logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KDC-5080RY code. Nie znalazłem pamięci 24c01.

krzysiek_14 16 Lut 2005 20:52 1950 10
REKLAMA
  • #1 1235994
    krzysiek_14
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    witam
    mam takie radyjko, w jakis postach wyczytalem ze jest tam pamiec 24c01,
    ale to moje rozkrecilem i nie znalazlem niczego podobnego, czyzby kod byl w procku, a jest tam takie cos NEC D784217AGF512, czy ktos mial moze do czynienia z czyms takim?
  • REKLAMA
  • #2 1236207
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 406
    Popacz dobrze jest tam gdzie się jej nie spodziewasz
  • #3 1236211
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Zajrzyj do głowicy UKF a napewno mile cię zaskoczy miejsce ukrycia pamięci ( 24C01 )
  • REKLAMA
  • #5 1237370
    inokris
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Jednak jak robisz pierwszy raz to radio to lepiej wyciągni kość i ja całą odczytaj. W przyszłości będziesz miał bina jeśli będzie cos nie tak. Bo Kenwood-y to są radia......
  • REKLAMA
  • #6 1240602
    krzysiek_14
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Dzieki za pomoc, jednak wydlubywalem pamiatke, troszke z tym zabawy ale poszlo :)
  • #7 1339066
    c+kozy
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Podobno w tym radyjku mozna wyłaczyć kod moze ktos wie co nacisnąć na klawiaturze aby to zrobić.Dodam że kod mam i radyjko normalnie gra ale własciciel trochę zakrecony :lol:
  • REKLAMA
  • #8 1340341
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Zdaje mi się,że w tym radiu nie ma możliwości wyłączenia kodu z klawiatury.Jedyny sposób to edytowanie bina.Ale skoro już raz pastwiłeś się nad wlutowywaniem 24C01,proponuję poćwiczyć teraz na nogach głowicy.Ja jeszcze nigdy nie wylutowywałem,choć ,,zrobiłem" ich dość dużo.
  • #9 1340513
    c+kozy
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam.Ja tego robię tak mało że podchodzę do tego tematu po magistersku. Faktycznie nastepne radio juz nie rozbiore bo sobie opisałem która noga głowicy do czego ale kumpel twierdził ze w kenwoodach da się wyłączyć kod z klawiatury moze akurat nie w tym modelu ale ogólnie jest to mozliwe .
  • #10 1340769
    coderadio
    Spec od car audio
    Ocena: 52
    witaj

istnieje mozliwosc wylaczenia kodu w kenwoodzie z klawiatury ale trzeba spelnic kilka warunkow
    1. kod musi byc wpisywany z klawiatury a nie transmitowany z pilota
    2. musisz znac orginalny kod
    3. trzeba wejsc do menu , i w opcji security lub code ponownienes wpisac orginalny kod

byc moze po wylaczeniu kodu w eepromie i wejsciu do menu uda ci sie zmienic kod i go uaktywnic a potem ponownie wylaczyc ale proby czynione przezemnie sie nie powiodly

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej radia Kenwood KDC-5080RY poruszono temat lokalizacji pamięci 24C01, w której przechowywany jest kod zabezpieczający. Użytkownicy wskazali, że pamięć ta może być ukryta w nietypowych miejscach, np. w głowicy UKF, a jej odczyt można przeprowadzić bez konieczności wyjmowania czy lutowania kości, korzystając z wyprowadzeń opisanych jako data PLL i clk PLL. W przypadku pierwszego odczytu zaleca się jednak wyjęcie całej kości pamięci, aby mieć kopię binarną. Pojawiły się także informacje, że kod zabezpieczający w tym modelu może być zapisany w procesorze NEC D784217AGF512. Dyskutowano również o możliwości wyłączenia kodu z poziomu klawiatury radia – jest to możliwe pod warunkiem, że kod jest wpisywany z klawiatury (nie z pilota), zna się oryginalny kod i wejdzie się do menu serwisowego, gdzie w opcji security lub code można ponownie wpisać lub wyłączyć kod. Próby wyłączenia kodu poprzez edycję pamięci EEPROM lub menu nie zawsze kończą się sukcesem. Wskazano, że operacje te wymagają dostępu do menu serwisowego i znajomości procedur.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA