logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam karty I/O współpracującej ze złączem PCI, brak gniazd ISA

michalgorny 16 Lut 2005 20:29 1521 5
REKLAMA
  • #1 1235896
    michalgorny

Poziom 17  
    Ocena: 15
    http://www.elektroda.net/dla_kompa/karta_ttl.html

powyzej znajduje sie odnosnik z opisem ciekawego rozszrzenia do komputera - a mianowicie karty I/O.

Czy ktos z Szanownych Forumowiczow ma omysł na tego typu urządzenie współpracujące ze złaczem PCI??

W moim komputerze juz nie ma gniazd ISA... a projekt niesty takiego zlacza dotyczy.
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
    Lesna 13, Wieliczka, 32-020 | Tel.: 600-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.twoj-elektryk.com.pl
  • REKLAMA
  • #2 1236058
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 721
    Jak masz wolny LPT to mozesz smialo do niego podlaczyc 8255 - odpadaja problemy z adresowaniem karty itp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1236194
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Ciężka sprawa. PCI to niestety nie rozbudowana ISA, lecz zupełnie nowy standard. Tutaj nie da się zrobić karty opartej na dekoderze adresu i paru bramkach logicznych. Potrzebny jest mostek PCI. Albo stosuje się specjalizowany układ, albo robi się to na FPGA. Zajrzyj na http://www.asa.gliwice.pl. Mają w ofercie kartę PCI do robienia układów prototypowych. Myślę równeż, że można też pomęczyć redakcję EP, żeby opublikowali jakiś projekt karty PCI.
  • REKLAMA
  • #4 1236282
    michalgorny

Poziom 17  
    Ocena: 15
    a moze masz jakis gotowy projekt wraz z programem.

co takiego mnie interesuje, zebym mogl sterowac poprzez LPT zalaczamiem zewnetrznych urzadzen

wiem ze sa takie projekty na elektrodzie.... ale moze ty masz cospecjalnego, godnego polecenia
    Konto firmowe:
    INTERELEKTRON
    Lesna 13, Wieliczka, 32-020 | Tel.: 600-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.twoj-elektryk.com.pl
  • REKLAMA
  • #5 1237308
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Sądzę, że magistralę PCI jest sens wykorzystywać, jeśli potrzebujesz szybkiej transmisji danych. Do załączania i wyłączania urządzeń spokojnie możesz posłużyć się portem LPT lub RS232. A jeśli chciałbyś nieco bardziej ambitnie, to ewewntualnie można zrobić coś na USB.
    Nie mam żadnych projektów kart PCI. Kiedyś chciałem coś takiego zrobić, ale złożoność problemu mnie przerosła ;-). Ostatecznie poprzestałem na USB.
    Zdaje się, że w którymś Chipie z ubiegłego roku był projekt urządzenia załączającego i wyłączającego wraz z programem.
  • Pomocny post
    #6 1238505
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Ja kupilem w hurtowni komputerowej kartę PCI z dodatkowymi portami - jest na niej gniazdo LPT i dwa porty szeregowe, kartę bez problemu instaluje się w komputerze, cena ok. 70 zł.
    Używam do programatora bo gniazdo LPT1 mam zajęte dla drukarki.
    Nie ma sensu grzebac w PCI bo jest to bardzo trudna magistrala.
    Pozdr. N.
REKLAMA