logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kratka wentylacyjna w poziomie w szafce będzie działać efektywnie?

maestrus 25 Lut 2013 19:19 5073 5
REKLAMA
  • #1 11986038
    maestrus
    Poziom 15  
    Ocena: 58
    Koledzy mam pytanie,

Na ścianie wiszą szafki podwieszane pod którymi wypadła kratka wentylacyjna, grawitacyjna (w zasadzie celowo) bo zamierzałem wyciągnąć 35cm kawałkiem kanału tą kratkę na front meblowy. Pion jest oczywiście od razu za szafką. Zastanwiam się czy wystarczająco będzie wszystko działać jeśli wyszedł bym z pionu prosto do góry kolankiem 90 stopni i umieścił kratkę zamiast we froncie w górnej części szafki (do góry w pozycji poziomej).

Nie do końca mam pewność czy tak będzie to spełniało wystarczająco swoje zadanie. Być może ktoś z Was ma takie doświadczenia? Zaznaczam, że kolanko w zasadzie od razu łamane do góry więc praktycznie w poziomie kanału nie prowadzę (kilka cm - długość kolanka).

Dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 11987519
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    To będzie kiepskie rozwiązanie. Ciepłe powietrze raczej chce się unosić w górę.
  • REKLAMA
  • #3 11988605
    maestrus
    Poziom 15  
    Chris_W napisał:
    To będzie kiepskie rozwiązanie. Ciepłe powietrze raczej chce się unosić w górę.

Czyli zostaje kratka we froncie mebli kuchennych tak jak było to planowane. Czy około 30cm kanał poziomy w tym przypadku nie będzie zbyt dużą przeszkodą (z delikatnym pochyłem - dlatego piszę poziomy).

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 11993562
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1051
    Krótkie poziome odcinki są akceptowalne. Ale załamania w dół już nie.
  • REKLAMA
  • #5 11996067
    KainWerd
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czy nie lepiej wywiercić nowy otwór ponad szafkami.
    Wg przepisów góra kratki nie powinna być niżej niż 15 cm od sufitu.
    Im wyżej tym lepiej.
  • #6 14596728
    maestrus
    Poziom 15  
    Zrobiłem jak podowiedział Kolega na forum "krótki odcinek jest akceptowalny....".
    U mnie ma około 10cm + kolanko zagięte do góry wchodzące w wywietrznik okrągły 125mm zamontowany w górnej ściance szafki.

Nie zauważyłem aby brakowało ciągu czy coś działało nie tak jak trzeba :-)

Dziękuję za pomoc.
REKLAMA