logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki głośnik 30-32 cm do skrzyni 35,8 l w kombi? Zamknięta i otwarta (BR)

vwmati 19 Lut 2013 20:44 3087 10
REKLAMA
  • #1 11958225
    vwmati
    Poziom 9  
    Witam szanowne grono tego forum. Pierwszy raz zakladam temat na tym forum ( nie dziala mi litera " L z kreską " ) mam takie podzespoly Radio Wzmacniacz oraz niestety takie dwie skrzynie. Niestety? Ponieważ mój problem polega na tym że zacząlem od skryń a nie od glośników i teraz muszę dobrać jakieś glośniki - o średnicy 30 cm albo 32 cm teraz nie jestem pewien - do skrzynek. Wiem wiem najpierw glośniki a potem skrzynia ale chcialem dopasować skrzynie do bagażnika kombi, no i takie dwa cuda mi wyszly. Może ktoś już się spotkal z podobnymi skrzyniami. Proszę o podanie jakiego glośnika móglbym użyć, oczywiście nie musi być idealnie dopasowany litrarzowo - audiofilem jeszcze nie jestem - ale.... jedna skrzynia miala by być zamknięta a druga otwarta - jak dobrze kojarzę z BR ( wylot powietrza, średnicy i dlugości też nie znam ).

Mam nadzieję że prośba jest zrozumiale napisana ( w szkole polski to byla moja pięta achillesa ), z góry dziękuję za propozycję i wyrozumialość
  • REKLAMA
  • #2 11959606
    wachcio
    Poziom 24  
    Ocena: 73
    Pomysł wrzucania do auta dwóch skrzyń z których jedna to zamknięta a druga BR uważam za totalnie nie trafiony. Wiąże się z nim szereg problemów. Skrzynie jeśli miałby by mieć takie same głośniki musiałby mieć inny litraż przy takim samym strojeniu. Skrzynia BR będzie grała głośniej i wolniej więc myślę, że będzie się robiło coś w rodzaju echa. Ogólnie taki pomysł jak dla mnie na duuże nie...
  • REKLAMA
  • #3 11960276
    vwmati
    Poziom 9  
    Nie nie, tyle wyczytałem że zamknięta a z BR są inne i potrzeba innego głośnika to wiem. Tylko ciężko jest dopasować głośnik do skrzyni niż na odwrót. Co prawda to mam w samochodzie już taki zestaw ale zamontowane głośniki były przypadkowe, leżały w garażu więc wsadziłem je. Nawet jakoś gra. Pomysł na dwie skrzynie wziął się z tego że każda ma inny charakter a oby dwa mi się podobają i chciałem je połączyć. Skoro twierdzisz że to zły pomysł - a pewnie masz doświadczenie - to zrobię dwie zamknięte, chyba że ktoś jeszcze się wypowie. Proszę o propozycję głośników na o koło 35,8 litra do zamkniętej lub z BR
  • #4 11981610
    vwmati
    Poziom 9  
    Proszę, nikt nie robił skrzyni na o koło 35 L ?
  • #5 12049953
    vwmati
    Poziom 9  
    Moje pytanie jest jeszcze jak najbardziej aktualne, proszę podajcie jakieś propozycje, bo wychodzi na to że takie głośniki nie istnieją
  • #6 12052481
    Sarever
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    W 35l Closed to i mój RFP 2412 XLC pasuje idealnie. Trudno go wyłapać, ale wymiata jakością :)
  • REKLAMA
  • #7 12055577
    vwmati
    Poziom 9  
    No nareszcie :D jakieś odpowiedzi. Teraz wiem już nieco więcej, w jaki przetwornik celować. A co do zmniejszenia litrów to problemu oczywiście nie ma, dla tego pytałem o około 35,8 l. Wielkie dzięki za propozycje :) Czy ktoś jeszcze coś zaproponuje ?

bogus1984 a ten głośnik to do zamkniętej skrzyni ?
  • #8 12055901
    bogus1984
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    I do zamkniętej się nadaje (od 20 l gra ten głośnik, optymalnie około 30 l netto, więc paczka około 34 l brutto będzie OK), jak również BR 51 l strojone na zdaje się 40 Hz.
  • REKLAMA
  • #9 12059437
    vwmati
    Poziom 9  
    bogus1984 wielkie dzięki za odpowiedź, teraz moja wiedza się wzbogaciła o kilka informacji. Chciałem Tobie dać punkty ale wyskakuje tylko jakiś taki komunikat, że konto jest nowe i nie mogę tego zrobić ale wielkie dzięki
  • #10 16693228
    Ziemowit1973
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Mam podobny problem - koledze spalił się głośnik fi 300 mm w skrzyni closed 35 litrów - glosnik oczywiście bez symboli - doradzi Ktoś co tam wpakować tak by kolegę powaliła jakość basu w aucie !!! Bardziej zależy mi na jakości basu niż na głośności. Ma koledze opaść koparka i tyle - skrzynia jest w bagazniku Rovera - sedan. Mam Winisd i mogę na piechotę wstawiać głośniki ale może Ktoś coś doradzi ☺ Pozdrawiam grupę
  • #11 16693630
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5129
    Wsadź Magnata Xpress 10", jak za tą kasę to naprawdę skrzynka pokaże klasę . Skrzynia BR z kominem 90mmX190mm. Do cliosetu trochę skrzynka za duża.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośników o średnicy 30-32 cm do skrzyń o pojemności 35,8 l, z zamkniętą i otwartą (BR) konstrukcją. W dyskusji podkreślono, że dobór głośników do skrzyń jest trudniejszy niż odwrotnie, a różne typy skrzyń wymagają różnych głośników. Użytkownik rozważał możliwość użycia dwóch skrzyń o różnych charakterystykach, ale otrzymał sugestie, aby skupić się na dwóch zamkniętych skrzyniach. Proponowane modele głośników to RFP 2412 XLC, który dobrze pasuje do zamkniętej skrzyni, oraz Magnat Xpress 10" dla jakości basu. Wskazano również, że skrzynia BR powinna mieć odpowiednie wymiary dla optymalnego strojenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA