logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[webasto dw 50] Webasto DW 50 - dymienie na biało i dziwne dźwięki, nie odpala na zimno

slesz 12 Sty 2006 18:15 9318 13
REKLAMA
  • #1 2173723
    slesz
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Kupiłem webasto dw 50 i po zamontowaniu wszystko było ok. Tylko jak nastawiałem na rano na mrozie nie odpalało albo z drugim włączeniem zaś po odpaleniu działało od razu. Potem przestało i na ciepło zapalać. Dymi na biało i wydaje dziwne dzwięki po czym sie wyłącza. sprawdziłem sztyft żarowy czujnik płomienia, pompka podaje paliwo, wydech i ssanie są drożne. pmpka cieczy też jest ok palnik wymontowałem i ma nieco wypalony taki materiał ale nie ma w nim ubytków. Może ktoś miał podobny problem z takim webastem albo wie co jest uszkodzone. Za wszelką pomoc dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2173839
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Jeżeli kopci ci na biało to masz zapchaną dyszę.Wykręć ją i przedmuchaj sprężonym powietrzem.Przypchana dysza zmniejsza płomień przez co czujnik płomienia nie widzi go i blokuje palnik.A jeżeli to nie pomoże i palnik dalej kopci to podkręć delikatnie ciśnienie na pompce.
  • REKLAMA
  • #3 2174106
    GRISZA14
    Poziom 16  
    Ocena: 100
    na 99% JEST USZKODZONY NAPĘD CZYLI SILNIK KTÓRY POMPUJE POWIETRZE NIE JESTEM SPECEM OD MOKRYCH OGRZEWAŃ ALE TO JEST TYPOWY OBJAW OGRZEWAŃ SUCHYCH
  • #4 2174740
    slesz
    Poziom 13  
    Kolego grisza mowa w tym poście jest o ogrzewaniu tzw "mokrym" zaś wiatrak jest ok.
  • REKLAMA
  • #5 2174905
    Jerzy100
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Wtrącę się w temat.
    A gdzie te urządzenia maję regulator ciśnienia pompki paliwowej?
  • #6 2177142
    slesz
    Poziom 13  
    W tym piecu ponmpka jest wbudowana i z boku jest śruba ampulowa do regulacji. Może nie ciśnienia tylko wydatku (dawki).
  • #7 3865468
    Darek...
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Odkopie temat.... kupiłem samochód z takim webastem i ani drgnie . Połączone ukł zasilania , chłodzenia ,elektrycznie - manipulator niby działa i tylko nie grzeje ??? :cry:
    PS
    Ma ktoś może instukcję do tego ustrojstwa :?:
  • #8 3866069
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1235
    Jerzy100 napisał:
    Wtrącę się w temet . A gdzie te urządzenia maję regulator ciśnienia pomki paliwowej?

:!: Pompka nie ma regulacji ciśnienia tylko wydatku paliwa a wkręt w obudowie pieca badź dmuchawy służy do regulacji zawartości CO.

Dodano po 1 [minuty]:

Darek... napisał:
    Odkopie temat.... kupiłem samochód z takim webastem i ani drgnie . Połączone ukł zasilania , chłodzenia ,elektrycznie - manipulator niby działa i tylko nie grzeje ??? :cry:
    PS
    Ma ktoś może instukcję do tego ustrojstwa :?:

Prześlij na maila swój adres to wyślę PDF-y :D
  • #9 3882949
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel
    Ocena: 1235
    Trzy pliki ze schematami diagnostyką, naprawą, i poszukiwaniem usterek.
    Wszystkie w języku niemieckim.

Moderowany przez Błażej:

Temat poprawiłem i oczyściłem. Następnym razem kolega Darek dostanie ostrzeżenie za pisanie nic nie znaczących postów.

Załączniki:
    • Fehlersuche und -beseitigung.pdf (361.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Servicearbeiten.pdf (709.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schaltpläne.pdf (352.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4847125
    Darek...
    Poziom 11  
    Dalej walczę z tym Webastem :| Znajomy podpowiedział mi ,że sterowanie tego urządzenia "zapamiętuje" błędy więc należy odszukać bezpieczniki i odłączyć zasilanie co zresetuje ustawienia. Tak zrobiłem i zaskoczyło :D niestety, słychać pompy ale nie grzeje:cry: Macie jakieś pomysły , co może być przyczyną??
  • #11 4847581
    cdsoftware
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    Po 1 - napiszę to co pisałem tutaj już parę razy DW50 nie ma żadnej pompy paliwa !! jest wpinane w linię powrotną paliwa i ma wbudowany zbiornik na 30minut pracy !

Jeśli Ci nie odpala to może być parę rzeczy uszkodzonych, świeca żarowa, czujnik płomienia, wypalony palnik jak to w dieslowskim.

Pozatym zależy jaki serial number tego DW50 - jeśli do 300.000 to zapomnij o jakiejkolwiek diagnostyce komputerowej - tylko szukanie po omacku :P

Jeśli s/n powyżej 300.000 to owszem można podpiąć pod komputer z odpowiednim programem/interfacem i odczytać kody błędów.

Moje stare DW50 niestety ma uszkodzony sterownik ... i prawdopodobnie będę mógł zapomnieć o uruchomieniu ustrojstwa ... tylko szukanie innego egzemplarza ... ale pocieszam się tylko tym że mroźne zimy odchodzą w zapomnienie ;)

Pozdro !!
  • REKLAMA
  • #12 9549648
    michal.siwarski
    Poziom 10  
    Przepraszam za odgrzewanie tematu, ale tylko woli sprostowania, dla potomnych, występuje webasto dw50 z pompką paliwa zasilająca. Tak mi sie wydaje ze BW50 ma wbudowany zbiornik przelewowy, a właśnie DW50 ma zewnętrzną pompe paliwa dozującą.
  • #13 9576633
    marcing27
    Poziom 16  
    Ocena: 47
    Może tak.Zalewa świece?To wina świecy,nie zalewa? Nie dostaje paliwa.
  • #14 10530152
    Marek Sp
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    A jak zdiagnozować sterownik taki z kwadratowymi wtykami ? nie mam pojęcia jakim programem i gdzie jest linia L i K ?

Podsumowanie tematu

✨ Webasto DW 50 po montażu działało poprawnie, jednak na zimno nie odpalało od razu, a następnie przestało zapalać nawet na ciepło, emitując biały dym i wydając nietypowe dźwięki przed wyłączeniem. Sprawdzono elementy takie jak świeca żarowa, czujnik płomienia, pompka paliwa, drożność wydechu i ssania oraz pompka cieczy – wszystkie wydają się sprawne. Palnik ma lekko wypalony materiał, ale bez ubytków. Możliwe przyczyny problemu to zapchana dysza paliwowa, którą należy przedmuchać sprężonym powietrzem, lub niewłaściwe ustawienie dawki paliwa poprzez regulację śruby w obudowie pieca. Dyskusja wskazuje, że DW 50 to ogrzewanie mokre z wbudowaną pompką paliwa, która nie ma regulacji ciśnienia, lecz wydatku paliwa. W starszych modelach (s/n do 300000) brak jest diagnostyki komputerowej, co utrudnia wykrycie usterek. Resetowanie sterownika przez odłączenie zasilania może pomóc, ale jeśli pompy działają, a urządzenie nie grzeje, problem może leżeć w świecy żarowej, czujniku płomienia lub sterowniku. W nowszych modelach możliwa jest diagnostyka komputerowa. Wskazano również, że DW 50 posiada zewnętrzną pompkę paliwa dozującą, w przeciwieństwie do BW 50 z wbudowanym zbiornikiem przelewowym. Problemy z uruchomieniem mogą wynikać z zalewania świecy lub braku dostarczania paliwa. Pojawiły się pytania o diagnostykę sterownika z kwadratowymi wtykami i lokalizację linii L i K do podłączenia interfejsu diagnostycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA