Chce przeciągnąć kabel na drugą strone ulicy na wsi między dwoma domami jednorodzinymi. Pytanie czy można czy trzeba to gdzieś rejestrować czy nikt mi nie przyjedzie i nie przetnie mojego kabla.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamSkorek napisał:Chce przeciągnąć kabel na drugą strone ulicy na wsi między dwoma domami jednorodzinymi. Pytanie czy można czy trzeba to gdzieś rejestrować czy nikt mi nie przyjedzie i nie przetnie mojego kabla.
Skorek napisał:.................. A ewentualnie jaka kara mi za to grozi.
fisto napisał:ja ci proponuje czarny kabel zaciski czarne takie co tylko zaciągasz i zaciskają się plastikowe wchodzisz u siebie na chate i zaczynasz pzypinac kabel po kablu telefonicznym bo napewno ida po słupach jak się nie bedzie dało w dzien to w nocy a jak nie w nocy to w niedziele jak sąsiad pojedzie do kosciołapozdro po prostu pociągnij po słupach telefonicznych uwierz nie bedzie widac i góre nikt nie patrzy gorzej jak bedzie awaria ale jak cos to nie twój kabelon juz był
doxent napisał:.........................Gorzej jak po drodze rura napotka kamienie wtedy trzeba podac wyzsze cisnienie i probowac przepchnac uderzajac w klocek popychajacy mlotkiem.................
arturs69 napisał:Jakoś działa właśnie.Porozmawiamy za rok albo już jesienią jak popęka na mrozie izolacja i kabel "zaciagnie" wody.Jak juz cos robić to porządnie (przecież zupe też możesz jeść widelcem a wolisz łyżką nie ?)
arturs69 napisał:Są kable przeznaczone do układania w ziemi (nawet bez kanalizacji), .
arturs69 napisał:
kable do przewieszek samonośne z linka nośną i budynkowe. UTP na pewno nie powinien byc stosowany na zewnątrz. Podobieństwo do kabla telefonicznego jest złudne. Są to całkowicie inne materiały (mówię szczególnie o izolacji zewnętrznej).
arturs69 napisał:
Wiem to z praktyki, a nie z teorii i patrzenia na druty na słupach.
Brodi napisał:Ja bym to zrobił tak. Na obu dachach domów czy innych zabudowań zamontować maszty podobne do tych od radia CB. I zrobić zwykłą przewieszke na stalowej lince albo wykorzystać do tego specjalny kabel do przewieszek. Kabel będzie wyżej od słupów elektrycznych więc praktycznie nie będzie go widać.
Sam mam 3 przewieszki na wysokości około 6 - 10 metrów od 2 lat. Oczywiście nie nad ulicą .
Inne rozwiązanie to WiFi. Droższe ale legalne. Na odległości do 50 m + anteny kierunkowe będzie działać bez problemów.