Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lexus 4121 brak koloru czerwonego.

karina 17 Lut 2005 13:36 774 4
  • #1 17 Lut 2005 13:36
    karina
    Poziom 25  

    Jak w temacie , tranzystory i dioda na PK w torze czerwonym wymienione - wszystkie opory ok
    TXT o OSD wyświetla prawidłowo (Czerwony jest).
    Przywieranie katod kineskopu do masy daje prawidłowy efekt , wyświetlane są 3 podst. kolory RGB.
    W tej chwili obraz wyświetlany jest w dwóch kolorach tj. zielonym i niebieskim (uwzględniając wszelkie odcienie tych kolorów)
    Gdu odłączę przewody G i B biegnące na PK wyświetlany obraz ma czerwoną barwę ale tylko gdy podłączę któryś z pozostałych (g lub B) czerwony jakby zanika a ten drugi przejmuje jakby dominację nad czerwonym.
    Kondensator w gałęzi +200v wymieniony, Elka w gałęzi 12v też napięcie +B OK.
    Proszę o porady - podejrzewam że czerwone działo ma słabszą emisję i w momencie gdy wszystkie 3 składowe są podłączone to emisja czerwonego jest przytłumiona przez pozostałe działa. Proszę o fachową poradę,.

    0 4
  • #2 17 Lut 2005 15:42
    zdzich42
    Poziom 40  

    To co piszesz o kineskopie moze byc bardzo prawdopodobne, napisz co wynika z wywiadu z klientem usterka wystąpiła nagle czy pogłębiała się. Ciekawe jak wygląda tz czerwień czy jest brudna i ciemna? Ostatecznie coś podpowiedzą pomiary PK i prądu poszczególnych dział. Zamień sterowanie torów np R z G napisz jak wygląda obraz. Usterka się "przeniosła do G czy dalej słabe R?

    0
  • #3 17 Lut 2005 16:02
    karina
    Poziom 25  

    Po zamianie sterowania torów R i G to samo. Za chwilę zadzwonię do klienta i spytam się czy usterka wystpiła nagle czy stopniowo i dam znać.
    Co do czerwieni i pytania czy jest brudna nie potrafię odpowiedzieć bo praktycznie nie mam czerwonego koloru, wszystko jest niebiesko żółte, bądż niebiesko zielone.
    Jest jeszcze jeden istotny fakt o którym nie wspomniałem tzn. Gdy otworzyłem tv to w miejscu gdzie siedzi R376 (tor R na PK) siedział rezystor o wartości 100R, wstawiłem wg schematu 390R, ale przed zmianą jak i po niej - to samo, brak poprawy

    No i sprawa się wyjaśniła - po dłuższej rozmowie telefonicznej klient przyznał że tv był już w naprawie na to samo -" i tamten pan powiedził że nie da się naprawić tego koloru ":)))
    Czyli wszystko jasne - kinol !!
    Co ciekawe - klient twierdzi że usterka pjawiła się nagle - trochę dziwne...

    0
  • Pomocny post
    #4 17 Lut 2005 16:28
    elnika
    Poziom 15  

    Witam, jeżeli OSD i TXT wyświetlane jest prawidłowo czyli są włąściwe nasycenia kolorów to nie jest wina kineskopu .Należy się zająć układem dekodera pod warunkiem ,że prawidłowo działają wzmacniacze na PK a wnioskuje ,że działają (TXT i OSD prawidłowe). Jeżeli w tym Leksusie zastosowano układ TDA4650 to proponuje sprawdzić kondensatory 10nF nóżki nr5 i nr6 w/w układu .Jeżeli to inny układ to daj znać jaki .Pozdrawiam

    0
  • #5 17 Lut 2005 21:06
    karina
    Poziom 25  

    Faktycznie siedzi tu TDA4650 - zaraz sprawdzam te kondensatory i dam znać co z tego wyszło!

    Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

    Brawo elnika - strzał w dziesiątkę!!.
    Po wymianie tych dwóch wspomniabych kondensatorów Tv ruszył jak burza z pełną gamą kolorów.
    Jeszcze raz wielkie dzięki!!!! Mam nadzieję że będę mógł Ci się kiedyś odwdzięczyć!! :)))
    Temat uważam za zamknięty :)

    0