logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta Ciao II - Wyciek z wymiennika ciepła a jego naprawa ?

technikt 15 Lut 2013 14:09 8430 6
REKLAMA
  • #1 11937948
    technikt
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Mam problem z piecem Beretta Ciao II,pojawiła się nieszczelność w wymienniku ciepła,w miejscu łączenia elementów wymiennika (zaznaczyłem czerwonym kółkiem na zdjęciu),w jeszcze jednym miejscu jest trochę rdzy i tam też może być nieszczelność.

Zastanawiam się nad naprawą tego poprzez przylutowanie tych miejsc twardym lutem,jak w tym konkretnym przypadku wyglądała by kwestia naprawy tego ? Chciałbym zrobić to jak najtańszym kosztem bo nie wiem czy piec nie będzie za jakiś czas wymieniany a pewnie z montażem 1000 zł kosztuje wymiana na nowy wymiennik.

Ile może kosztować polutowanie tego ?

Dzwoniłem już po paru serwisach ale nie zajmują się naprawą części,chodzi tylko o oczyszczenie tych miejsc i przylutowanie trochę nieszczelności,jestem z Warszawy jeśli ktoś ma jakiś kontakt do kogoś kto mógłby podjąć się czegoś takiego albo sam może to proszę o informację na forum lub email podany poniżej + ewentualnie przybliżony koszt naprawy.

Email:conderes@gmail.com

Pozdrawiam.

Beretta Ciao II - Wyciek z wymiennika ciepła a jego naprawa ?
  • REKLAMA
  • #2 11938395
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11938460
    technikt
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Przyznaję że wygląda jak wygląda ale pomijając ten patynowy nalot jest naprawdę w dobrym stanie i może da się go uratować,ciekawe tylko skąd się wziął ten rdzawy nalocik musi instalacja korodować wewnątrz może od grzejników przyszło to.
  • REKLAMA
  • #4 11938547
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11938628
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 521
    Wymiennik do śmieci. Nieszczelność na łączeniu stali z miedzią. Koszt z wymianą około 800 zł.
  • REKLAMA
  • #6 11938831
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Nie warto tego lutować. Gwarancji nie dostaniesz, a pewności że po tygodniu nie puści inne miejsce też. Wymień wymiennik na nowy. Dostaniesz gwarancje na część itd.
  • #7 11941421
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    W ogóle to musiałoby to być lutowanie twarde, a nawet tzw. wysokotemperaturowe (mosiądzem) - to ostatnie to niemalże spawanie. Cyna by się od razu stopiła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Beretta Ciao II, gdzie wystąpiła nieszczelność w wymienniku ciepła, szczególnie w miejscach łączenia elementów oraz w obszarze z rdzą. Zastanawia się nad naprawą poprzez twarde lutowanie, jednak odpowiedzi sugerują, że naprawa może być trudna i nieopłacalna. Wiele osób wskazuje na konieczność wymiany wymiennika, podając koszty wymiany na poziomie około 800-1000 zł. Wskazówki dotyczące poszukiwania spawacza lub używanego wymiennika również pojawiają się w dyskusji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA