logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja kablowa w mieszkaniu - rozgałęźniki, internet, telewizja - kablowka

pspanek 19 Lut 2013 21:05 6051 7
  • #1 11958344
    pspanek
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam. Zrobiłem małe przemeblowanie w domu. Podłączyłem wszytko w gwiazdę tak jak powinno być ale na najdalej oddalonym tv śnieży mi obraz. Śnieży na odbiorniku z najdłuższym kablem jak widać na schemacie. Próbowałem wzmacniaczy:

- AWS 143 ST

- WZMACNIACZ ROZDZIELACZ SYGNAŁU - WRS - 2011/K

Używałem aktualnie rozgałęziacza sygnału terceq 1x in 3 x out ( 2x out 8db 1x wyjście )
    Proszę o pomoc !

Schemat.
    Instalacja kablowa w mieszkaniu - rozgałęźniki, internet, telewizja - kablowka
  • #2 11959031
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam serdecznie.

Jeśli dobrze zrozumiałem masz rozgałęźnik z niesymetrycznym tłumieniem na wyjściach? Na dwóch wyjściach jest 8dB a na jednym jakaś inna wartość?
    Jeśli jest mniejsza zamień po prostu na rozgałęźniku ten najdłuższy kabel między kablem do Twojego TV (najkrótszym).
    Chyba, że to wyjście ma większe tłumienie?
    Pozdrawiam.

Sebastian
  • #3 11959111
    pspanek
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Rozumiem i próbowałem tego rozwiązania. Myślę że potrzebuję porządnego wzmacniacza budżet nie ma znaczenia ale nie chciał bym za to dać więcej niż 100 zł.

Pomysł wpadł mi do głowy taki aby zamontować inny rozgałęźnik i wzmacniacz ekranowy przelotowy na najdłuższym kablu. Tylko jaki i jakiej firmy.
  • #4 11959980
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Jeśli problem jest tylko na najdłuższym kablu to najprościej byłoby zastosować prosty wzmacniacz liniowy podłączony bezpośrednio do tego wyjścia rozgałęźnika...
    Ewentualnie można zastosować rozgałęźnik aktywny z regulacją tłumienia na każdym wyjściu.
    Modelu żadnego nie mogę polecić bo zaraz mi tu administrator kryptoreklamę zrobi jak poprzednio ;-)
    Wpisz w Google rozgałęźnik aktywny z regulacją... Tylko ważne jest aby miał regulację osobno dla każdego wyjścia a nie jedna wspólną.
    Ustawisz największe tłumienie dla najkrótszego kabla, trochę mniejsze dla dłuższego i najmniejsze dla najdłuższego.
    Pozdrawiam.

Sebastian
  • #5 11968556
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, rozwiązanie jest dość proste, przy założeniu ze sygnał TVK jest prawidłowy.

Na wejściu montujesz : http://www.tels.pl/pl/component/virtuemart/ro...ostratny-rm-2f-rmdf-2-57-detail.html?Itemid=0

Na jednym wyjściu tam gdzie masz modem i TV nie trzeba kabla prowadzić oddzielnie, wystarczy ten kabel z rozgałęźnika na wejściu i na jego końcu zakładasz: http://www.tels.pl/pl/component/virtuemart/gn...nenckie-gmf-8722-350-119-detail.html?Itemid=0

a na drugim wyjściu montujesz taki sam rozgałęźnik jak na wejściu.

I tak jak pisałem przy założeniu że sygnał jest prawidłowy wszystko powinno działać.

Pozdrawiam Marcin.
  • #6 11994583
    fomadron
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Spróbuj dobrej jakości podwójnie ekranowanego kabla. Ja mam podobną instalację w domu. Robiłem przy okazji wymiany elekryki. Zamontowałem gniazda TV/Radio Berkera. Dwa mam końcowe, jedno przelotowe. Na wejściu od kablówki mam zwykły rozdzielacz na dwie części mieszkania.
  • #7 11998765
    ImagineGuy
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Myślę, że dobrym rozwiązaniem by było jakbyś zastosował taki wzmacniacz między ten dłuższy kabel, coś tego typu: http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_apl-103_10-14_db_ekranowany_B4033.htm do tego zasilacz przy telewizorze, gdzie zasilanie pójdzie Ci po kablu koncentrycznym i dojdzie do wzmacniacza. Tanie i skuteczne rozwiązanie - spokojnie zmieścisz się w kwocie 30 zł.
  • #8 12124743
    malina998
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Jeśli temat jeszcze aktualny to ja napiszę jak to u Nas się robi :) Wejście z tapa do mieszkania na rozgałęźnik 2 - wyjściowy (1 X 3,6dB i 1 x 4,0 dB) . z 3,6 dB idziemy na gniazdo lub do TV. Z wyjścia 4,0 dB idziemy na wzmacniacz zasilany i po wyjściu +10dB idziemy na drugi TV, dalej z drugiego wyjścia +10dB idziemy na trzeci TV. To taki przykład z naszej kablówki :) Najlepiej wszystko na wtyki typu F to jest pewność, że nic przypadkowo się nie wypnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zakłóceń obrazu na najdalszym telewizorze w instalacji kablowej po przemeblowaniu. Użytkownik zastosował rozgałęźnik sygnału oraz wzmacniacze, jednak problem nadal występuje. Uczestnicy sugerują różne rozwiązania, w tym wymianę rozgałęźnika na model z regulacją tłumienia, zastosowanie wzmacniacza liniowego lub aktywnego, a także użycie wysokiej jakości kabli ekranowanych. Wskazano również na konieczność sprawdzenia sygnału na wejściu oraz zastosowanie odpowiednich gniazd i wtyków typu F dla lepszej stabilności połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA