logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przydzielić pasmo użytkownikom na Windows XP z łączem DSL 512 kb/s?

marcin w 16 Lut 2005 22:02 2239 6
REKLAMA
  • #1 1236284
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Podzieliłem łącze DSL 512 kb/s. Jako router tymczasowo (w przyszłości prawdopodobnie jakiś prostszy pc z linuxem, ale jeszcze go nie mam, teraz wykorzystuję swój) jest komputer z win xp. W jaki sposób można na tym systemie przydzielić każdemu urzytkownikowi określone pasmo, tak by miał wprowadzony pewien limit transferu (bo zawsze z tym jest problem). Próbowałem już winroute, ale nic takiego nie mogę zrobić.
  • REKLAMA
  • #2 1237409
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Pod Win to zainteresuj się programikami:
    - Bandwidth Controller
    - Bandwidth Manager
    itp.
  • REKLAMA
  • #3 1243227
    marcin w
    Poziom 22  
    Witam.
    Oprócz winroute zainstalowałem softperfect bandwidth manager. Wszystko dzała ładnie. Ale jeszcze mam dwa małe pytanka:

1. Czy możliwe jest pod win xp dynamiczny podział pasma, bo teraz przy statycznym podziale nie jest w pełni wykorzystywane łącze. (każdy ma po 8 kB/s zawsze niezależnie od ilości użytkowników korzystających, po co w nocy tak ograniczać, kiedy może tylko dwe osoby będą korzystały)

2. Czy istnieje program do analizy ruchu pakietów w sieci z podziałem na każdego urzytkownika oddzielnie. Chodzi mi o to by pokazywał na wykresie aktywność poszczegółnych użytkowników. Teraz mam linkferret, ale on pokazuje tylko statystycznie sumę pobranych i wysłanych danych przez każdego urzytkownika. Mam jeszcze bandwidth monitor pro, ale on pokazuje sumaryczny download i upload wszystkich urzytkowników. Próbowałem jeszcze trafmeter, ale jak go zainstalowałem (2 razy próbowałem) to mi wogóle sieć przestała działać, wogóle nie mogłem się do internetu połączyć.
  • REKLAMA
  • #4 1243687
    simpo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam!

Zobacz:
    Załączniki:
    • webscout-setup.exe (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1244285
    marcin w
    Poziom 22  
    Jeżeli chodzi o monitor sieci, to mam na myśli program który na bieżąco pokazuje aktywność poszczególnych użytkowników. Czy coś takiego to wogóle jest?
  • #6 1244776
    Maly_szcz
    Poziom 12  
    Spróbuj NetLimiter
  • #7 1244908
    marcin w
    Poziom 22  
    Maly_szcz napisał:
    Spróbuj NetLimiter

Próbowałem, ale w nim nie widzę podziału na użytkowników sieci, jest podział tylko na aplikacje systemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temat dotyczy przydzielania pasma internetowego użytkownikom w systemie Windows XP przy łączu DSL 512 kb/s, gdzie komputer z XP pełni rolę tymczasowego routera. Poszukiwane jest oprogramowanie umożliwiające limitowanie transferu dla poszczególnych użytkowników. Wskazano programy takie jak Bandwidth Controller, Bandwidth Manager oraz SoftPerfect Bandwidth Manager, który działa poprawnie, lecz pojawiły się pytania o możliwość dynamicznego podziału pasma, aby lepiej wykorzystać łącze w zależności od liczby aktywnych użytkowników. Dodatkowo poszukiwano narzędzi do monitorowania ruchu sieciowego z podziałem na użytkowników, które wyświetlałyby aktywność w czasie rzeczywistym na wykresach. Wspomniano o LinkFerret, Bandwidth Monitor Pro i TrafMeter, jednak żadne z nich nie spełniało oczekiwań lub powodowało problemy z siecią. Zaproponowano NetLimiter, który jednak monitoruje ruch tylko na poziomie aplikacji, a nie użytkowników sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA