logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto DW50 - Webasto DW50 nie wyłącza się, pompa wody cały czas pracuje

DAN115 03 Mar 2013 00:29 5595 8
REKLAMA
  • #1 12009325
    DAN115
    Poziom 11  
    Witam.
    Pacjent webasto DW50, pracowało jak trzeba przez całą zimę, dzisiaj odpaliłem jak zwykle, po 15 minutach zgasiłem. Wszystko niby ok, przedmuchało komorę spalania i teoretycznie się wyłączyło. Jednak praktycznie cały czas słychać, że pracuje albo wentylator albo pompa obiegu.Odpinałem już od akumulatora , ale nic to nie dało.Zaraz po podłączeniu znowu zaczyna pracować.

Webasto poza tym normalnie odpala, grzeje , wyłącza się , jednak ta pompa nie przestaje pracować , a zostawić tak nie mogę bo rozładowuje akumulator.
    Ma ktoś pomysł co padło?
  • REKLAMA
  • #2 12010268
    powidz
    Poziom 20  
    Ocena: 117
    Uszkodzony tranzystor w sterowniku pieca.
  • #3 12040218
    DAN115
    Poziom 11  
    Da się to jakoś naprawić czy tylko wymiana płytki?
  • REKLAMA
  • #4 12041751
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1172
    Tranzystor "przepalił" się na zwarcie i dlatego cały czas pracuje pompa bo nie ma sterowania. Można naprawić, nie trzeba nowego modułu.
  • #5 12048538
    DAN115
    Poziom 11  
    Może ktoś napisać który to na płytce?Jak go rozpoznam?
  • REKLAMA
  • #6 14577827
    sebabana11
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam.
    Kupiłem samochód z Webasto typ taki jak na zdjęciu dolnej naklejce bo bocznej nie zrobiłem zdjęcia. Silnik w aucie benzynowy.
    Teraz jaki mam problem.
    Nie wiem, czy Webasto jest sprawne bo nie mogę go uruchomić. Gdy nacisnę płomyk to zapali się wyświetlacz na zielono i nic się nie dzieje. Zegarek, ustawiam aktualny czas, ale po kilku godzinach już nie pamięta czasu i muszę ustawić od nowa. Set przeskakuje 1,2,3 i po ustawieniu czasu po kilku godzinach nie zapamiętuje i muszę od nowa. Zrobiłem zdjęcia przewodów przy akumulatorze i bezpieczników chyba od webasta. Co powinno się dziać gdy nacisnę płomyk i jak poprawnie ustawić czas i czasy uruchomienia i dlaczego nie zapamiętuje czasu gdy go ustawie.
    Bezpiecznik pierwszy z lewej miał upaloną nogę, wymieniłem na nowy.
    Myślę, że to środkowe i pierwsze z prawej jest od webasta, ale widać żółty przewód wypięty.
    Bardzo proszę o pomoc. Zapewne i tak pojadę do serwisu, ale może ktoś powie mi co mam sprawdzić. Zdejmę jeszcze filtr akumulator, żeby mieć lepsze dojście z góry.
  • #7 16004582
    rukus1980
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    witam mam to samo co ty na zdjeciach nawet taki wypiety kabelek daj znac do czego on jest jak juz wiesz i czy zrobiles webasto mam ten sam problem
  • REKLAMA
  • #8 16941541
    Tazo99
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam gdzie szukać tej płytki mam taki sam problem w ogrzewaniu wodnym w scani
  • #9 19133564
    Byniek17
    Poziom 2  
    A czym się różni Thermo Top WDS od BW50? Oraz jak to możliwe, że to WDS jest jednocześnie na benzynę jak i ropę?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Webasto DW50, który po wyłączeniu nadal działa, co powoduje rozładowanie akumulatora. Po odłączeniu od zasilania piec nadal się uruchamia. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z uszkodzonego tranzystora w sterowniku, który mógł "przepalić się" na zwarcie, co uniemożliwia prawidłowe sterowanie pompą. Istnieje możliwość naprawy tranzystora bez konieczności wymiany całego modułu. Pojawiają się również pytania dotyczące lokalizacji uszkodzonego elementu na płytce oraz innych problemów z Webasto, takich jak trudności w uruchomieniu i zapamiętywaniu ustawień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA