tez sie przyda. glosnik musi przeniesc i stope i bas wiec chyba 18 na dolach. chyba ze chcesz paczki pelnopaskowe to 2x15 + 2 driver musi byc
    jedek ja nadal obstaje za rozwiazaniem 12+driver +suby sobie zrob na 18 B&C. 8i bedziesz mial zestawik na lata
  • #24 4456571
    tomek137
    Poziom 10  
    a co to znaczy, że 15-stki są "dziurawe" ?

pozdrawiam
  • #25 4457687
    dziadu1986
    Poziom 13  
    no glosniki 15 calowe srednio sie nadaja do przenoszenia wokalu, na wokal maksymalnie 12
    pozdrawiam
  • #26 4457706
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1715
    Witam. Polecam Polaudio.Solidny sprzęt ,wysokiej jakości przetworniki oraz wykonanie. Ten zestaw za 3600 jest warty uwagi. Do tego koniec Cresta ew. EV. z 20% zapasem mocy.Nagłośnicie tym największe wesela, oraz niewielkie plenery (300-400 osób). Na Imprezy kameralne (20-35 osób) wystarczą same satelity + ew. jeden bas.Polecam zestawy typu satelity+ basy, ponieważ w zależności od typu imprezy oraz kubatury pomieszczenia, można je odpowiednio konfigurować. Pozdrawiam.
  • #27 4457734
    tomek137
    Poziom 10  
    witam. czyli gdybym miał wybierać pomiedzy tymi paczkami z allegro, a zestawem ze sklepu, to proponujecie opjce z allegro?

dla nie wtajemniczonych:
    proszę patrzeć nieco wyżej, tam wszystko napisałem.

wiem, ze pol audio to dobre paczki, tylko czy nie ma ryzyka, kupując używane?

jakby co, to proszę się nie śmiać:P ale nie mam dużego doświadczenia jeśli chodzi o nagłośnienie, a tym bardziej jeśli chodzi o sprzęt z drugiej ręki

i już konkretnie poproszę o pomoc w doborze końcówki do jednych jak i drugich paczek (konkretny model)

i dla przeciwwagi- proszę zaproponować zestaw aktywny do 7000PLN (2 paczki, ew. 2+1- każda ze swoja końcówką)

pozdrawiam wszystkich i dziękuję za zainteresowanie!!!

Dodano po 7 [minuty]:

a ja myślałem, że naimprezy 20-30 osób wystarczą głośniki komputerowe:P

dżołk;)

pozdrawiam i miłego dnia życzę
  • #28 4458932
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Zestaw aktywny proszę bardzo B-52 Matrix 2000 można spokojnie poniżej 7tys kupić Na RCF np sub 8001As plus satelity ART 312A trzeba trochę więcej bo około 8500-9000zł ale warto
  • #29 4459035
    tomek137
    Poziom 10  
    z tego co czytam, to sam ten subbas RCF'a kosztuje 6000PLN.

a znowu w tym nagłośnieniu B52 subbas waży 72kg, co tez nie jest dla mnie rewelacja bo szukam czegos mobilnego.
    ale oczywiście dziękuję za udział w dyskusji

a co sądzicie o paczkach mackie sr1521z?

pozdrawiam
  • #30 4459130
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    ten subbas rcf kosztuje ok 3900zł b52 sub 72kg ten subbas rcf wazy tez z 60 kilo ale uwierz mi nie stanowi to problemu jeżeli przenoszą 2 osoby

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru nagłośnienia na imprezy do 350 osób, z uwzględnieniem zestawów aktywnych i pasywnych. Uczestnicy wymieniają zalety i wady różnych rozwiązań oraz marek. Zestawy aktywne cechują się lepszym dopasowaniem końcówek mocy do kolumn, ale pasywne są bardziej uniwersalne i często tańsze. Wśród polecanych marek wymienia się HK Audio (seria LUKAS i PRO), Mackie (m.in. SR1521Z, SRM450), Pol-Audio (m.in. PA 115-400ND, DJ1500), RCF (ART 325i, sub 8001As), EV, JBL, Zeck, Cresta, Crown, QSC, EAW Commercial oraz LDM. Dyskutowano o konfiguracjach kolumn, gdzie rekomendowane są zestawy 2x12" + driver + subwoofer 18" dla lepszego przenoszenia wokalu i basu. Wskazano, że 15-calowe głośniki mogą być mniej efektywne w reprodukcji wokalu. Poruszono kwestie mocy (400-500W RMS na stronę), impedancji (4Ω), mobilności sprzętu oraz budżetu około 7000 PLN na nagłośnienie bez miksera. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z brzmieniem i trwałością sprzętu, zwracając uwagę na jakość przetworników i serwis. Wskazano także na ryzyko zakupu używanego sprzętu oraz potrzebę odpowiedniego doboru końcówek mocy (np. Cresta, Crown, EV, QSC). Wśród zestawów aktywnych polecano B-52 Matrix 2000 oraz subwoofery RCF, choć ich waga i cena mogą być problematyczne dla mobilności. Ostatecznie autor rozważał trzy opcje: używane paczki z Allegro z dobranymi końcówkami i crossoverem, zestawy pasywne Pol-Audio lub EV oraz zestawy aktywne HK Audio serii PRO, z naciskiem na kompromis między mocą, jakością dźwięku i mobilnością.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA