logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odetkać zatkaną dyszę w lutownicy gazowej Aries ES-640?

pr0marek 02 Mar 2013 15:37 2715 6
REKLAMA
  • #1 12007086
    pr0marek
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam taki problem, przestała działać mi lutownica gazowa Aries ES640, po wstępnych oględzinach zauważyłem że dysza tej lutownicy jest zatkana. Próbowałem ją wyczyscic chudym drucikiem ale bez skutków.

Pytanie: czy ktos z was uporal sie z takim problemem? Wie ktos jak odetkać taką dysze?
  • REKLAMA
  • #2 12007095
    adamantan
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Czym jest zatkana? Stopem lutowniczym?
  • REKLAMA
  • #3 12007227
    pr0marek
    Poziom 9  
    nie wiadomo wlasnie, nic nie widac w srodku bo ta rurka od dyszy "od gazu" na srednice 0.01mm chyba
  • REKLAMA
  • #4 12013028
    pr0marek
    Poziom 9  
    Ktos dopowie cos wiecej? a jezeli to jest zatkane stopem lutowniczym, to w jaki sposob to wyczyscic?
  • REKLAMA
  • #5 12015170
    adamantan
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Pod warunkiem, że nie ma już w niej gazu można dyszę ogrzewać do wysokiej temp i odsysać BARDZO SPRAWNĄ POMPĄ PRÓŻNIOWĄ. Jeśli się nie uda pozostaje albo wymiana dyszy albo zrobić jej pogrzeb.
  • #6 12015338
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Dysza nie może być zatkana cyną , przecież za dyszą masz katalizator.

Zatkana zapewne kiespkiej jakosći gazem z zanieczyszczeniami , najlepiej by było przepłukać w jakimś środku myjącym np IPA i przedmuchać sprężonym powietrzem.

Pozatym w tym modelu czasem uszkadza się zawór .
  • #7 12015727
    pr0marek
    Poziom 9  
    No tak, gazu używałem najtańszego z kiosku, czym najlepiej to przepłukać? Może być płyn udrażniający styki do tuszu z drukarki?:D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zatkaną dyszą w lutownicy gazowej Aries ES-640. Po wstępnych próbach czyszczenia drucikiem, nie uzyskał pozytywnych rezultatów. W dyskusji poruszono różne metody odetkania dyszy, w tym ogrzewanie jej do wysokiej temperatury oraz użycie pompy próżniowej. Zasugerowano również przepłukanie dyszy środkiem czyszczącym, takim jak IPA, oraz przedmuchiwanie sprężonym powietrzem. Użytkownik zauważył, że używał najtańszego gazu, co mogło przyczynić się do zatykania. Wspomniano także o możliwości uszkodzenia zaworu w tym modelu lutownicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA