logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać zrzut oryginalnego BIOS-u na płytę główną Award BIOS?

k4be 16 Lut 2005 19:57 2086 9
REKLAMA
  • #1 1235743
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Posiadam płytę główną z uszkodzonym biosem (skasowany program) oraz prawidłowy zrzut oryginalnego biosu. Jak można zapisać ten plik do biosu?
  • REKLAMA
  • #2 1235780
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Oj, kolego! Poniżej masz trzy z WIELU linków do poszukiwanych przez Ciebie informacji:
    http://www.cybertechhelp.com/html/tutorials/tutorial.php/id/65
    http://www.ecsusa.com/downloads/flashAward.html
    http://www.unicore.com/techsupport/award/awardutils.htm

Nie bądź leniem, włóż trochę wysiłku w rozwiązywanie własnych problemów. MYŚL!!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #3 1235861
    k4be
    Poziom 31  
    jeśli chodzi o poszukiwanie informacji na stronach www, to niespecjalnie dla mnie, bo na tym Pentium 166 jedna strona internetowa otwiera się 2 minuty... Właśnie chodziło mi o to, żeby ktoś podał mi już gotowe linki. Niestety te 3 podane odnoszą się do tego, jak wgrać bios na działającym komputerze, a nie bezpośrednio do układu w którym jest zapisany.
  • #4 1235874
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Jak Ci się przydadzą, to cała przyjemność będzie po mojej stronie. Powodzenia.
  • #5 1235915
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    :arrow: k4be
    Wgraj bios na innej plycie, zamieniajac kosc biosu przy wlaczonym komputerze, ale mozna w ten sposob iszkodzic plyte.Albo poszukaj kogos kto ma programator i na nim wgraj bios, na allegro taka usluga kosztuje 10zł :-)
    Czy komputer probuje czytac ze stacji dyskietek? Jezeli tak to bootblock sie nie uszkodzil i mozna wgrac bios, ale jezeli nie czyta to zostaje tylko to co napisalem wyzej.
  • #6 1235944
    k4be
    Poziom 31  
    właśnie te linki mi sie nie przydadzą, bo opisują aktualizację biosu na działającej płycie (co już zresztą umiem), a na mojej nie można uruchomić nawet dosu z dyskietki przy wyjętej karcie graficznej (jak gdzieś czytałem).

Dodano po 2 [minuty]:

ok, spróbuję tak. Okazuje się, że u mnie opóźnienie jest aż tak duże, że ktoś zdąży wstawić swój post przed moim :)

Proszę nie pisać postów jeden po drugim od tego jest opcja zmień . ( TJT )
  • REKLAMA
  • #7 1236251
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...przy obecnych cenach, usluga wgrania biosu w jakims serwisie jest naprawde niedroga, zawsze mozesz tez znalezc druga taka sama plyte i dokonac operacji na otwartych "plytach"...jednak wymaga to juz trzeba przyznac pewnej desperacji...zarowno z Twojej strony...jak i stalowych nerwow osoby ktora udosptepnia Ci swoja plyte..jakby nie patrzyc jeszcze sprawna...
  • REKLAMA
  • #8 1236287
    k4be
    Poziom 31  
    wpadłem na pomysł, zeby kupić programator pamięci - przyda się, kiedy będzie trzeba wykonać jakiś układ na mikroprocesorach, albo kiedy ktoś inny będzie miał problem podobny do mojego.
  • #9 1236557
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...pewnie, ze takie rozwiazanie jest ze wzgledow oczywistych najlepsze...nie dosc ze zaprogramujsze biosa to masz jeszcze sprzeta...
  • #10 1976919
    k4be
    Poziom 31  
    programator był droższy niż wynosiły moje ówczesne środki finansowe. Kupiłem usługę zaprogramowania BIOSu, a płyta główna z nim działała do sierpnia (nadal sprawna czeka w szafie na nowe zastosowanie).
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz uszkodzonego BIOS-u na płycie głównej z BIOS-em Award poszukiwał metody wgrania oryginalnego zrzutu BIOS-u do układu. Standardowe aktualizacje BIOS-u wymagają działającego systemu, co w tym przypadku było niemożliwe, gdyż płyta nie uruchamiała nawet DOS-a z dyskietki. Zaproponowano dwie główne metody: wymianę kości BIOS-u na innej płycie i wgranie pliku podczas pracy komputera (ryzyko uszkodzenia płyty) lub użycie programatora pamięci do bezpośredniego zaprogramowania układu BIOS. Usługa programowania BIOS-u w serwisie była niedroga i okazała się praktycznym rozwiązaniem. Zakup własnego programatora pamięci był rozważany jako inwestycja na przyszłość, jednak jego cena była wysoka. Wskazano również, że jeśli bootblock BIOS-u nie jest uszkodzony, możliwe jest wgranie BIOS-u z dyskietki, ale w tym przypadku nie było to możliwe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA