logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kurz i zimno w łazience. Czy wymiana kratki pomoże? Wentylatory łazienkowe.

gianbuffon 10 Kwi 2011 23:18 32877 11
REKLAMA
  • #1 9385696
    gianbuffon
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam,
    mam nadzieję, że to odpowiedni dział :)

Mianowicie problem polega na tym, że w łazience strasznie mi się kurzy. Jak wytrę kurz, to on na drugi dzień jest z powrotem. Za każdym razem jak wieszam pranie, to ze sznurków leci tego duża ilość. Ostatnio trochę sprzątnąłem, ale za bardzo to nie pomogło. Na kratce wentylacyjnej i w środku było bardzo dużo kurzu. Także to pewnie jest wina wentylacji i z komina leci ten kurz. Co więcej leci z niego chyba za zimne powietrze. Tzn. normalnie wchodząc do łazienki nie jest jakoś bardzo zimno, nie odczuwa się tego, ale dopiero po wyjściu z pod prysznica/kąpieli można odczuć chłód i trzeba jak najszybciej owinąć się w ciepły ręcznik. Wiem, że powodem może być różnica temperatur, ale u innych osób, czy to z rodziny, czy wśród znajomych tego problemu nie ma.

Aktualnie posiadam mniej więcej taką kratkę. Ma ona dość duże otwory.
    http://www.kominy.wamm.com.pl/kratka%20went%20z6.jpg
    Łazienka jest mała, chyba 5 m². W środku jest piecyk Junkers.
    Co jakiś czas kominiarze robią przegląd i jak dotąd nie mieli żadnych uwag.
    Mieszkanie na 2 piętrze w 4 piętrowym bloku (podobno ten problem pojawia się często w mieszkaniach na 2 piętrze).

No i pytanie: co zrobić, aby się nie kurzyło i nie było zimno? Czy sama wymiana kratki pomoże?
    Np. na takie z sitkiem http://allegro
    http://
    Ta z żaluzjami może byłaby dobra na lecące zimne powietrze?

Aha no i zapomniałem o tym, że drzwi łazienkowe mają kratki wentylacyjne na dolnym skrzydle, przez które też może lecieć zimne powietrze. Co mógłbym z tym zrobić? Mogę je zatkać, czy będzie to zbyt niebezpieczne?

Jeszcze mam jedno pytanie odnośnie wentylatorów łazienkowych. Czy polecalibyście coś takiego kupić i czy w ogóle mogę je u siebie zamontować? Mam na myśli te tańsze za 30-50 zł.
    Czy może nie ma sensu w to się bawić i wystarczy sama kratka? Zresztą i tak nie wiem, czy będę potrafił to zamontować, bo jestem zielony w tych sprawach...

Będę bardzo wdzięczny za pomoc ;)

Moderowany przez serwisant73:

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9385910
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Dziwna sprawa przez kratkę powinno wychodzić powietrze a nie wchodzić zimne. Trzeba to sprawdzić płomieniem zapalniczki albo świecy. Po przystawieniu płomienia do kratki płomień powinien odchylić się od pionu w stronę kratki co oznacza że jest ciąg do kanału wentylacyjnego jeśli płomień się odchyli od kratki to jest niedobrze :-( I pewnie tak jest skoro czuć zimne powietrze i kurz dostaje się do łazienki. Pewnie ktoś zamontował wentylator na kratce i wdmuchuje swoje powietrze do ciebie. Jeśli rzeczywiście powietrze się cofa to natychmiast wezwij kominiarza taka sytuacja zagraża życiu. Kratka zostaje ta co jest a ta w drzwiach ma być nie zasłonięta inaczej się udusisz od czadu (tlenek węgla) z pieca. Cyrkulacja powinna być taka że powietrze wchodzi z mieszkania do łazienki przez kratkę w drzwiach i wychodzi przed kratkę do komina.
  • REKLAMA
  • #3 9389676
    gianbuffon
    Poziom 10  
    Wygląda na to, że się pomyliłem, bo po przystawieniu świeczki do kratki płomień odchyla się w stronę kratki. Więc w takim wypadku to zimne powietrze musi lecieć z mieszkania przez kratki w drzwiach. Rozumiem, że jedyne rozwiązanie, to zamykać okna :/
    A co z tym kurzem? Czy to rzeczywiście leci z komina? Na kratce i za nią w kominie było dużo kurzu, więc myślałem, że to stamtąd leci ten kurz. W kuchni to samo. Ale jednak okazało się, że powietrze nie wchodzi z komina, wiec już sam nie wiem.

W kuchni mam niezbyt estetyczną tę kratkę, więc chciałem kupić taką z sitkiem i przy okazji kupiłbym też do łazienki. Jeśli to z komina leci kurz, to sitko mogłoby go zatrzymać, przy okazji nie musiałbym się obawiać, że wlecą mi jakieś insekty przez komin. To mogę sobie taką zamontować? Cyrkulacja powietrza przez to sitko nie ucierpi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9393928
    Jarek68
    Poziom 21  
    A czy kurz jest na całym pomieszczeniu równo czy bliżej komina więcej? Podstaw coś pod kratkę i zobacz czy rzeczywiście z komina coś się sypie. Moim zdaniem to pewnie z farby na suficie się kurzy :-) Nie wiem czy ta kratka jest wyjmowana tak żeby można było ją z powrotem zamontować bo są takie. Jeśli da się zdjąć kratkę bez problemu to weź odkurzacz i dokładnie wszystko odkurz za kratką na ile się da :-)
  • #5 9394167
    gianbuffon
    Poziom 10  
    Raczej w całej łazience równomiernie zakurzone. No może najszybciej zbiera się na wannie, ale to pewnie przez pranie. Tj. jak się poruszy sznurkami, czy zbierze pranie, to leci na wannę.
    Kratka jest zdejmowana, także odkurzyłem wewnątrz.
    Sufit jest podwieszany. Możliwe, że z niego się kurzy, bo jak czyściłem kafelki, to ścierki aż były czarne. W niektórych miejscach nie skończyłem czyścic, podobnie jak sufitu.

A co z tymi kratkami z sitkami? Mogę bez obaw sobie takie zamontować?
  • #6 9397662
    monterek77
    Poziom 10  
    Mniemam, że mamy tu do czynienia z tzw ciągiem wtórnym. Powstaje w zależności od różnicy między temperaturami wewnątrz i zewnątrz, wilgotności, wiatru i takie tam. Tobie pewnie kocioł gazowy wytwarza podciśnienie. Jeżeli masz szczelne okna, drzwi i elewację ze styropianu to po prostu użyj nawiewników okiennych i załóż "strażaka" na kominie, powinno wystarczyć. Powodzenia
  • #7 9397762
    Jarek68
    Poziom 21  
    Sufit podwieszany w łazience :-( Moja opinia to nieporozumienie mieć sufit podwieszany w łazience gdzie jest kupa wilgoci ciemno i ciepło :-( To jest środowisko idealne do rozwoju wszystkiego co możliwe:-( Pewnie masz tam już pleśń albo grzyba :-( Lepiej zdejmij parę płyt i dokładnie się temu przyjrzyj bo to pewnie pleśń się z sufitu sypie :-(
  • #8 9397791
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 674
    monterek77 napisał:
    Mniemam, że mamy tu do czynienia z tzw ciągiem wtórnym. Powstaje w zależności od różnicy między temperaturami wewnątrz i zewnątrz, wilgotności, wiatru i takie tam. Tobie pewnie kocioł gazowy wytwarza podciśnienie. Jeżeli masz szczelne okna, drzwi i elewację ze styropianu to po prostu użyj nawiewników okiennych i załóż "strażaka" na kominie, powinno wystarczyć. Powodzenia

Kolega ma racje.
    Dzieje sie tak w budynkach z krótkim kominem, i na wyższych kondygnacjach.
    To że świeczka akurat wychyliła się tak, to nie znaczy, że na pewno jest tak cały czas, wręcz przeciwnie, przeważająca część wentylacji odbywa się właśnie w odwrotnym kierunku.
    Co do kurzu, to na wskutek znacznej wilgoci, cząsteczki kurzu są wiązane i zlepiane, tworzą takie specyficzne kocury i osadzają się głównie na kratce wentylacyjnej i nie tylko.

Trzeba też pamiętać, że przy częstym korzystaniu ze spłuczki, woda w okolicy +5 st. potrafi nieźle "klimatyzować" łazienkę, co należy uwzględnić w ogrzewaniu.

Zastosowanie wentylatora wyciągowego spowoduje prawdopodobnie wpadanie powietrza kratką w kuchni, czy okapem.
    Większość problemów rodzą zbyt szczelne okna, na które nastała moda.
    Kratki i siatki, poprawią jedynie od strony wizualnej.